Başkan Gümrükçü: 106 projeden 96 projeyi gerçekleştirdik
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, 4,5 yıllık görev sürecini anlatırken söz verdiği vaatlerin yüzde 93'ünü yerine getirdiğini belirtti. Öte yandan Gümrükçü, ön seçimden çıkan bir belediye başkanı olmak istediğini ifade etti.
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, 4,5 yıllık görev süresince Çiğli’ye kazandırdığı hizmet ve projelerle ilgili bir değerlendirme toplantısı düzenledi.
Akvaryum Cafe’de gerçekleştirilen basın toplantısına Gümrükçü’ye Çiğli Belediye Başkan Yardımcısı Deniz Çıtak, Çiğli Belediye Meclis Üyeleri Barbaros Kiriş, Ali Gül ve Hüseyin Çetin eşlik etti.
“VAATLERİN YÜZDE 93’ÜNÜ GERÇEKLEŞTİRDİK”
Verdiği vaatlerin yüzde 93’ünün gerçekleştirdiğini ifade eden Başkan Gümrükçü, “27 Ocak’ta Parti Meclisi kararıyla Utku Gümrükçü, Çiğli Belediye Başkan adayı olarak gösterdi. Partini adayı olarak süreci tamamlıyoruz. Yola çıkarken CHP’li başkanlar olarak ‘Martın sonu bahar’ sloganıyla bir 12 maddelik seçim beyannamesiyle yola çıktık. Çiğli halkının karşısında 16 maddelik yeni seçim beyannamesi ile çıktık. Bugün gördüğümüz o ki yüzde 93 oranında verdiğimiz vaatleri yerine getirmişiz. Nerede eksik kalmışız? Anneler işe çocuklar kreşe kısmında eksik kalmışız. Başka ülkelerde eğitim yere yönetimler görevi değil, bence olmamalı da. Türkiye’de yerel yönetimlerin eğitim alanına katkı koyma zorunda olması bir gerçek. Biz dershanemiz var, kreşimiz var onu belediye şirketine devrettik. 40 olan kapasitemiz 120’ye çıktı. Sasalı’da benzer bir merkez açacağız. ‘Çiğli’de dönüşüm zamanı’ diye sloganla yola çıkmıştık. Bir harita kurgulamıştık. Bu harita üzerinden ne yaptıklarımızı anlatayım” diye konuştu.
“ESKİ BORÇLARIN TAMAMINI ÖDEDİM”
Çiğli Belediyesi’nin borç durumunu detaylandırarak anlatan Gümrükçü, “Çiğli Belediyesi’nin güçlü olması için ekonomisinin güçlü olması lazım dedik. Hiç anlamadan Türkiye’nin en çok borçlu belediyesi olarak ilan edildik, delinin biri kuyuya taş atar ve devamı gelir. Çiğli 2018’de 166 milyon lira kasasına giren gelir var. Bütçe bir tasarımdır, hayaldir. Çiğli Belediyesi 2018 yılında 200 milyonluk bir bütçe tasarlamış ama 166 milyonluk bir gelir topla’mış. 166 milyonla topladığı geliri 2022 yılında 506 milyona çıkarmış. 3 kata çıkarmış. Bu yollar arasında diğer belediyelerin gelirleri 2,5 kat artmış. Mesela Karşıyaka, Bayraklı… Komşu belediyeler olduğu için kıyaslamak daha doğru olur diye düşündüm. Gelir etmede başarılı olmuşuz. 2023 yılında 778 milyon lira kasaya para girmiş. Zannımca 820 bandında bunu kapatacağız. Bu da geliri 5 kat arttırmışız demek. Belediyenin gelirinin nüfus oranıyla bakarsak Çiğli Belediyesi İzmir birincisidir. Metropol birincisidir. Neden bu kadar zorlanıyorsunuz derseniz maalesef artan enflasyon ve 6 ayda bir yapılan asgari ücret ve mamur zamlar. Belediyenin personel sayısı artmasa da giderleri arttırıyor. Gelirlerimiz 5 kart artarken personel gideri 6 kat artınca aradaki dengeyi yapmakta zorlanıyoruz. Sonuçta biz millete hizmet etmek zorundayız. İller bankasından para gelir… Bu payla memur işçi maaşları ödenir. Kasadan toplanan paralarla vatandaşa hizmet edilir. 6 milyon maaş öderken İller bankasından bize 2 milyon pay geliyordu. 36 öderken bizde 15-18 milyon arası bize pay geliyor. 2019’da ayda 4 milyonluk açığı kapatmaya çalışırken şimdi ayda 20-24 milyonluk açığı kapatmaya çalışıyorum. Onun da zorlayıcı faktörleri var. Kasada parayla devrettim diyen arkadaşlar vardır. Ben borcu olmayan belediye verdim diyenler vardır. Burada bir fotoğraf çekip eleştirmiyoruz ama size bir tablo göstereceğim. 1,5 milyon lira kasada para var. Dolar 5,16 lira. 280 bin dolar. 2014-2019 döneminde çekline kredi 55 milyon TL. Aynı dönemde ödenen kredi 20 küsür TL. 32 milyonluk kredilelerden bize kalmış borç var. Kasa borcu da 19 milyon bandındaydı. Ama borçsuz belediye devrettim dendi. 10 milyon 500 bin dolar, bir önceki dönemden gelen dolar bazında rakam. Bugün 300 milyon rakamını buluruz. Biz biraz borç almışız geçmişten, onu da ödemişiz. Rahmetli Ensari Bulut’un, Metin Solak’ın ve hala yaşayan arkadaşlarımızın kalan özel ve banka borçlarının tamamını ödedim. 1 lira borç kalmadı. Şantiye binası yapılmış, onu bitirdik. 10 yıllık, çekilmiş kredi vardı. Borçsuz belediye de olmaz. Aldığımız ve nereden nereye geldik onu anlatmaya çalıştım. Borç yiğidin kamçısı ama ödeyebiliyorsan… Bütün belediyelerin borcu var, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de borcu var ama kredi notu AAA. Bu da gelirinizin giderinize oranı. Gelire borcun oranı yüzde 92’ymiş. Belediyenin borcu yüzde 70’lere düşmüş. Borç stoku azalmış. Çiğli Belediyesi’nin borcu 540 milyon. Bu yapılandırma yapılmış hali. Borcumuzun gelire oranı bu” dedi.
“PERSONEL SAYISI 200 CİVARI ARTMIŞ”
Yeni müdürlükler kurulduğunu söyleyen Başkan Gümrükçü, “Kurumun kapasitesini geliştirmek için çok uğraştık. 12-13 müdürlük kurduk. Personel sayısı artıyor ama arkadaş eş mi alıyorum yoksa belediyenin işine yarar insan mı alıyorum. Yeni kurulan müdürlüklerde 416 işçi çalışılıyor. Bizim oranımız reelde 200 civarı artmış. Belediyemizde yöneticilerin yaş ortalamasını 45’e çekmişiz. Afyonkarahisar’daki kampta, CHP’li bütün belediyelere siz kentinizi bir insan hakları kenti yapacaksınız. Partini verdiği görev buydu. Bunun için çaba harcadık. Dijital dönüşüm için çalışmalar ürettik. 360 derece Çiğli uygulaması bitti. Uygulamayı indirip konumunuzu açınca bulunduğunu yeri 3 boyutlu göreceksiniz. En yakın eczaneyi ararken size görüntülü yol tarifi yapacak. Yaptığımız işlerden en büyüğü Çiğli Belediyesi’nin, e-devlet sistemine entegre ettik. 220 bin kişi e-devlet sistemi üzerinde işlem yapıyor. CİMER ve HİM'e de adapteyiz. Yani biz 400 bin başvuruya dönüş yapıyoruz” dedi” şeklinde konuştu.
“KOKU SORUNU AZALDI”
35 milyonluk bir çöp konteynırı alımı yaptıklarını ifade eden Gümrükçü, “Çöp konteynerlerini yeniledik. 40 vardı, 440 oldu. Maliyeti 35 milyon TL. Katı Atık Harmandalı Tesisinde elektrik üretimi başladı ve koku sorunu azaldı. 4. Fazın ihalesi gerçekleştirildi. 2018’te yapı işleri anlamında 5 tane işimiz varmış. Bu 21 hizmete çıkmış. Yağı kontrol yoktu kurduk, kaçak yapılarla mücadele ediyoruz. Bir sosyal ve toplumsal dönüşüm çalışması yapalım dedik. 2018’de sağlık hizmetlerinde 13 çeşit hizmet veriyormuş. 4 bin vatandaş yararlanmış. Biz onu 21 çeşide çıkardık, 8 bin 500 vatandaş yararlanmış” ifadelerini kullandı.
“7 BİN 700 MÜLTECİ VAR”
İlçe sınırlarındaki mülteci sayısına dikkat çeken Gümrükçü, “1800 mülteci… Bir tarama Gerçekleştirdik ve resmi rakamlara göre 100mülteci var. Gayri resmi bilgiye göre Çiğli’de bile 7 bin 700 yabancı uyruklu yabancı uyruklu insan var. Yani devletin bile tespit edemediği 5 bin kişi daha var” diye konuştu. İlçe belediyesi köprü yapar mı? Ben 2 tane yaptım. Çiğli’nin ilk havuzunu, taziye çadırını açtık” açıklamalarında bulundu.
“ÇİĞLİ’NİN 9 İMAR SORUNU VARSA TAMAMINI ÇÖZDÜK”
İmar sorununda Çiğli’de sona gelindiğini ifade Başkan Gümrükçü, “İmar konusunda sadece Esentepe kaldı. Onu da yerel seçimler bitmeden tamamlayacağız. Çiğli’nin 9 imar sorunu varsa tamamını çözdük. Kentsel dönüşümün önündeki en büyük engel olan imar bitmiş olacak” ifadelerini kullandı.
“ÇİĞLİ’NİN AÇILMAMIŞ YOL SORUNU KALMADI”
Çiğli’nin açılmamış yol sorununun kalmadığının altını çizen Gümrükçü, şunları söyledi; “Yol, İzmir’in her yerinde sorun. Çiğli2deki en büyük sorun yeşil alanlar ve parklardı. Biz bugüne kadar 77 tane eski parkı yeniden yaptık. 44 tane de sıfırdan park yaptık. Avrupa otalaması 12 metrekareyken biz kişi başına düşen yeşil alanı 20 metrekareye çıkardık. Yol konusu… İddialarıyız. Büyükşehir ile yaptıklarımızı kapsam dışını bırakıyorum. Çiğli Belediyesi 5 yılda 360 bin metrekare parke taşı yol yapmış. Yani önceki dönemin 5 katı. Yani 218 milyonluk yol yapmışız. 30 bin metrekare daha parke taşı yapılırsa bu alanların tamamı bitmiş oluyor. Çiğli’nin açılmamış yol sorunu kalmadı. Maltepe 30 küsür yıldır yol bekliyordu. O sorunu da çözdük. Çiğli’de doğalgaz sorunu var diyemezsiniz. Mahallelerimize geldi. Yeni yerleşime çekilecek hatlar var ama doğalgaz olmayan mahalle kalmadı” diye konuştu.
“BU SENE ADAY İHRAÇ ETMEYE BAŞLADIK”
Çiğli’nin bu dönem aday ihraç ettiğini söyleyen Başkan Gümrükçü, “Çiğli dinamik bir şehir. Kentleşmesi devam ediyor. İnşa halinde şehir olarak tanımlıyorum. Bu siyasetine de yansıyor. Kongreleri hareketli geçer, herke merek eder. Her dönem aday olan insanlar vardır. Dışarıdan gelinir. Urla’da aday sayısı çok çıkmış, normalde en çok bizde çıkardı. Bu sene aday ihraç etmeye başladık. Foça, Kınık’ta bile Çiğli’de siyaset yapmış arkadaşlar aday oluyor. Ya da İstanbul siyaset yapmış arkadaşlar Çiğli’den aday oluyorlar demokratik haktır. Eleştirilebilir. Sizce ne demek lazım deyince ben konuyu tartışmaya gerek duymuyorum. İsimleri değil de yönetim konuşmak lazım. Adaylık nasıl olunuru konuşmak lazım. Belediyenin partini yerini bilmeyenler aday olmuş. Buna bir kriter koymak lazım. Buna yeni yönetim ileriki dönem de umuyorum ki bir şey koyacaktır” şeklinde konuştu.
“SOYER’İN YANINDAYIM DİYEN ARKADAŞLARIN BÜYÜKŞEHİRE ADAY OLDU”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer’i destekleyenlerin Büyükşehir’e aday odluğunu söyleyen Gümrükçü, “Benim adaylığım 2019 yılı 27 Ocak’ta açıklandı. Seçilmeden önce İlk resmi adaylık konuşmamı yaptım. Benim siyasi hedefim 2 dönem üst üste 2 dönem belediye başkanlığı yapmak. Büyükşehir olur mu dediler benim için, ben her seferinde Çiğli’nin adayıyım dedim. Ben Tunç Soyer’in yanındayım diyen arkadaşların büyükşehire aday olduğunu gördüm. Eleştirmeyeyim, demokratik hakkıdır. Benim için büyükşehire aday olacak dediler ama olmadım. Tunç Soyer ne olur sorusunun cevabını CHP bilir. Mevcutlara anket yapılır. Çiğli’de bana yapılıyorsa herkese yapılır. Parti sadece anket kriter değildir, yanına bir şey koyacağız diyor. Tunç Soyer’den sonra belediye başkanı yine Tunç Soyer olur demiştim. Yapıklarıyla, çalışmalarıyla, vizyonuyla… Adı belki Soyer olmaz ama onun vizyonunu devam ettirir” dedi.
“ÖN SEÇİMDEN ÇIKAN BELEDİYE BAŞKANI OLMAK İSTİYORUM”
Ön seçimden çıkan bir belediye başkanı olmak istediğini belirten Gümrükçü, “Bir anket yapılmış ve yüzde 54 oy almış. Anketler noktasına bizim 3 aylık-6 aylık periyodlarla yaptığımızı anketlerimiz var. Yüzde 58 ile 63 oranında memnuniyet oranını gördüm. Ben Millet İttifakının adayı olarak seçildim. Ben Çiğli tarihinde en yüksek oyu alan CHP’liyim. CHP’li milletvekillerinin oylarının düşmediği, aksine arttığı bir ilçe Çiğli. Arttırılmasında katkım odluğunu düşünüyorum. Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 73 katkısı olmuş bir siyasetçiyim. Benim gördüğüm anketlerden yan bizim bir sorunumuz olmaz. Bir sosyal medya platformu bir anket yapmış, yüzde 54 ile çıkmışız. Burada bize katkı koyanlara teşekkür ediyorum. Belki de görevdeki arkadaşlar arasında tek diyen benimdir, ben ön seçimden çıkan belediye başkanı olmak istiyorum. Bizim geleneğimizde ön seçim var, Çiğli’nin geleneğinde ön seçim var” diye konuştu.
“KEŞKE DEDİĞİM KONULARDAN BİRİ DE BUDUR”
Çiğli’nin denizle buluşması için mart ayını işaret eden Gümrükçü, “Biz yaz aylarında kadınları ve çocukları denizle buluşturuyoruz. Bunu Seferihisar, Urla, Foça'da yapıyoruz. 2 yıldır Çiğli'nin sahilinde bunları gerçekleştiriyoruz. Mavişehir’in devamında Çiğli'nin denizde buluştuğu noktayı yurttaşlarımız ile kazandıramadık. Ancak Mart'a kadar süremiz var. Geçmiş dönem il başkanı Kerem Ali Sürekli ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza dağ ile bu konular konuştuk. 3 yıldır bakanlıkta bekleyen dosyamız var Çiğli'nin kıyı kesimi ile ilgili 30 metrelik sahil şeridini barındıran bir projeyi bakanlığa takdim ettik. Pandemi, deprem dedik ancak yıllar geçti. Buradan olumlu olumsuz sonuç alamadık. Bir kaç evrak istediler onu da yolladık. Ben bunu takibindeyim. Umuyorum Mart ayına kadar olumlu yanıt alacağız. Keşke dediğim konulardan biri de budur” diye konuştu.
“ADAYLIĞIM AÇIKLANSA DA AÇIKLANMASA DA…”
İkinci dönem için hazırladığı projeleri aday gösterilmese de açıklayacağını belirten Başkan Gümrükçü, “İkinci döneme 256 başlık hazırladım. Maliyeti ve yerleri belli. Adaylığım açıklansa da açıklanmasa da tüm bunları halkın önüne yeni yıl ile birlikte hedef olarak koymayı düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
“SLOGAN ATAN ARKADAŞLAR ÇİĞLİLİ DEĞİLDİ”
CHP İzmir İl Kongresi’nde dönemin Genel Başkan Adayı Özgür Özel’in konuşması sırasında Çiğlili olduğu iddia edilen bazı isimlerin Özel’i protesto etmesi sonrası yaşanan krizin adaylık sürecinde kendisinin adaylığını etkileyip etkilemeyeceğinin sorulmasına yanıt veren Gümrükçü, “İzmir kongresinde Sayın Genel Başkanın aleyhinde slogan atan arkadaşlar vardı. Onlar Çiğlili değildir. Bunları isteyene fotoğraf ve videolar ile gösterebilirim. Aralarında Çiğlili varsa bana yakın arkadaş değildi. Bu tartışmalar kongrelerde yaşanır ve biter. CHP'nin geleneği budur. Bu tartışmalar kurultaydan sonra devam etmez. Bunların yerel seçim sürecini etkileyemez diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
“BİZİM ÇÖP HEM KOKUYOR HEM KAYIYOR”
Çöp ve arıtma tesisi üzerinden de konuşan Gümrükçü, “Harmandalı'ndan ciddi bir toprak kayması var. Çiğli'de belediye başkanlığı yapmak zor. Burada görev yapıp anketten başarılı çıkmak dünyanın en zor işlerinden biri. Çöpü burada. Kokuyor adamlar geliyor şikayete. Bizim çöp hem kokuyor hem kayıyor. Arıtma tesisi bizde. Akşam evde yatıyorsun koku evin içine giriyor. Dönüyor vatandaş ilçe belediye başkanını eleştiriyor. Burada belediye başkanlığı yapıp anketten çıkmak kolay değil. Harmandalında toprak kayması var diyorsun bürokrat diyor ki kaymıyor. Arıtma tesisi kokuyor diyorsun, başkanım kokmuyor diyor.