Başkan Arda, 2 yıllık görev süresini değerlendirdi
Gaziemir Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Halil Arda, göreve gelmesi üzerinden geçen 2 yılı değerlendirdi.
31 Mart 2019 yerel seçimlerinde koltuğa oturan Belediye Başkanı Arda, ilçede yürütülen çalışmaları, faaliyetleri detaylı bir şekilde kamuoyuyla paylaştı. Belediye meclis salonunda basın mensuplarıyla buluşan Başkan Arda, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ortak hareket edilen projelere de değindi. Arda, sunumunda yapılan hizmetleri şu şekilde özetledi:
Her ne kadar seçileceğimizi biliyor olsak da heyecanımız doruktaydı. Seçilmemizin üzerinden 2 yıl geçti. Bu 2 yılı ikiye ayırmak gerekiyor. Pandemi öncesi ve sonrası diye ayırmak gerekiyor. 100 yılda bir yaşanacak olayı beraber yaşıyoruz. Hepimizin bir hikayesi var. Bir babanın, annenin, kardeşin hikayesinin parçası olarak doğuyoruz. Gaziemir Belediye Başkanlığı da benim hikayemin bir parçasını oluşturuyor. Siyasette 40 yıl boyunca ilgim oldu. 2 yıldır ne yapıyoruz? Bundan sonra ne yapacağız? Pandemi dönemini bir fırsata dönüştürdüğümüzü düşünüyorum. 2 yıl önce coşkuyla seçildik. Mart’ın sonu bahar dediğimiz bir seçim çalışması neticesinde yüzde 57 gibi bir rekor oyla seçildik. Gaziemir içi rekor oyduk. Gaziemir 2009’a kadar sağ iktidarlar tarafından yönetilmişti.
KİRACILARI HUKUKA UYGUN ŞEKİLDE ÇIKARDIK
Her belediyenin olduğu gibi bizim de borcumuz vardı. Kamulaştırma, tasarruf, yeni kaynaklar yaratma dedik. Bu felsefe ile yola çıktık. Çöp taşeronumuzu gönderdik. Şu an diğer belediyelerdeki sıkıntıları görünce ne kadar önemli bir karar aldığımızı görüyorum. 6 milyon 300 bin TL’lik yatırımla 19 kamyon aldık. Hemen hizmete aldık. Kamusal alanları genişletmek gibi bir hedefim vardı. Belediye tarafından kiraya verilmiş bazı kiracıları çıkardık. Hepsini hukuk kurallarına göre yaptık. Vatandaşımıza ucuz, kaliteli, sağlıklı hizmeti belediye olarak sunmak istiyoruz.
YOKSULLUĞU YÖNETMEK DEĞİL YOK ETMEK İSTİYORUZ
Gaziemir çok kısa sürede çok hızlı büyüyerek köy kimliğini kaybetmiş bir kent. Tarihi bir binamızı 2 milyon 800 bin liraya kamulaştırdık. Şu an restorasyon çalışmaları devam ediyor. Kullandığımız anı evimiz güzel bir yer olacak. Açılışını yapacağız. Belediyeye ait bir kafemiz vardı. Tepe Restoran ismiyle anılıyordu. İlk yapıldığı andan itibaren kiralanıyordu. Orayı da hukuk kurallarıyla çıkardık. Oraya bir kafe yapıyoruz. Kadınlarımızı önemsiyoruz, değer veriyoruz. Kafeteryanın yanında mutfak sanat atölyesi ile kadınlarımız ürettiklerini zeytin evi ile satacak. Yoksulluğu yönetmek değil yok etmek istiyoruz.
SOSYAL MARKETTE PARA GEÇMİYOR
Sosyal yardım işleri müdürlüğümüz birçok yardım yaptı. Gıda kolisi dağıttık. Ama artık vazgeçtik. 2 yıllık sürecin 1 yılı pandemi, 1 yılı pandemi öncesi… Bu sürede esnaflarımıza çek olarak yardımda bulunduk. 688 aileye patates dağıttık. Sosyal market çok önemli projelerimizden birisiydi. Benzerini Almanya’da görmüştük. Sosyal market birçok belediye tarafından kullanılıyor ama bizim sistem biraz farklı. ESBAŞ ile ilişkilerimiz çok iyi noktada. Onların desteğiyle merkez pazar yerimizin altındaki yeri sosyal markete çevirdik. İlk 350 aileye yardıma başladık şimdi 521 aileye ulaşıldı. Vatandaşlarımıza bir kart verdik. Raflardaki ürünlerde puan var. Para geçmiyor. Her üründen bir ay içinde bir tane alabiliyor. Yıl boyunca 3 bin 518 aileye yardım yapmışız. Raflarımızı hayırsever vatandaşlarımız dolduruyor.
YENİ KAYNAKLAR YARATTIK
Geri dönüşüm toplanıyor ve 7 yılda belediye olarak hiçbir menfaatimiz olmamış. Belediye bütçesini ilgilendirmediği için tek imzayla verilen iş. Bir firmaya ilçemdeki ambalaj atıklarını siz toplayın diyorum. Bir firma niye toplar? Optimum’dan sadece 50 ton temiz karton çıkıyormuş. Bir rant elde ediyor. İzni ben veriyorum. Encümende ihaleyle gerçekleştirdim. İzmir’de bu işi yapan 6 firmayı davet ettim. 1 milyon 150 bin lira yıllık geldi. Şoku ben kendim yaşadım. Pandemiye kadar bu paraları aldık. Bugün kadar hiç alınmamış, düşünülmemiş bir şeydi. Bunun için yeni kaynaklar yarattık.
YENİ PROJELER NELER?
Taziye evleri açtık. Seçim döneminde Aktepe-Emrez ve Binbaşı Reşatbey mahallelerinde bu istek birinci sırada geliyordu. Yeşile değer veriyoruz. 3 bini aşkın fidan ve ağaç dikimi gerçekleştirdik. 158 parkımız var. Park yapacak yerimiz artık yok gibi bir şey. Mevcut parklarımızı rehabilite etmek istiyoruz. Bazı parklarımızı yeniledik. Depremle birlikte bir park habitatı doğuyor. Özellikle pandemiyle birlikte insanlar dışarıda bir hayat geçiriyorlar. Bu, dünyada da yeni bir şey... Parklarımızı insanların uzun zaman geçireceği yerlere dönüştürüyoruz.
1 DİL 1 İŞ
Yurtdışı Akademik Burs Ofisi (YABO) projemiz var. Bunu anlatmakta zorlanıyoruz. Eşimden ilham aldım. Karşılıklı burslar var. Danışmanlık hizmeti verenler var. 2 tane arkadaşımızı burada istihdam ettik. Sadece 2 kişinin istihdamıyla yaratılmış bir proje. Gençlere randevu veriyoruz, hayallerini dinliyoruz. Arkadaşlarımız araştırmaya başlıyorlar, nerede okumak istiyorlar, burslar var mı? Hayalleriyle çakışan durumlar varsa köprü vazifesi görüyoruz. Almanya’da 70 tane karşılıksız burs tespit ettik. Bu bir danışmanlık hizmetidir. Buraya gelen herkes Avrupa’ya gidecek ve bursla okuyacak diye bir şey yok. Kaliteli hizmet felsefemiz var. Fen İşleri gerekeni yapıyor. Sevgi Mahallesi’nde pazar yeri yenileme çalışmasını yaptık. Şu anda Gaziemir Belediyesi’nin Şubat ayında aldığı tüm mal ve hizmetlerin bedeli esnafa ödenmiş durumda. Esnafa olan bir kuruş borcumuz yok. Vergi borçlarımız var. 500 bin TL ile 14 dosyanın borcunu ödedik. Gaziemir Belediyesi şu an ekonomik olarak ayakları üstünde duran belediye.
İHALE İPTAL EDEN BİR BELEDİYE BAŞKANIYIM
İhale iptal eden bir belediye başkanıyım. 50-100 lira arttırıyorlar, imzalamıyorum. Çünkü o 128 bin lira beni tatmin ediyor. Tekrar ihaleye çıkıyorum bu sefer 8 kişi katıldı ve 403 bin liraya gidiyor. Bunun gibi bankamatik yerlerimiz var. Bankalara vermişiz, istediğimiz parayı vermediklerinde onların teklif ettiği parayı kabul etmiyorum. Geçen gün 2 metrekare yeri yıllık 145 bin liraya kiraladık. Bu konuda çok katıyım. Gaziemir’in bana emanet edilmiş değerlerine sahip çıkıyorum.
SARNIÇ İÇİN BAKANLIK TAPULARI BİZE DEVREDECEK
Sarnıç bölgemizde tapuyla ilgili sıkıntılar var. Buraları muhtar belgeleriyle satılmış, insanlar evlerini yapmış. Evler vatandaşlara ait ama toprak hazineye ait. Devlet burayı satmak istiyor. Yasa, bu evin size ait olduğunu ispat edin toprağı size satalım diyor. Geldiğimde sorunu kucağımda buldum. 15 yıldır bu faturaların kayıp olduğu söyleniyor. Bizimle ilgili aleyhte propaganda yapmaya başladılar. Oradaki vatandaşları iki ayrı toplantıda topladık. 2006’dan bu yana kadar yasalar neyi uygulamış biz ne yapabiliriz konuştuk. Kayıp faturaların hepsi bulundu ve ecrimisilleri durdurduk. Bakanlığa gitti. Bakanlık bu tapuları bize devredecekler, biz de 2 yıl içinde satacağız.
AKTEPE-EMREZ İÇİN ÖNEMLİ UYARI
Aktepe-Emrez bölgesi İzmir’in en büyük kentsel dönüşüm alanıdır. 122 hektarlık bir bölge. Burada da tapularda hazine miktar fazlalığı var. Vatandaşın elinde 100 metrekarelik tapu var, gidiyorsunuz 70-80 metrekare yazıyor. Büyükşehir Belediyesi kütüğü açıyor ve ona göre ev teklif ediyor. Burada da problemler var. Vatandaşlar bu tapuları satın alırken hazine miktar fazlalığından söz edilmemiş. 10 yıldır mağdur durumdalar. Dönüşüm alanı olduğu için çivi çaktırmıyoruz. Doğalgaz gelemiyor. Hazine miktar fazlalığının bu vatandaşlara bedelsiz ya da iz bedel devrini istiyoruz.
İŞÇİYE BORCUMUZ YOK
İzmir’in en iyi toplu iş sözleşmesini imzalaşmıştık. 4 bin 757 lira işçilerimiz maaş almaya başladı. KHK ile geçenleri de 3-4 ay önce imzalamış olmamıza rağmen temizlik işçilerimiz de bu sözleşmeden faydalanıyor. İşçiye borcumuz hiç yok. Maaş ve ikramiyelerini günü gününe ödüyoruz.