Bakan Tekin'den LGS önerisi

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin 'Yeni müfredatla başlayan 5 ve 9'uncu sınıflara ve velilere tavsiyem; çocuklar sadece müfredata, okulda öğretmenlerinin...

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, İstanbul Sabancı Öğretmenevi’nde gazetecilerle buluşmasında eğitimde 2024 yılını değerlendirdi, 2025’te atılacak adımları anlattı. Toplantının gündem maddeleri arasında özel okulların ücret politikası, yeni müfredatla birlikte merkezi sınavlarla ilgili beklentiler, öğretmen alımında ilk kez uygulanacak Akademi Giriş Sınavı’na ilişkin detaylar vardı. Öne çıkan başlıklar şöyle:

1- MÜFREDAT DEĞİŞİKLİĞİNİN SINAVLARA ETKİSİ: 2024 başından itibaren proje odaklı, daha köklü değişiklikler yapmaya başladık. Yılın belki en üzerinde konuşulacak konularından biri Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ydi. Yeni müfredatın uygulandığı 5 ve 9’uncu sınıflarda çocuklarımız ve aileleri sadece müfredata, okulda öğretmenlerin paylaştıklarına ve EBA’daki materyallere odaklansınlar. 8 ve 12’nci sınıflardaki sınavlarının içeriği bu materyallere ve programa uygun olacak. Sınavın kendisinde değil ama içeriği ile ilgili müfredata uygun bir değişiklik gündeme gelecek. Bu hazırlıklarımız da var.

2- ÖZEL OKULLARA DÜZENLEME: Özel okul ücretlerindeki dengesizliği rasyonel bir zemine taşıdık. Onlar da öğretmenleri hak ettikleri maaşla çalıştırmayı kabul ettiler. Bir anaokulu 1 milyon 100 bin liraya öğrenci kaydediyor. Tamamı bu rakamla öğrenci kaydediyormuş gibi bir algı çıkarıyorlar. Özel okul ücretlerini takip ediyoruz. Bu yıl 180 -200 bin lira bandındaydı. Özel okullar enflasyon oranında zam yapamadıklarında başka alanlardan telafi etme yoluna gitmişlerdi. Bununla ilgili bir yönetmelik çalışmamız var. Dağıttıklarımıza benzer kitap seti için 50 bin TL isteyen okullar vardı. Orada da yeni düzenleme getiriyoruz. Bu ücretleri sisteme girmelerini istiyoruz ve ödeme süreçlerini de takip ediyoruz. 

3- AKADEMİ GİRİŞ SINAVI: 2025 yılında öğretmen adayı arkadaşlarımız için KPSS olmayacak. ÖSYM ile ‘Akademi Giriş Sınavı’ (AGS) adıyla bir sınav organize ettik. İlk defa 13 Temmuz’da yapılacak. Sonuçlarına göre Milli Eğitim Akademisi’ne giriş sürecini başlatacağız. Akademi’deki eğitimden sonra da öğretmen arkadaşlarımızı istihdam edeceğiz. Sınavda içerik olarak belli farklılaştırmalar var. AGS’nin KPSS’den önemli farklılıklarından biri; Talim Terbiye Kurulu Başkanlığımızın onayladığı programlar AGS’nin bir parçası olacak.

4- YILBAŞI KUTLAMASI VE MEZUNİYET BALOSU: Yılbaşı özelinde değil ama ailelere maddi külfet getirecek işlere girilmemesi yönünde daha önce yaptığımız mevzuat değişiklikleri hatırlatıldı. Biraz farklı lanse edildi. Mezuniyet balolarını da yasaklamadık. O da yanlış anlaşıldı. Büyükşehirlerde belki problem olmuyor ama bazı illerde bir 5 yıldızlı otel var. Otelin sahibi başka tür ticari ilişkilere giriyor. Veliler de dünyanın parasını vermek zorunda kalıyorlar. ‘Mezuniyet programları okullarda yapılsın’ dedik.

5- BİLSEM’E YERLİ MİLLİ ZEKÂ TESTİ: Daha henüz lansmanını yapmadığımız yerli ve milli bir zekâ testi uygulaması var. BİLSEM’deki sınavları artık o uygulamayla yapacağız. BİLSEM’e hazırladığını söyleyen dershanelerin hiçbir faydası olduğuna da inanmıyorum.

6- STK’LARLA PROTOKOLLER: Protokol imzalamamızın yegane koşulu, ilgili meri mevzuata göre bu kurumun meslek örgütü veya STK olarak kabul edilip edilmediği. Ben hiçbir yerde hiçbirinin ismini zikretmedim. Onun dışında niyet okuma, ideolojik yaklaşım. Bir de protokolün içeriğine, hangi kıstaslara göre yürüyeceğine bakıyoruz.

7- ÖĞRETMEN MÜLAKATLARI: Mülakatla ilgili ne tür tedbirler aldığımızı kamuoyuyla paylaşıp mevzuatımızı da buna göre yaptık. 60 bin kişinin içerisinde bin küsur kişinin sıralaması değişti. Burada kasettiğim birinci olanın 20 bininci olması değil. 160’ıncı kişi, 180’inci olmuş. Biz kul hakkı, adalet, hukuk devleti ilkelerine göre sınav yaptık. Soruşturması biten arkadaşlar göreve başlıyorlar.

8- SURİYE’DE EĞİTİME DESTEK: Cumhurbaşkanımız ve Dışişleri Bakanlığımızın bize çizdiği alanda sorumluluklarımızı yerine getireceğiz. Öğretmen eğitimi, program geliştirme, ders kitabı yazma gibi süreçlerde yardımcı olabileceğimizi söyledik. Şimdi sadece altyapı çalışması yapıyoruz.