Aydın'ın 4 kuşaktır şekercisi
Aydın'ın Nazilli ilçesinde 4 kuşaktır şekercilik yapan Uzun Çarşı'nın en eski esnaflarından biri olan ve yıllardır büyük bir titizlikle esnaflık yapan Şekerci İsmet Tınaz, dünden bugüne esnaflık ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu
1928 yılında Mehmet Efendi tarafından şekerci ustası arandığını duyan amcası tarafından mesleğe atılan yılların eskitemediği Şekerci İsmet Tınaz, esnaflığa başladığı yılları ve günümüzde yapılan esnaflığı anlattı.
Tınaz, amcam ben askerdeyken bana harçlık yollardı. Ben harcamazdım ve kağıt şeker daha burada yokken kağıt şeker alır gelirdim” diyerek şekerciliği başlama yolculuğunu anlattı.
‘GECE GÜNDÜZ DEMEDEN İŞİMİZİN BAŞINDA ÇALIŞIRDIK’
Antalya’dan Nazilli’ye yerleştiğinde ilçede kimseyi tanımadığını ve gece gündüz çalıştığını ifade eden İsmet Tınaz, ”Bizim kadar eski çok az eski esnaf kaldı. Annem Nazilli’den babam ise Antalya lıyıldı. Bizlerde yıllar sonra Nazilli’ye döndük ve burada büyüdük, çalıştık. Amcam ve babamdan yadigar işimiz kaldı. Dükkanımız Yunanlıların yakamadıkları yegane dükkanlardan birisiydi. Silah deposu olarak kullanılırmış. Sonrasında Hacı severler çeşmesinin önünde keçi, koyun kesip derisi kurutulup 10 kuruşa satılıyormuş.
Deriler ise bu dükkanda kurtuluyormuş. Biz aldığımızda dükkanın içi hala daha deri kokuyordu. Babam dükkanı tekrar sıva yapıp tamir etse de halen daha dükkanımı açtığımda deri kokusu gelir bize” diye konuştu.
PASTA AYNI YİYEN ÇOĞALDI
Eski esnaf günlerini anlatan ve bugünle karşılaştırmalarda bulunan Tınaz, ”Kimse banka veya kredi başvurusu diye bir şey bilmezdi. Benim senedim varsa komşum ödüyordu herkes namusluydu söz verilen günde borcumuzu öderdik birbirimize. Müfettişler gelirdi biz esnaf arkadaşlarımıza kefil olurduk. Bir dayanışma vardı. Memura rica ederdik çekilsinler diye. Şimdi öyle değil bir korku var bir hamle yapmaya korkuyoruz. Nazilli’ye yabancılar gelmeye başlayınca güven ortamı kayboldu imalat yapan adam enayi oldu. 1986’ya kadar imalat çalıştırdım fakat sonradan yapamadık. Maliyetleri yükselttiler. Biz burada eskiden 23 kişiyle çalışıyorduk. Benim vergi numaram 918’di şimdi ise Nazilli’de 45-55 binlere kadar vergi numaraları var. Pasta aynı yiyen çoğaldı. Herkes kredi başvurmaya başladı çünkü sermayeleri yok” dedi. Esnaf olmanın zor yanlarını anlatan Tınaz, ”Eğer yüzün gülmüyorsa kafam başka yerlerdeyse esnaflık çok zor. Esnafın bugün ben zannetmiyorum ki huzuru olsun. Vergi var, sigorta var ve işin garantisi yok. Velhasıl herkes bir gelecek düşünüyor bizim zamanımızda bu yoktu. 12 buçuk sene belediye meclisi üyeliği yaptım. Biz her zaman dürüst olduk, dürüst çalıştık ve kimsenin hakkını yemedik. Yani biz Nazilli’de para kazanmak için değil de hizmet için yaşadık. Takdir kıymet bilinmiyor maalesef” dedi.
BÜTÜN MESELE ÖZE DÖNMEK
Ülkemizin ekonomik olarak sıkıntılı günler geçirdiği bugünlerde ciddi bir krizin yaşandığını sözlerine ekleyen Tınaz, ”Şuan önümüzü göremiyoruz gerçekten çok zor. Allah yardımcısı olsun herkesin karşıdan göründüğü gibi değil. Geçen sene bayramdan sonra bir hareketlenme oldu biraz devam etti ve sonrasında düşmeye başladı. Şuan herkes korkuyor malını satamıyorsun. Evin var evini satamıyorsun, araban var arabanı satamıyorsun insanlar tedirgin. 3 tane ihtilal gördüm, acıları gördüm ama ben hiç bu şekilde bir sıkıntıyı yaşamadım. İnşallah düzelir diyoruz ve gün kurtaramaya çalışıyoruz. Bütün mesele öze dönmek şatafattan kurtulup iktisat girmek. Bizim zamanımızda bayramdan bayrama ayakkabı alması için babamın gözünün içine bakardık ama şimdi öyle bir şey yok” diyerek dert yandı. Zor bir süreçten geçtiğimiz bu günlerde Nazilli’nin sevilen esnaflarından Tınaz,“Allah herkesin yardımcısı olsun. İnşallah en kısa zamanda her şey normale döner” şeklinde temennide bulundu.