Başkan Gürün'den turizm ve tarım kıyası

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün 'Muğla nüfusunun yüzde 51'i kırsalda yaşıyor. Muğla olarak turizmden daha fazla geliri tarımdan alabiliriz' dedi.

Tarım ve hayvancılığa büyük önem veren Muğla Büyükşehir Belediyesi kooperatiflerin güçlenmesi ve üreticilerin aracılar olmadan kazanmasını sağlamak için çalışıyor. Muğla’nın Menteşe ilçesi Yerkesik Yeniköy Mahallesinde Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin oluşturduğu lavanta bahçesinin ardından mahallede ev ve sokak duvarları lavanta figürleri ile boyandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün öğrencilerle birlikte evlerin duvarlarına lavanta figürleri çizdi. 

Büyükşehir Olarak Tarıma 2015 Yılında Başladık

Turizm kenti olan Muğla’nın tarımdan daha fazla gelir elde edebileceğini söyleyen Başkan Gürün “ Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak ilk tarımla işlere girdiğimizde tarımla ne işin var dediler. Bizim yüzde 51 nüfusumuz kırsalda yaşıyor. Gençler topraktaki emeklerinin karşılığını alamadığı için asgari ücretle iş giriyorlar. Bu da toprakların boş kalmasına neden oluyordu. Biz Büyükşehir olarak tarıma 2015 yılında başladık. Bu gün pandemiden sonra bütün Dünya tarım demeye başladı. Tarım ve hayvancılığı güçlü olmayan bir ülkenin kendisini geleceğe taşıması mümkün değil. Bu bilimsel bir gerçek. Muğla’da toprakların çok iyi değerlendirilmesi lazım. Muğla olarak turizmden daha fazla geliri tarımdan alabiliriz” dedi. 

Kooperatiflerin Güçlenmesini Destekliyoruz

Büyükşehir Belediyesi olarak kooperatiflerin güçlenmesi ve üreticilerin aracılar olmadan kazanmasını sağlamak için çalıştıklarını belirten Başkan Gürün “

Toprak analizleri yapıyoruz. Yeni yaptığımız tahlillerle toprak haritamız genişliyor. Vatandaşımız Büyükşehiri aradığında ekiplerimiz gidiyor ve analiz ediyor. Toprağın içerisinde hangi mineraller eksik onları buluyoruz. Topraktan daha fazla ürünü nasıl alacağını söylüyoruz. Toprak analizini Seydikemer’den Bodrum’a kadar yapıyoruz. İpek Böcekciliğini destekliyoruz. Dut bahçeleri oluşturuyoruz. İpekböceğini koza olarak değil dokuyarak satmaları sağlamak için kooperatifle iş birliği içerisinde olacağız. Sakız ağacı dikiyoruz. Bir sakız ağacından elde edilen rakam oldukça yüksek. Fidanını veriyoruz. Üretimini ve bakımını yapıyoruz. Köyceğiz’de alım garantili çiçek üretiliyor. Şuan 27 adet büyük çiçek serası var. Turizm merkezlerinde ki oteller çiçeklerini buradan alıyor. Isparta’ya, Burdur’a Yalvaç’a çiçek satmaya başladılar. O işin başında da kadınlarımız var. Üretme kapasitemiz var. Üreteceğimiz şeyi düzgün ve doğru üretmeliyiz. Neyi üreteceğimizi bilmeliyiz. Pazarlamasını da beraber yapmalıyız. Lavantaların yağı sıkılıyor. Şişeleniyor ve biz onu pazarlıyoruz. Bu köy sadece lavantanın yağından değil aynı zamanda lavantaya dayanan çiçekle ilgili iç ve dış turizmine hizmet edecek. Kendi toprağımızı kendimiz işleyeceğiz. Toprağımızı satmayacağız. Ürünümüzü satacağız. Muğla Büyükşehir Belediyesi kooperatiflerin güçlenmesi ve üreticilerin aracılar olmadan kazanmasını sağlayacağız. Üreten Köylümüz tekrar milletin efendisi olana kadar çiftçimize desteğimiz devam edecek” dedi.

muğla büyükşehir belediye başkanı dr. osman gürün muğla tarım turizm