5 Haziran Dünya Çevre Gününü "Plastik kirliliğini yen" mesajıyla kutluyoruz
Ulvi Taşkın yazdı...
Dünya Çevre Günü, Birleşmiş Milletler tarafından dünyanın dört bir yanındaki insanları bilinçlendirmek ve doğayı korumak için harekete geçmek için bir gün olarak seçilmiştir. 1974'teki başlangıcından bu yana etkinlik, dünyanın her yerinden insanlara ulaşmak için küresel bir platform haline geldi. 100'den fazla ülkede kutlanmaktadır.
Her şeyden önce, Dünya Çevre Günü, Dünya ile ilgilenmek için "insanların günü" dür. Yerel düzeyde küçük bir şey veya ulusal veya küresel düzeyde daha büyük, tek başına veya birçok insanı bir araya getiren bir eylem olabilir. Herkes seçebilir.
Her yıl Dünya Çevre Günü, acil bir çevre sorununa dikkat çeken bir tema ile düzenlenmektedir.
Çevre eylemi için en önemli uluslararası gün olan 5 Haziran'daki bu yılki Dünya Çevre Günü, #BeatPlasticPollution kampanyasının bir parçası olarak plastik kirliliğine yönelik çözümlere odaklanacak. Küresel çevresel değişimi savunuyor ve insanları, plastik kirliliğinin çevreye, vahşi hayata ve insan sağlığına verdiği zararı azaltmak için günlük yaşamlarımızı nasıl değiştirebileceğimizi düşünmeye davet ediyor.
Dünya plastikle dolu. Her yıl yarısı yalnızca bir kez kullanılmak üzere tasarlanmış 400 milyon tondan fazla plastik üretiliyor. Bunların yüzde 10'undan azı geri dönüştürülüyor. Yaklaşık 20 milyon ton plastik ürün göllere, nehirlere ve denizlere karışıyor. Bugün plastik, çöplüklerimizi tıkıyor, okyanusa akıyor ve zehirli dumanlar halinde yanıyor, bu da onu gezegene yönelik en ciddi tehditlerden biri haline getiriyor.
#BeatPlasticPollution, hükümetlerin ve işletmelerin bu krizi çözmek için güçlerini birleştirmek için attığı adımlara ışık tutuyor. Dünya Çevre Günü, dünyanın her köşesinden eylemi şu hatırlatmayla seferber ediyor: Döngüsel ekonomiye geçişi hızlandırmanın zamanı geldi. Plastik kirliliğini yenme zamanı
Daha az bilinen ise mikroplastiklerin yediğimiz yiyeceğe, içtiğimiz suya ve hatta soluduğumuz havaya karıştığıdır. Birçok plastik ürün, sağlığımız için tehdit oluşturabilecek tehlikeli katkı maddeleri içerir.
İyi haber şu ki, sorunu çözecek bilime ve çözümlere sahibiz ve şimdiden çok şey oluyor. Şu anda en çok ihtiyaç duyulan şey, hükümetlerin, şirketlerin ve diğer paydaşların bu krizi çözmek için güçlerini birleştirmesidir. Bu, dünyanın her köşesinden eylemi harekete geçiren bu Dünya Çevre Günü'nün öneminin altını çiziyor.
2023 Dünya Çevre Günü, ülkelerin, işletmelerin ve insanların malzemeyi daha sürdürülebilir bir şekilde kullanmayı nasıl öğrendiklerini gösterecek ve plastik kirliliğinin bir gün tarih olacağına dair umut verecek.
2023 Dünya Çevre Günü ev sahibi ülke
2023 Dünya Çevre Günü, Hollanda ile ortaklaşa Fildişi Sahili'nin ev sahipliğinde düzenleniyor.
Fildişi Sahili, plastik kirliliğine karşı kampanyada liderlik gösterdi. 2014 yılından bu yana plastik poşet kullanımını yasaklayarak yeniden kullanılabilir ambalajlara geçişi destekliyor. Ülkenin en büyük şehri Abidjan da çevreci girişimler için bir merkez haline geldi.
Bu yılki Dünya Çevre Günü, plastik yaşam döngüsü konusunda iddialı adımlar atan ülkelerden biri olan Hollanda hükümeti tarafından desteklenecek. "Plastik kirliliği ve sağlık, ekonomi ve çevre üzerindeki zararlı etkileri göz ardı edilemez. Acil eylem gereklidir. Hollanda Çevre Bakanı Vivian Heinen, "Aynı zamanda gerçek, etkili ve sağlam çözümlere ihtiyacımız var" dedi. "Plastikleri hedef alan çeşitli politikaların bir parçası olarak, Hollanda ve bir bütün olarak Avrupa topluluğu, dayanıklı ve sürdürülebilir alternatiflerle değiştirilebilen ve değiştirilmesi gereken tek kullanımlık plastiklerin üretimini ve tüketimini azaltmaya tamamen kararlıdır."
2023 Dünya Çevre Günü #BeatPlasticPollution kampanyası, plastik kirliliğiyle mücadele için küresel çözümler çağrısında bulunuyor.