Bayraklı Belediyesi Uluslararası Homeros Edebiyat-Sanat Festivali'ne hazır
Bayraklı Belediyesi'nin bu yıl ilkini düzenlediği Uluslararası Homeros Edebiyat-Sanat Festivali'nin lansman toplantısında konuşan Belediye Başkanı Serdar Sandal, 'Farklı ekonomik ve sosyal katmanlardan insanlarımız var. Bu insanların entegrasyonu bizim için ana meselelerden bir tanesi. Toplumsal entegrasyon için sanat, edebiyat, spor önemli. Bu 3 nokta üzerinde odaklandığımız zaman buna ciddi katkı sunmuş olacağız' dedi.
3-4-5 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek olan onur konuğu iki kez Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday gösterilen şair Adonis (Ali Ahmet Said Eşber) ve Türk edebiyatının duayen isimlerinden Özdemir İnce’nin olacağı uluslararası festivalin lansman toplantısında konuşan Bayraklı Belediyesi Başkanı Serdar Sandal, belediyelerin asli görevinin sadece tanımlanmış işlerle sınırlı olmadığını belirterek, “Dünyaca ünlü Fransız yazar Adonis’in onur konuğu olduğu, Özdemir İnce’nin konuk olduğu festivalde yeni bir kent için yeni bir kimlik için ihtiyacımız olan bu festivali burada düzenleme kararı aldık. İsteğimiz şu; bitirildiğimiz, değerlerimizin yok edildiği, sanattan koparıldığımız, şiirden-edebiyattan koparıldığımız bir işle ilgili bu gayreti doğru görün ve bize destek olun” dedi.
BİR YIL İÇİNDE EN BÜYÜK MEYDANLARDAN BİRİNE SAHİP OLACAĞIZ AMA...
“Belediyelerin asli görevleri var. Ama görevlerini sadece tanımlanmış işlerle sınırlamak haksızlık olur. Bunların hepsini çözebilirsiniz. Kentinizin meydanı yok oluşturabilirsiniz. Bayraklı’da en küçük kent meydanına sahibiz ama bir yıl içinde en büyük meydanlarından birine sahip olacağız. Ama bunların tamamı bu kent için yeterli değil. Bir kenti sevmek birazcık o kentin sokaklarını, meydanlarını, çocuklarını sevmek demek. Kadınlarını sevmek demektir” diyen Başkan Serdar Sandal, sanat ve edebiyatın toplumsal entegrasyona büyük katkı sunduğunu söyledi.
TOPLUMSAL ENTEGRASYON İÇİN SANAT-EDEBİYAT VE SPOR ÖNEMLİ
Başkan Sandal, “Bir de insan boyutu var. Bu kentte yaşayan insanlar var. Bayraklı kozmopolit bir ilçe. Farklı ekonomik ve sosyal katmanlardan insanlarımız var. Bu insanların entegrasyonu bizim için ana meselelerden bir tanesi. Toplumsal entegrasyon için sanat, edebiyat, spor önemli. Bu 3 nokta üzerinde odaklandığımız zaman buna ciddi katkı sunmuş olacağız. Kürt ve Türk gencinin sevdasını sorduğumuzda bazen öfkelenir ve uygun bulmayız ama bu bir sinemayla karşımıza geldiğimizde bu iki gencin kavuşmasıyla ilgili bir duygu oluşur. Sanat bu kadar güçlü bir kavram. Biz de bunu esas alarak daha önce de ortaya koyduğumuz dünya çocuk ve gençlik kenti vizyonunun parçası olarak bu tür etkinlikleri ve festivalleri Bayraklı’da yapma kararı aldık. Homeros’u yaşadığı coğrafyaya getirip uluslararası düzeyde yurt dışı ve içinden katılımcılarla yeni bir festival düzenleme kararı aldık” ifadelerini kullandı.
BAYRAKLI’YI KENTİN TAMAMINI YENİDEN PLANLAYARAK TÜRKİYE’NİN, DÜNYANIN SAYILI KENTLERİNDEN BİRİ YAPACAĞIZ
Toplantıda Bayraklı’yı yeniden planlama hedeflerinden de bahseden Bayraklı Belediyesi Başkanı Serdar Sandal, “Çevreye duyarlı olmak demek. Siz kenti doğru planlayamıyorsanız, park sayılarını arttırarak ya da birkaç fazla ağaç dikerek o kente gereken değeri ermiş olmazsınız. Biz bu vizyonla kenti yeniden planladık. Hayalimizde yeni bir kent var. İzmir’in kurulduğu bir kent, yeni kent merkezi. Gençleri, kadınlarıyla gerçekten İzmir’e yön verecek bir kenti başka özellikleriyle de ortaya çıkarmak zorundayız. Hep gölgede bırakılmışız. 50 yıl temel sorunlar kangren olmuş. Bu sorunlar çözülebilir. Bunun için yeterli gücümüz, dostlarımız, paydaşlarımız var. Adalet, Manavkuyu planlarını yeni kent merkezine kadar, büyükşehire gönderdiğimiz 600 hektarlık yer ve kentin tamamını yeniden planlayarak bu kenti bir süre sonra Türkiye’nin dünyanın sayılı kentlerinden biri yapmakla ilgili bir derdimiz ve inancımız var” diye konuştu.
TUĞRUL KESKİN: HOMEROS DA İZMİRLİYDİ
Tuğrul Keskin, “Entelektüel tüm damarları kesilmiş bir İzmir’i yaşıyoruz. Bayraklı gibi bir kültür kentinde kimi canlılara eziyet edilerek yapılmış festivaller oldu. Bunlar değişmeli. Desteklerinizi bekliyoruz. Homeros İzmirlidir. Biz de bundan hareketle bu etkinliği sahiplendik. Bizimle el ele yürek yüreğe olun” şeklinde bir konuşma yaptı.
KİMLER KATILACAK?
Festivale yurtdışından Raguel Lanseros, Manahel Alsahoui, Claudio Pozzon, Christos Koukis, Sylvestere Clancier’in katılacağı 1’inci Bayraklı Uluslararası Homeros Edebiyat-Sanat Festivali’ne Türkiye’den Latife Tekin, Ahmet Telli, Yaşar Aksoy, Haluk Işık, Feyza Hepçilingirler, Kemal Varol, Nihat Behram, Haluk Şahin, Tuğrul Keskin, Barış İnce ve çok sayıda akademisyen, gazeteci, şyair ve yazar katılacak.