Altınova'da Osmanlı dönemine ait toprak altında kalan eserler çıkarılacak
Tarihe Işık Tutan Kent Altınova (Ayazment) platformunun girişimleriyle kentin, Osmanlı’dan gelen tarihini araştırmak ve yapılacak çalışmalarda izlenecek yolu belirlemek amacıyla bir araya gelindi.
Altınova’nın tarihsel yapı sürecinin ortaya çıkarılması amacıyla, tarih, kültür ve turizm konularında deneyimli uzmanlar Ayvalık’ın Altınova Mahallesi’nde bir araya geldi. Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin amaçlarının Altınova’nın tarihsel mimarisini ortaya çıkarıp, tarihsel sürecini irdelemek olduğunu belirtti. Başkan Ergin, Osmanlı dönemlerinden kalan tarihsel yapılarda yenileme çalışmalarını başlatmak için izlenecek yolu belirlemek için sık aralıklarla buluşacaklarını söyledi.
Çok sayıda eserin toprak altında yattığını ve bunların günyüzüne çıkarılması için geniş katılımlı bir ekip anlayışıyla çalışacaklarını vurgulayan Başkan Ergin, “Altınova mezarlığında toprak altında kalan çok sayıda 500 yıllık eski mezar taşlarının ortaya çıkarılmasıyla ilk adımı atıyoruz. Ardından Hacı Bayram Veli Camii etrafındaki yapıların bulunması ve Altınova’nın ilk tarihteki esas alanını günyüzüne çıkarmayı hedefliyoruz. Bir program dahilinde, yakın tarihte yıkılan hamam, eski pazaryeri olarak bilinen camii önü etrafındaki yapılar günümüze kazandırılacak. Kent merkezinde özel mülkiyette olan hanın da tadilat ve restorasyonu için neler yapabiliriz, tüm bunları masaya yatırdık ve bir plan dahilinde çalışma startını verdik” diye konuştu.
Altınova’da düzenlenen toplantıya şu isimler katıldı: Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürü Salih Çakan, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kültür Sosyal İşler Daire Başkanı Yahya Akduman, Ayvalık Turizm Şube Müdürü Yasemin Gençer, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Turizm ve Tanıtım Müdürü Kurthan Gencel, Ayvalık Belediyesi Kültür Müdürü Erkan Cılak, Ayvalık Belediyesi meclis üyeleri, Ethem Vardı ve Sertaç Örs, eski meclis üyeleri Hüseyin Bozkurt ve Halil Gür, akademisyen Berrin Akın, araştırmacı yazar koleksiyoner Faruk Ergele ve tarih öğretmeni Ömer Erdem.
YORUMLAR