Başkan Ergin 'Başka Ayvalık yok'
Balıkesir'in Ayvalık ilçesi ve çevresinde sulama amaçlı kullanılan Madra Barajı'na sadece 2,75 kilometre mesafedeki Karaayıt köyünde faaliyet yürüten demir madeninde, tüm uyarıları ve tepkilere karşın korkulan oldu.
Madenin atık havuzu yoğun yağışla beraber dereye aktı. Atıkların içindeki ağır metaller ve biriken tüm kirlilik Madra Sulama Barajı'na karıştı. Ayvalık Belediyesi’nin ve çevrede yaşayan köylülerin, verdiği zarar nedeniyle kapatılması için yıllardır mücadele ettiği Bilfer Madencilik, köyün kalan son merasına da göz dikmiş, burayı da atık sahasına eklemek için başvuruda bulunmuştu.
Büyükşehir Belediye Meclisine taşınmıştı
Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, 8 Ekim 2019 tarihinde konuyu Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisine taşıyarak, "Ayvalık ilçesi Karaayıt Köyü Mevkiinde işletilen “Ayazmant Demir Cevheri Zenginleştirme Tesisi”nden kaynaklanacak atıklar için Bilfer Madencilik ve Turizm A.Ş. tarafından yapılması ve işletilmesi planlanan “Ayvalık Bilfer Atık Düzenli Depolama Tesisi Projesi” hususunda ÇED Toplantısının yapılmaması ve söz konusu firmanın maden ruhsatının iptali için Ayvalık Belediyesi ile işbirliği yapılarak gerekli girişimlerde bulunma hususunda Meclisimizce tavsiye kararı oybirliği ile kabul edilmiştir" şeklinde kararını aldırtmak oldu.
Kentimize uzanan eller çekilsin
Son aylarda, patlayan pirina havuzları, yıkılan demir madeni duvarları ve orman yangınlarıyla gündeme gelen Ayvalık’ın felaketler ile anılmaması gerektiğine dikkat çeken Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, “22 adası, tabiat parkları, doğal güzellikleri, pırlanta kumsalları, birbirinden güzel koyları, zeytini, zeytinyağı, sabunu ve mezeleriyle gündemde kalmak istiyoruz. Ayvalık, demir madenleriyle, kötü pirine kokularıyla anılmasın, kentimize uzanan eller çekilsin, başka Ayvalık yok” dedi.
Maden Ayvalık’a hiç yakışmıyor
Ayvalık Karaayıt köyü yerleşim alanının dibinde demir madeni işletmesinin bulunmasının turizm beldesi Ayvalık’a hiç yakışmadığına değinen Başkan Ergin, bu alan ile ilgili geçmişte de köylüler ile birlikte tepkilerini dile getirdiklerini hatırlattı.
Bölgede su havzaları bulunuyor
Ağır metallerin biriktiği depolama alanında duvarların yıkıldığını, istiap hattının çoktan aşıldığını ve bu zehirli suların dereye karıştığını ifade eden Başkan Ergin, “Genişletmek istedikleri depolama alanlarına itirazlarımız oldu. Bu anlamda köylümüzle beraber gelip gerekli tepkileri koyduk. Bizim amacımız da, şuan yaşanan durumların önüne geçebilmekti. Özellikle, bu ağır metallerin biriktirildiği duvar yıkılmış vaziyette. Ve bu duvarın yıkılması sonrasında hemen dibindeki dereye ağır metaller suya karıştı. Bu su Ayvalık’ın Madra Barajı dediğimiz özellikle sulama amaçlı olarak kullanılıyor. Bu ağır metalleri taşıyan sular Madra Barajı’na kadar gitmektedir. Burası su havzalarının bulunduğu bir bölge” diye konuştu.
Verdiği zararların önüne geçilmeli
Bölgeyi bu şekilde hunharca kullanmanın ne insanlığa ne de vicdanlara sığmadığını hatırlatan Belediye Başkan Ergin, maden ocağının acil önlem almasını istedi. Ergin, işletmenini doğaya verdiği zararların önüne geçilmesi için kapatılmasını gerektiğini söyledi.
Ensar Aytekin, “burada bir cinayet işleniyor”
Firmanın adeta dağ haline gelmiş pasa tepelerinde iş makinelerin çalıştığı ve dereye çöken atıkları temizlemeye çalıştığı gözlenilirken, CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, “Burada bir cinayet işleniyor. Bu madenin köyün içerisine yapılmasına izin veren her kimse bu cinayetin failidir. Bin 500 metre uzakta toplanması gereken pasa, yerleşim yerine 50 metre uzakta” dedi.
Bergama havzasına kadar ulaşıyor
Göçük sonucunda hemen bölgeye geldiklerini aktaran Aytekin, “Buradan geçen dere Madra Barajı’na, İzmir’e bağlı Dikili ve Bergama’ya kadar uzanan bir havzaya gidiyor.. Şu an pasalar bu dereye akıyor. Yerleşim yerine 50 metre uzaklıkta bir maden pasa alanının olması yasaya göre imkânsız. Buradan yetkililere sesleniyoruz: Bu köyün mera alanlarını gasp edip maden şirketlerine peşkeş çektiniz, şimdi de canlarını tehlikeye atıyorsunuz. Burada bir cinayet işleniyor, bu cinayeti bu ülkeyi yönetenlerin, kendilerine yerli ve milli diyenlerin gelip görmesini istiyoruz. Devleti temsil eden valimizin, kaymakamımızın derhal müdahale etmesini bekliyoruz. Çevremizin, havamızın, suyumuzun, doğamızın dün olduğu gibi bugün de yanındayız. Yanında olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Bu firma burada doğayı katletmektedir
Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Halil Coşkun da, söz konusu firmayı defalarca çevreye zarar vermemesi adına uyarmalarına rağmen, firmanın vahşi depolama sisteminde ısrarcı olduğunu vurguladı. Pasa yığınları ve demir cevherinin atıkları olduğu gibi Dedetepe’nin altındaki aynı isimle anılan dereye aktığını, su havzalarını ve dolayısıyla Madra Barajı’nı tehdit ettiğini belirten Coşkun, “Zehirlemektedir. Firma yetkilileri, ‘Tedbir alıyoruz’ demelerine rağmen şu anda bu pasa yığınlarının altında çalışan iş makinesindeki operatörün bile canını hiçe saymaktadır. Oysa her an o yığının üst kısımlarında olabilecek bir çöküntü, bu iş makinesinin üzerine dökülebilecek ve tonlarca ağırlığındaki bu atıklar arasında kalması halinde belki de iş makinesindeki operatör hayatını bile kaybedebilecektir. Yani demir zenginleştirme tesisi yetkilileri kendi elemanına bile sahi çıkmamaktadır. Kendi elemanının hayatını hiçe sayan bir firma, yöre halkının hayatını ve bölgedeki canlıların hayatını hiç düşünmez. Bu firma burada doğayı katletmektedir” dedi.
Gürültü, toz, duman yöre halkını tehdit ediyor
Karaayıt Mahallesi Muhtarı Bayram Kaçar ise demir zenginleştirme tesisinin yaşadıkları köye de çok büyük zararları olduğunu kaydederek, “İş makinelerinin sesi, ortaya çıkan yoğun toz ve duman gibi birçok yönde yöre halkı olarak büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Tabi bu zararlar sadece bizim köyümüzle de sınırlı değil. Çevremizdeki Altınova Mahallesi, Ayvalık ile İzmir’in Bergama ilçesine, Dikili Ovası’na kadar uzanıyor. Buradan bu bölgeye tam anlamıyla zehri saçılıyor. Yetkili makamlardan bu konuda yardım bekliyoruz” diye konuştu.