Bayramda askıda bilet...

Artun Sucuoğlu yazdı...

Ramazan ayının  son günlerine yaşıyoruz , yarın arefe fakat yurttaşlar mutsuz ve ümitsiz . Döviz krizine bağlı olarak aşırı artan fiyatlar ülkeyi hiper enflasyon günlerine geri götürdü. Enflasyon ile mücadelede başarılı olduğunu söyleyen iktidar bu dönemde ardı arkasına kırılan enflasyon rekorları karşısında çaresiz kalmış gibi görünüyor. Enflasyon konusunda ilgililer farklı açıklamalara imza atarken oynanmış enflasyon rakamlarına artık halkın büyük kesimi inanmıyor. İnanılmayan enflasyon rakamları iktidara olan güveni derinden sarsıyor. Özellikle petrol ve enerji fiyatlarında meydana gelen fahiş artışlar tüm sektörleri doğrudan etkileyerek geometrik artan zamları beraberinde getirmesi ile halkın alım gücü 20 yıllık AKP iktidarının en düşük seviyesine inmiş görünüyor.

Ramazan ayının gelmesiyle anlamsız bir şekilde fırsatçılık sonucu artan gıda fiyatları insanların bayram için yaptıkları tatlıların bile tadını kaçırdı. Bizim dinimiz, doğruluk, dürüstlük ve insan temelli bir din ama nedense insanların oruç ibadetini yapacağı zamanlarda fırsatçılar ortaya çıkıyor. Artık bu fırsatçılığa ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum eklenince domates bile tek tek satılmaya başladı. Ülkemiz tarım ülkesi ama tarım ürünü fiyatlarının önü alınamıyor. Bu şartlar altında çok sayıda insan yarı aç yarı tok oruç tutmak zorunda kalıdı.
İçinde bulunduğumuz zorlu süreçte fiyat artışları sadece gıda fiyatları ile sınırlı kalmadı. İğneden ipliğe zam tufanı yaşadık, yaşamaya devam ediyoruz. Artan akaryakıt fiyatları ile bayram tatilinde aile ziyareti yapacaklar veya iş yaşamının stresinden kısa bir tatil ile kurtulmak isteyenlerin çoğunluğu kendi taşıtları ile seyahate çıkamayacak. Aşırı fiyat artışı insanları zorunlu olarak otobüs, tren ve uçağa yöneltecek.
Bayrama   bir gün kalmışken yurtiçi uçak ve otobüs biletlerinin zamlı fiyatları dudak uçuklattı. Akaryakıt fiyatlarındaki fahiş artışa bağlı olarak bu bayram otobüs ve uçak biletlerinin fiyatları, geçen yılla karşılaştırıldığında yüzde 50 ila yüzde 75 arasında yükseldi. İstanbul örneğinde yola çıkarsak, yılın ilk tatilini tatil bölgelerinde veya memleketlerinde geçirmek isteyen İstanbullular’ın, gidiş-dönüş ortalama en az 700 lira ödemesi gerekiyor. Bayram tatilinden hemen önceki son resmi iş günü olan 29 Nisan Cuma günü dikkate alındığında, otobüs şirketlerinin İzmir, Antalya ve Bodrum gibi tatil bölgelerine “Tek yön” tarifesi 350 liradan başlıyor ve 500 liraya kadar uzanıyor. Uçaklarda tatil bölgelerine “Tek yön” gidiş ücreti minimum 700 lira olarak belirlenmiş durumda. İç Anadolu ve Doğu Anadolu için ise otobüs biletlerinin tek yön gidiş ücreti en az 500 lira olarak satılırken, uçak biletleri en az 700 liradan satışa çıkıyor.
Oluşan bu fiyatlar karşısında çaresiz kalan öğrencilerin ailelerinin yanına gitmesine yardımcı olabilmek için artık askıda ekmek gibi askıda bilet kampanyası başlatıldı. Fakirlik artık çekilmez boyutlara ulaşınca insanlar farklı yollara yöneldiler.
Sonuç olarak, eskiden bayramların ayrı bir neşesi olurdu. Bayram geleceği için çoluk çocuk heyecan duyar, bayram iple çekilirdi. Bugün ise neredeyse bayram gelmesin istenir oldu. O günlerde güzel olan çok sayıdaki değerimizi kaybettik. Hani bir söz vardı, nerden nereye. Bayramınız kutlu olsun.
Herkese iyi hafta sonları.

 

bayram şeker artunsucuoğlu asgari tatil ücret fakir akaryakıt ekonomi enflasyon