Bakırçay Üniversitesi'nden Örnek Proje

İzmir Medya Platformu Üyeleri ile bir araya gelen Bakırçay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Berktaş,  Bakırçay Üniversitenin mevcut çalışmalarını ve gelecek vizyonunu anlattı.

İzmir Medya Platformu Üyeleri Bakırçay Üniversitesi'nin konuğu oldu. Yeni kurulan bir Üniversite olmalarına rağmen kısa zamanda önemli başarılara imza attıklarını dile getiren Bakırçay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Berktaş, “Üniversitemiz tarafından hazırlanan Akıllı Üniversite projesi tamamlanarak uygulamaya başlandı. Bu projemiz Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığı tarafından örnek proje olarak seçildi” dedi.

Konuşmasında Dünya vatandaşı yetiştirme amacına yönelik olarak uluslararası akreditasyon süreçlerine önem verdiklerini belirten Berktaş; tüm mezunların dünyanın her yerinde kendilerini ve mesleklerini ifade edebilmeleri için çalışıldığını belirterek, verilen eğitimin uluslararası bir yapıya kavuşturulmasının Üniversitenin birinci hedefi olduğunu söyledi.

ÜLKEMİZDE EKOLOJİK KAMPÜSE SAHİP İLK ÜNİVERSİTE OLACAK

Berktaş konuşmasına şu sözler ile devam etti:

Şu anda Üniversitemizde 4000’e yakın öğrencimiz bulunmakta önümüzdeki yıl 1500’e yakın öğrencinin daha aramıza katılacağını öngörüyoruz. Türkiye’de başka örneği olmayan ekolojik olarak kendine yetebilen bir üniversite olma hedefimiz ile hızlı ve emin adımlarla ilerliyoruz. Enerji verimliliği ve kendine yetebilen bir üniversite olarak yenilenebilir enerji kaynaklarına önem veriyoruz. Amacımız 2 yıl içerisinde gerekli otomasyon sistemlerini tamamlayarak tamamen yenilenebilir bir enerji yönetimini başarabilmektir. Su kaynakları kullanımı açısından Üniversitemiz bulunduğu şebeke suyunu ve kaynak sularını kullanmamakta, taban suyunun çok yüksek olduğu yerleşkemizde bu suyu arıtarak kullanma suyu olarak kullanmaktadır. Sıfır atık projesi kapsamında da tüm atıkları yerinde ayrıştırmaktayız, sonrasında ise kendi kompoze gübre fabrikamızı kurarak çevreye karşı olan sorumluluğumuzu en üst düzeyde yerine getirmek istiyoruz. Önümüzdeki 1-2 yıl içerisinde enerji, su ve atık konuları ile ekolojik başlığımızı tamamen etkin bir hale getirdiğimizde Üniversitemiz internet bağlantı ihtiyacı dışındaki tüm ihtiyaçlarını kendisi karşılayabilir konuma gelecektir. Böylece ülkemizde ekolojik kampüse sahip ilk Üniversite olarak 3. hedefimizi de gerçekleştirmiş olacağız.

CUMHURBAŞKANLIĞI STRATEJİ BAŞKANLIĞI TARAFINDAN ÖRNEK PROJE SEÇİLDİ

Akıllı Üniversite projemiz tamamlanarak uygulamaya başlandı. Bu projemiz Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığı tarafından örnek proje olarak değer bulunmuş ve veriler anonimleştirilerek Akıllı Üniversite başlığı altında diğer Üniversitelere bir kitapçık şeklinde hazırlanmaktadır. Proje hayata geçirildiğinde bütün sistemin çevreye yerleştirilmiş sensörler aracılığı ile geri bildirimler verdiği ve kendini yenileyebildiği, düzeltebildiği, iyileştirebildiği bir mekanizma ile gerçek anlamda bir Akıllı Üniversite formuna kavuşacağız. Örneğin bir dersin verileceği kişi sayısı ile sınıfların kapasitesi karşılaştırılarak otomatik olarak derslere sınıf atanması bu Akıllı Üniversite kurgusunun işlevlerinden biri olacak. Ve bütün bu bilgileri bir mobil aplikasyon ile öğrenci ve öğretim üyelerinin erişebildiği bir sisteme de taşıyacağız. Bir diğer örnek olarak ortak kullanım alanlarında bulunacak sensörler, lavabolardaki peçete ve sıvı sabun gibi ihtiyaçların azalması durumunda bu durumu otomatik olarak yetkili kişiye aktaracak, böylelikle ihtiyaç duyulan tüm alanlara kolaylıkla erişilebilecektir. Geniş kapsamlı bu Akıllı Kampüs projemizi de ülkemizle tanıştırmayı çok arzuluyoruz.

ÜLKEMİZDEKİ  İLK VE TEK SAĞLIK TEKNOKENTİ İZMİR’DE KURULACAK

Diğer taraftan ülkemizin ihtiyaçları ölçüsünde sağlık teknolojisi temasını baz aldığımız projemiz olan Sağlık Teknokentini de önümüzdeki yıl faaliyete başlayacak şekilde planlıyoruz. Sağlık Köyü projemizi güzel İzmir’imizde, deniz ve termal turizmin olduğu, 7 yıldızlı bir sağlık turizmi formatında kurguluyor, aktif yaşlanma merkezi olarak da ifade edilebilecek bu merkezi ülkemize hediye ederken bununla birlikte Üniversite olarak ekonomik özgürlüğümüzü kazanalım istiyoruz. İnsanların kısa, uzun süreli ya da ömür boyu kalabilecekleri bir yaşam alanı olarak planlanmakta olan bu proje de yine ülkemizde ilk ve tek olacaktır. Buradaki amacımız hem ülkemize bir sağlık turizmi kapsamında farklı bir kültür aşılamak hem de bir hizmet sektöründe yer alarak Türkiye’de ilk defa bir Üniversitenin devletten bütçe almadan kendi ayakları üzerinde durabileceğini gösterebilmektir. Kısaca bahsettiğim 5+1 projemiz üzerinden yürütülen bir Üniversite olarak, genç ve dinamik kadromuzla bu hedefleri hayata geçirmekten keyif alıyoruz.

TIP FAKÜLTESİNİ YENİ DÖNEMDE KENDİ BÜNYEMİZE ALACAĞIZ

İlk senemizde Tıp Fakültemizi kurmuştuk ancak bu fakültenin gerekliliklerinden birinin Araştırma ve Uygulama Hastanesi olduğunu biliyorsunuz. Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Temmuz ayında afiliye olduk. Şu anda Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 50’ye yakın akademisyenimiz görev yapıyorlar. Tıp Fakültesi öğrencilerimiz ise 3 yıldır Dokuz Eylül Üniversitesi’nde okuyorlar. Bu sene 4. sınıfa geçecekler ve staj senelerinde öğrencilerimizi kendi Üniversite Hastanemizde eğitimlerine devam edeceğiz. Şartları tam olarak sağlayabilmemiz durumunda yeni dönemde 1. sınıflarımızı da kendi bünyemize almak istiyoruz. Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi İzmir’in kuzeyindeki tek kamu hastanesi. Hastanemizi üçüncü basamak bir hastane formuna kavuşturarak nitelik ve nicelik yönü iyileştirilmiş bir sağlık hizmet sunucusu olarak İzmir halkı ile buluşturmak istiyoruz.

ÜNİVERSİTELER ARASI İŞBİRLİĞİMİZ GÜÇLENİYOR

 “Bizim İzmir Üniversiteler Platformumuz var. Bu platformda güzel bir iş birliği örneği vermekteyiz. Salgınla birlikte toplantılara çevrimiçi dönüş yapmak suretiyle etkileşimlerimizi sürdürüyoruz. Çok güzel iş birliklerini hayata geçirdik. Örneğin kütüphanelerin birleştirilmesi konusunda önemli adımlar attık. Tüm üniversitelerin öğrencilerine ve öğretim üyelerine aynı şartlar altında kaynaklara erişim kolaylığı sağladık. İzmir Üniversiteler Platformunun dönem başkanlığını bu yıl biz devir aldık. Bu yılki temayı da Akıllı Üniversite olarak belirledik. Sizlere kısaca anlattığım projedeki unsurları İzmir’de her üniversitenin belirlenmiş bir kampüsüne taşımayı ve rehberlik danışmanlık yoluyla hayata geçirmeyi planlamaktayız. Birçok alanda Ege’ye özgü imkanları kullanırken sorunları çözme aşamasında da Üniversiteler ile güzel bir iş birliğimiz var.

İzmir Medya Platformu Üyelerinin sorularını da cevaplayan Bakırçay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Berktaş, Üniversiteler arasında ki işbirliğine yönelik ise şu görüşleri dile getirdi:   

ZİRAAT VE VETERİNERLİK FAKÜLTESİ AÇILACAK

Sayın Tarım Bakanımızın da desteğini alarak Ziraat ve Veterinerlik Fakültelerini açmak için YÖK Başkanlığına başvuruda bulunduk. Bu üç fakültenin açılması ve öğrenci alımıyla birlikte kurulum aşamasını tamamlamış bir Üniversite olacağız. 5 yılın sonunda 8000 lisans 2000 lisansüstü öğrenci ile 10000 öğrenci sayısına ulaşıldıktan sonra ise yatay değil, dikey büyümeyi hedefliyoruz. Üniversite olarak aslında eğitim açısından önemli bir sıkıntımız bulunmamaktadır. Seyrek aslında özel imkanların olduğu bir yerleşke olup muhtemelen 5 yıl sonra bir öğrenci kenti kimliğine kavuşacağı öngörülmektedir. Bu süreç içerisinde ekonomik durumu düşük olan öğrencilere bir katkıda bulunmak açısından Üniversitemizin yan tarafında bulunan 30 dönüm araziye inşaat izni alarak 10-15 dönümlük kısmını KYK’ya devrederek 500 kız, 500 erkek olmak üzere toplam 1000 öğrenci kapasiteli bir yurt yapımının sağlanmasına çalışacağız. Personellerimizi de öğrencilerimiz gibi aidiyet duygusuyla Üniversiteye bağlamak adına belli başlı imkanları sunmaya gayret ediyoruz. Bunun en temel adımı olarak personelin ulaşımı ile ilgili problemi geçen hafta itibari ile servis ihalesi yaparak çözdük. Önümüzdeki süreçte de hem öğrencilerimize hem de personellerimize yönelik yeni iyileştirmeleri uygulamaya koyarak şartların iyileştirilmesi konusunda yolumuza devam edeceğimizi düşünüyorum.

PROF. DR  ASUNAKUTLU: ANA TEMAMIZ SAĞLIK VE TEKNOLOJİ

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tuncer Asunakutlu da yaptığı konuşmada Üniversitenin kuruluşundan bugüne vizyonunu ve misyonunu aktardı.

Prof Dr Tuncer Asunakutlu, “Üniversitemizin ana konseptini sağlık ve teknoloji temalı bir Üniversite olarak belirledik. Bu kapsamda üniversitemizin 5 ana hedefi bulunmaktadır. Birinci hedef olarak tüm programlarda mesleki uygulama ağırlıklı akredite müfredat izlemekteyiz. Uluslararası Akreditasyon Kuruluşlarının akredite süreçlerine uygun olarak eğitimlerimizi düzenleniyoruz. İkinci hedefimiz olan Engelsiz Üniversite kapsamında YÖK tarafından Turuncu Bayrak Ödülünün verildiği Üniversitemiz tarafından engelli öğrencilere tüm alanlarda kullanım kolaylığı sağlanmaktadır. Üçüncü hedefimiz Ekolojik olarak kendine yeten üniversite başlığında Doğaya ve çevreye saygılı bir konsept ile Üniversitemizi sürdürülebilir bir temelle yapılandırıyoruz. Dördüncü hedefimiz olan Akıllı Üniversite Kampüsü bağlamındaki projemiz devam ederken son hedefimiz olan sağlık ve teknoloji alanında ihtisaslaşmış Üniversite adayı olarak bu başlıkta da çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Bu hedeflerin yanında TEKMER kuruluş sürecini tamamlamış bulunmaktayız. 2025 yılına kadar üniversite çatısı altında 3 yeni fakülte ile 8 lisans 4 ön lisans programını eklemeyi hedefliyoruz. Bunun yanı sıra Rektörümüzün vizyon projesi olan “Sağlık Köyü” projesini de bu süreç içerisinde hayata geçirmeyi hedeflemekteyiz. Tüm alanlarda tezli tezsiz yüksek lisans ve doktora programlarının bulunduğu, her yönü ile tamamlanmış bir Üniversite haline gelerek ülkemizin hizmetine sunmayı planlıyoruz. Öğrencilerimizi girişimci temamızla iş arayan değil iş veren kişiler olarak mezun etmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.

İzmir Medya Platformu Başkanı Ahmet Kaplan ise, Bakırçay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Berktaş ve ekibine teşekkür ederek, Bakırçay Üniversitesinin belirlediği temaların ve üzerinde çalıştıkları projelerin ülkemiz için stratejik değerde olduğunu kaydederek, bu vizyonu yerinde görmekten duydukları memnuniyeti dile getirdi.  

bakırçay üniversitesi i̇zmir medya platformu bakırçay üniversitesi rektörü prof. dr. mustafa berktaş prof. dr. tuncer asunakutlu ahmet kaplan