'Belediye çalışıyor, Alaşehir değişiyor!'
Yaşar Eyice yazdı...
‘Alaşehir için hep birlikte!’ diyerek başkanlık yarışına giren ve kazanan Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu şöyle diyor:
‘Çok değerli adayların yarıştığı ve sonunda Alaşehir'in kazandığı bir seçim dönemini geride bıraktık.
Bu seçim sürecinde, başından sonuna kadar yorulmadan özveriyle bana destek veren ekibime ve Belediye Başkanlığını bana layık gören Alaşehirli hemşerilerime canı gönülden bir kez daha teşekkür ediyorum.
Seçim süreci boyunca halkını bilen, Hakk'ını bilen, haddini bilen bir Belediye Başkanı olacağıma dair söz verdim.
Sizlere adaletli, hakkaniyetli hizmet sözü verdim.
Seçildiğim anla birlikte, kolları sıvadım ve verdiğim sözleri yerine getirmek adına canla başla çalışmaya başladım.
Ben hizmet etmekten şeref duyarım.
‘Belediyemiz siyaset makamı değil hizmet makamı olacak’ diyerek Alaşehir halkına söz verdim.
‘Kimseyi ayrıştırmayacağım, cinsiyetine, inancına, mezhebine ya da partisine göre sınıflandırmayacağım’ sözünü verdim.
Söz verdiğim gibi bana oy versin vermesin tüm hemşehrilerimin Belediye Başkanı oldum ve olacağım.
Bütün hemşehrilerimin hizmetindeyim.
Ve Alaşehir’i kucakladım.
Bu şehirde artık barış içerisinde özgürce yaşayacağız, icraatlarımızla Alaşehir’i hep birlikte yücelteceğiz.
Bu vesileyle önceki dönemlerde görev yapmış tüm Belediye Başkanlarımıza ve yerel seçimlerde yarıştığımız siyasi partilerin başkan adaylarına şükranlarımı sunuyorum.
Sevgili hemşehrilerimin, hepsine de tekrar teşekkür ediyorum, onlara layık olabilmek için tüm enerjimle gece gündüz demeden hizmet edeceğimi tekrarlıyorum.
Önlerinde saygıyla eğiliyorum.
Alaşehir’im sana canım feda...’
*- Ender bir Başkan
Yukarıdaki satırlar Manisa’nın en önemli bir il merkezi kadar büyük ilçelerinden Alaşehir’in Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu’na ait…
Söyleşi yaptığımız onca belediye başkanlarından bazılarının ağzından bir laf, bir cümle alabilmek için büyük uğraş verirken, Ahmet Başkan ‘Leb demeden leblebiyi’ anlayan ve çok rahat bir şekilde kenti ve insanlarını anlatan ender başkanlarımızdan biri…
*- ‘Dişçi Ahmet!’
Şimdi kendi ağzından başkanı tanıyalım:
‘Ben Ahmet Öküzcüoğlu, 1968’de Alaşehir’de doğdum.
Beni Kahveci Nedim’in oğlu, Kahya Ahmet’in torunu olarak da bilirler. Alaşehirli hemşerilerim de Dişçi Ahmet diye tanırlar.
Evli ve 2 çocuk babasıyım.
Eşim Selen Öküzcüoğlu ile çeyrek asırdır evliyiz.
Büyük oğlum Nedim Ata Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okumakta, küçük oğlum Alp Bahçeşehir Fen Lisesi’nde son sınıfta okumaktadır.
Ben ilkokulu Celal Şükrü Sayınsoy İlkokulu’nda, ortaokulu Alaşehir Ortaokulu’nda okuduktan sonra liseyi devlet parasız yatılı sınavını kazanarak İzmir Atatürk Lisesi’nde okudum.
Yaz tatillerinde babamın kahvesinde garson olarak çalıştım.
Daha sonra Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde eğitimimi tamamladım.
*- Aynı zamanda ziraat teknikeri
Buna ek olarak 2000 yılında Celal Bayar Üniversitesi Alaşehir Meslek Yüksek Okulu’ndan Ziraat Teknikeri unvanı ile mezun oldum.
Okul hayatımı tamamladıktan sonra Kütahya Hava Hastanesinde Yedek Subay olarak askerliğimi tamamladım.
Ardından memleketime dönerek muayenehanemi açtım.
27 yıldır aynı adreste hizmet vermekteyim.
5 yıl Belediye Meclis Üyesi ve Meclis Başkan Vekili olarak Alaşehir Belediyesi’nde görevimi layıkıyla sürdürdüm.
‘Benim devlete ve Alaşehir’e borcum var’ diyerek yola, sahaya indiğimiz 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde halkımızın teveccühüyle Alaşehir Belediye Başkanı olarak seçildim.
Bana bu görevi layık gören tüm hemşehrilerimize 5 yıl boyunca hizmet ederek onlara olan borcumu ödeyeceğim için büyük mutluluk duyuyorum,’
*- Kılıçdaroğlu’ndan övgü
Önce şunu anlatayım:
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu'na övgü üzerine övgü yağdırdı.
Bunun nedenini anımsatayım:
Manisa'nın Alaşehir ilçesinde 5-6 Temmuz tarihlerinde meydana gelen fırtına, yağmur ve dolu nedeniyle üzüm bağları büyük zarar gören ve ilçede üzüm direği bulamayan ürecilerin imdadına Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu yetişti.
Başkan Öküzcüoğlu'nun talimatıyla çevre il ve ilçelerden temin edilen 2 bin bağ direği mağdur olan üreticilere ücretsiz olarak dağıtıldı.
CHP' Grup Başkanvekili Manisa Milletvekili Özgür Özel de Ahmet Öküzcüoğlu için ‘Manisa'nın Cumhuriyet Halk Partili belediye başkanları halkın sorunlarını çözmek için çalışıyor. Alaşehir Belediye Başkanımız Ahmet Öküzcüoğlu afetten zarar gören üzüm üreticilerine bağ direklerini ücretsiz dağıttı. Çünkü Cumhuriyet Halk Partisi, sorun varsa, o sorunu çözer’ ifadelerini kullandı.
Kılıçdaroğlu, Ahmet Öküzcüoğlu'na övgü yağdırmasının nedenini de böylece açıklamış oldum…
*- ‘Düşmanıma vermesin!’
Alaşehir Alaşehir olalı belki de böylesine rastlamadı;
Şiddetli yağış dereleri taşırdı yolları kapadı Manisa'nın Alaşehir ilçesinde etkili olan sağanak yağış nedeniyle taşan dereler yolların kapanmasına neden oldu Alaşehir Belediyesi ekipleri kapanan yolları hummalı bir çalışmayla kısa sürede yeniden ulaşıma açtı
Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu da çalışmaları yerinde takip etti.
Şiddetli yağış dereleri taşırdı yolları kapadı
Manisa'nın Alaşehir ilçesinde etkili olan sağanak yağış nedeniyle taşan dereler yolların kapanmasına neden oldu.
Alaşehir Belediyesi ekipleri kapanan yolları hummalı bir çalışmayla kısa sürede yeniden ulaşıma açarken Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu da çalışmaları yerinde takip etti.
Alaşehir Salihli ilçesi arasında ulaşımı sağlayan Eski İzmir Yolu üzerinde bulunan Alhan, Kurudere, Horzum Sazdere derelerinin taşması sonucu, Kavaklıdere, Alhan, Şahyar, Kurudere, Horzum Sazdere mahalleleri yolları ulaşıma kapandı.
Şiddetli sağanak yağış nedeniyle derelerin taşması sonucu kapanan yollara Alaşehir Belediyesi ekiplerinin çalışmaları sonucunda yaklaşık bir buçuk saat sonra tekrar ulaşıma açıldı.
Yolların açılması çalışmalarına katılan Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, ‘Akşam saatlerinde başlayan şiddetli yağış sonrası Alhan Deresi, Kurudere ve Horzum Sazdere derelerinde oluşan sel suları nedeniyle dereler taştı.
Derelerin taşması sonucu, derelerden gelen molozlar ve yollardaki yarılmalar nedeniyle Kavaklıdere, Şahyar, Kurudere, Horzum Sazdere mahallelerimizin yolları ulaşıma kapandı.
Yolların kapandığı ihbarını alır almaz, belediye ekiplerimizle çalışmalara başladık.
Yaklaşık bir buçuk saat kapalı kalan yollarımız tekrar ulaşıma açıldı. Tek tesellimiz her hangi bir kaza veya olumsuzluk yaşanmaması.
Ekiplerimiz sürekli hazır halde bekliyorlar. Olumsuz vaka olursa anında müdahale edeceğiz.’ diyerek, halkın ‘afat’ olarak adlandırdığı sel felaketini böylece özetlemiş oldu.
*- Yetersiz kalmıştı
Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu’nun kısa sürede yaşama geçirdiği birkaç çalışmasını nakledeyim:
Şehir Girişi - Süleyman Demirel Bulvarı Yürüyüş Yolu Projesi:
‘Şehir girişinde bulunan Süleyman Demirel caddesinde ana yolun kenarındaki mevcut kaldırımlar yaya sirkülasyonu için yetersiz kalması ve oradaki mevcut esnafın canlılık kazanması bunun yanında yaz günlerinde şehirde nefes alınabilecek şık bir yürüyüş yolu tasarladık. Alaşehir Belediyesi olarak, şehir girişinden başlayan Süleyman Demirel Caddesi yeniden düzenlendi.
Sloganımız şu:
‘Belediye çalışıyor, Alaşehir değişiyor!’
Alaşehir ve Alaşehirliler için daha yapacak çok işimiz var.
Turizm değerlerimizi de hız kesmeden gün yüzüne çıkartıyoruz.
Alaşehir Toptepe'deki Anfi Tiyatro alanında çevre düzenlemesi çalışmalarına başladık.
*- Sokak hayvanları bakım evi
Alaşehir Belediyesi Veterinerlik Hizmetleri Birimi hem halk sağlığını korumada hem de çevre sağlığının temininde bilinçli bir şekilde hayvan sevgisini inşa etmek ve sahipsiz hayvanları koruma hizmetine başlamak için sokak hayvanları geçici bakım evinin inşaatı hızla bitirilmiş ve açılışı yapıldı.
Barınak yeşil alanlara çim ekimi yapıldı ve barınak içerisine 47 adet ağaç dikimi yapıldı.
Dikilen ağaç türleri; Kırmızı çiçekli akasya ( Robinia hispida), Dişbudak (Fraxinus exelsior), Çınar (Platanus orientalis), Ligustrum (kurtbağrı), (Ligustrum ovalifolium), Gülibrişim Akasya (Albizzia julibrissim), Mazı (Thuja orientalis)…
2000 adet yardım kolilerimizi ihtiyaç sahibi ailelerimize ulaştırıyoruz.
‘Evde kalın sağlıkla kalın. Hep birlikte başaracağız. Yeni başvurular için Zabıta Müdürlüğümüzün 153 numaralı hattını arayabilirler’ dedi.
*- Çocuk ve kadınlar öncelikli
‘Belediye ekiplerimiz Alaşehir Kongresi Çamlık Parkında çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.’ diyen Başkan Ahmet Öküzcüoğlu,
‘Her Şey Çocuklarımız İçin...’ diyor ve ekliyor:
‘Belediye ekiplerimiz tarafından kendi şantiyemizde ürettiğimiz ahşap oyun grupları, Fatih Mahallesinde oluşturduğumuz yeni park alanına monte edildi!
Fen İşleri Müdürlüğüne bağlı ekiplerimiz Killik İlkokulunda boyama çalışmalarına devam ediyor.’
*- Fidan bedava, motorin indirimli
Bu arada belediye tarafından fidan dağıtımı da başlatıldı.
Alaşehir Belediye Başkanı fidan talebinde bulunacakların belediyeye başvurmalarını önerdi.
Yıllardır söz verilen ama bir türlü yaşama geçirilemeyen bir konuyu da anlatayım;
Alaşehir Belediyesi çiftçilere, ‘indirimli motorin’ satışı yapıyor.
Bir örnek vereyim:
Motorin prodizel 5.42’den 5.15 TL’ye, eurodizel 5,46 TL’den 5,19 TL’ye indirilmiştir, gibi…
Tabii ki bu özel indirimli fiyat, traktörü ve çiftçi belgesi ile gelenlere…
Yat kat sahibi olan özel kişilere değil…
*- ‘Çocuk Gelinlere’ hayır!
‘Çocuk Gelinlere’ hayır! Diyen Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu bir etkinliklerini şöyle anlattı:
‘Alaşehir Belediyesi olarak 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü kapsamında düzenlediğimiz Dünya Kadın Hakları Günü ve Türk Kadınının Seçme ve Seçilme Hakkını kazanmasının 85. yıl dönümü kutlama etkinlikleri kapsamında Alaşehirli kadınlarımızla bir araya geldik.
Etkinliğe Türk Kadınının Seçme ve Seçilme Hakkını kazandıran Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ü saygı ve özlemle anarak başladık. Meclis üyelerimiz Bilge Altan, Ayşe Musal ve Mustafa Arıkan'ın da katılımlarıyla Killik Düğün Salonunda düzenlenen etkinliğe Killikli kadınlarımız yoğun ilgi gösterdi.
Etkinlikte kadınlarımız ‘Çocuk Gelinlere Hayır’ mesajını vermek üzere bileklerine ‘Kırmızı Kurdele’ taktılar.
Alaşehir Belediyesi olarak kadınlara verdiğimiz önemi anlattığımız etkinlikte, göreve gelir gelmez kurulan Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü'nü ve Kadın Kooperatifini anlatarak kadınlarımız için hizmetlerimizin devam edeceğini ilettik.
*- Toplumun en önemli bireyleri
Kadınlarımıza Mesajım:
Değerli Alaşehirliler; Kadınlarımız Kadınlar bir toplumu yücelten, toplumun en önemli bireyleridir.
Onlar korumak, hak ettikleri değeri vermek hepimizin ortak görevidir.
Kadınlar ki bizim en sevdiklerimiz annelerimiz, eşlerimiz, kardeşlerimizdir.
Dünyada en sevdiğimiz insanlar yani annelerimiz bir kadın iken, kadınlara değer vermemek akıl erdirilecek bir şey değildir.
Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün başlattığı Kadın Hakları Devrimi, birçok ülkeden önce ülkemizde ortaya çıkmış, 5 Aralık 1934 yılında çıkan bir yasa ile kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkı verilmiştir.
Cumhuriyetin ilanından sonra da kadınlarımız ve erkeklerimiz aynı okullarda okumaya başlamıştır. Hayatın farklı alanlarına girerek birçok alanda ülkemize hizmet vermeye başlamışlardır.
Milletvekili seçilerek ülke yönetimine katkıda bulunmuş, bakanlık ve başbakanlık yaparak ülkemizin gelişimine katkıda bulunmuşlardır.
Kadınlarımızın değerini bilmeli ve onlara karşı yapılan her türlü şiddetin karşısında durmalıyız.
Çünkü kadınlarımız bizim kıymetlilerimizdir.
Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk de kadınlara verdiği önemi şu sözlerle net bir şekilde dile getirmiştir:
‘Bizim sosyal toplumumuzun başarısızlığının sebebi, kadınlarımıza karşı gösterdiğimiz ilgisizlikten ileri gelmektedir.
Yaşamak demek faaliyet demektir.
Bundan dolayı bir sosyal toplumun bir organı faaliyette bulunurken diğer bir organı işlemezse o sosyal toplum felçlidir.
Anaların bugünkü evlatlarına vereceği terbiye, eski devirlerdeki gibi basit değildir.
Gerekli özellikleri taşıyan evlat yetiştirmek, pek çok özelliği şahıslarında taşımalarına bağlıdır. Bu sebeple kadınlarımız, erkeklerden daha çok aydın, çok daha feyizli, daha fazla bilgin olmaya mecburdurlar.”
Atatürk, kadınları arka planda bırakan toplumları tek kanatlı kuşa benzetmektedir.
*- En az erkekler kadar
Nasıl ki tek kanatlı bir kuşun kanatlanması ve uçması mümkün değilse, toplumumuzun da muasır medeniyetler seviyesine ulaşması için kadınlarımızın da en az erkekler kadar yaşamın tüm alanlarına katılması gerekmektedir.
İşte tüm bunlardan dolayı kadınlarımıza gereken önemi vermeliyiz. Kadın erkek diye bir ayrımı kabul etmeyip hayatımızın her alanında birlikte hareket etmeliyiz.
Bu vesile ile tüm kadınlarımızın Dünya Kadın Hakları Gününü kutluyor, başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü bu hakların elde edilmesini sağlayan herkesi saygı ve hürmetle selamlıyorum.’
*- 21 yıldan sonra
Alaşehir Belediyesi'nde 21 yıl sonra toplu sözleşme sevinci yaşandı. Alaşehir Belediyesi işçileri yapılan toplu sözleşme ile çifte bayram yaşadı.
Belediyede çalışan 321 işçi sendikalı oldu, Başkan Öküzcüoğlu ve işçiler davul zurna eşliğinde oynadı.
Alaşehir Belediyesinde çalışan 321 işçi Kurban Bayramı öncesinde sendikalı oldu.
Belediye İş Sendikasına üye olan işçilerle, Alaşehir Belediyesi'nde 21 yıl aradan sonra tekrar toplu sözleşme imzalandı.
Belediye İş Sendikası ile Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu tarafından imzalanan toplu iş sözleşmesine göre işçiler en az 400 TL tutarında maaş farkı alacaklar.
Alaşehir Belediyesi'nde çalışan 321 işçi sendika üyesi olmanın mutluluğunu davul zurna çalarak kutlarken Başkan Öküzcüoğlu ve işçiler karşılıklı oynayarak bayram sevinçlerini ikiye katladı.
*- Birlik ve güçlü olmak için
Alaşehir Belediyesi ile Manisa Belediye İş Sendikası Temsilcisi Gökay Sezgin arasında imzalanan toplu sözleşme ile en düşük işçi aylığı 2 bin 812 TL oldu. En yüksek işçi aylığı 5 bin 506 TL oldu. Alaşehir Belediyesi otogarında toplanan işçilere seslenen Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, ‘Sendika demek birlik olmak güçlü olmak demektir. Sendika mücadele ve dayanışma demektir, işçinin alın terini ekonomik demokratik, siyasal hak ve çıkarlarını korumak, gözetmek için dil, din, ırk ayırımı yapılmamasını ve bu sebeplerden mağduriyet doğmasını engellemek için çok önemlidir.
Aylardır işçilerimizin gerekli haklarını kazanmaları için, arkadaşlarımızla birlikte sendikamızla birlikte çalışmaktaydık.
Bugün bunlar meyvesini verdi ve sendikamızla toplu iş sözleşmesini imzaladık. Böylelikle işçilerimiz gerekli sosyal yardımlardan, bir nebze de olsa daha iyi faydalanabilecekler ve Alaşehir Belediyesinde çalışmanın ayrıcalık olduğunu hissedecekler.
İnşallah onların bu sosyal haklarını önümüzdeki senelerde daha iyi iyileştirerek onlara bu sosyal güvencelerini sağlayacağız ve birlikten kuvvet doğar diyorum, birlikten güç doğar diyorum, hep birlikte daha güçlü kuvvetli Alaşehir'e hizmet etmek için varız.
21 yıl sonra tekrar toplu iş sözleşmesi ile işçilerimizin haklarını daha iyi değiştirdik. Haklarını daha iyileştirdik ve taban ücret 2 bin 350 TL olan asgari ücret, belediyemizde en düşük rakamı 2 bin 812 TL olarak belirledik.
Bazı işçilerimizde 150- 200 TL, bazı işçilerimizde 400- 500 TL artışlar gerçekleştirildi.
İnşallah belediyemiz borçlarını azalttıkça, seçim meydanlarında verdiğimiz sözleri birer birer yerine getirerek, daha da iyileştirmelere gideceğiz.
Bundan sonra işlerimiz daha mutlu huzurlu çalışacaklardır diye düşünüyorum.’ dedi.
*- Hasretle bekleniyordu
Türk İş'e bağlı Manisa Belediye İş Sendikası Başkanı Gökay Sezgin ise, ‘Belediye Başkanımız Ahmet Öküzcüoğlu, kısıtlı bütçesine rağmen müthiş bir özveri gösterip asgari ücretle çalışan arkadaşlara en düşük 2 bin 812, en yüksek beş 5 bin 506 TL civarında artış yaptı.
Kendisine işçi arkadaşlarımız adına çok teşekkür ediyorum.’ dedi. Sendika üyesi işçi Taner Emer de, ‘Alaşehir Belediyesinde tır şoförü olarak çalışmaktayım. Yıllardan beri personelin hasretle beklemiş olduğu sendika sayesinde sosyal haklarımızın iyi olacağından eminim. Hasretle bunu bekliyorduk bayram öncesi başkanımız bize arefe günü çifte bayram yaşattı. Allah razı olsun.’ dedi.
İşçi Bahattin Çakmak da şunları söyledi:
‘Sendikalı olduğumuz için çok mutluyuz.
Yıllardır beklediğimiz bir işti çok güzel oldu.
Yeni haklar kazandık yeni haklarımız oldu güzel oldu hayırlı uğurlu olsun.’
*- Alaşehir'de İzmir rüzgarı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu'nun daveti üzerine Alaşehir'e geldi.
Soyer, burada İzmir Büyükşehir Belediyesi, Alaşehir Belediyesi ve TARİŞ arasında 30 ton kuru üzüm alımına ilişkin protokol imzaladı.
Ayrıca Alaşehir'in kardeş şehri olan Karşıyaka'nın isminin verildiği sosyal tesisin de açılışı törenle yapıldı.
Bir süre önce 80 ton kuru üzüm alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, ikinci etapta 30 ton kuru üzüm daha alarak, üreticileri sevindirdi.
Törende konuşan Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, ‘Korona virüs sürecinde yeni değerlere maruz kaldık, yeni değerler önemli kılındı.
Burada birçok maddi değerin önemini yitirdiğini ancak tarımın ve üretimin önem kazandığını görmekteyiz.
Bu konuda Seferihisar'da başlayan tarıma ve üretime katkı sağlayan Tunç Soyer başkanım, İzmir Büyükşehir Belediyesinde de bu çalışmalarına hız verdi.
Geçtiğimiz günlerde bizimle, TARİŞ'le, kadın kooperatifleriyle beraber üzüm alımını gerçekleştirdi. Bugün bu üzüm alımının ikinci döneminin protokolünü hep beraber imzalayacağız’ dedi.
*- Önemli bir aşamada
İzmir Büyükşehir Belediyesine üzüm alımı için teşekkür eden TARİŞ Üzüm Birliği Genel Müdürü Yurtcan Biryol, ‘Bundan 25 yıl önce Türkiye 100 bin ton ihracat yapıyordu, 100 milyon dolar ihracat geliri elde ediyordu. Şu anda yaklaşık 280 bin ton kuru üzüm ihraç ediyor ve geliri 500 milyon dolardır. O yüzden çok önemli bir aşamadayız. Bunu daha da geliştireceğiz’ diye konuştu.
*- Alaşehir adının kaynağı
İlk çağlardan beri bir yerleşim merkezi olarak görülen ilçeye, kuruluşundan bugüne kadar; Philedelphia, Neocaesarin, Alaşehir adları verilmiş.
Philedalphia adı; şehrin kurucusu olan Bergama Kralı I. Attalos Philedelphos’un “kardeş severlik” olarak tanımlanan, Philedelphos adından gelir.
Şehir uzun süre bu adı taşımış, M.S. 17 yılında meydana gelen depremlerde tahrip olunca, Roma İmparatoru Tiberius, Philedelphia ya yardımlarını esirgememiştir. Philedelphia halkı da şükran borcu olarak imparator adına tapınak inşa ettirmiş, bununla da kalmayarak şehri “Sezar’ın yeni kasabası” anlamına gelen Neocaesaria adını vermişlerdir. Bu ad şehrin ilk adı ile birlikte, şehir Türklerin eline geçinceye kadar kullanılmıştır.
Şehir Türklerin eline geçtikten sonra; Alaşar, Alâşar, Alâşehir, Alaşehir adlarıyla anılmaya başlanmıştır.
Bir söylentiye göre; kasabadaki evlerin rengârenk olması sebebiyle bu ad verilmiştir.
Zaten şehri ziyaret eden gezginler, Alaşehir’i; damları kiremit örtülü, kireçle badana edilmiş kerpiç veya ahşap evleri, 20 Camii’nin yeşillikler arasından yükselen beyaz minareleri ile sevimli ve güzel bir belde olarak tarif ederler.
Bir söylentiye göre ise; şehrin etrafını çevreleyen surlarda kullanılan taşların siyah ve beyaz renkte olması, dolayısıyla surların ala bir görünüme sahip olması üzerine şehre bu ad verilmiştir.
Bir başka söylentiye göre de; burayı Osmanlı topraklarına katan Yıldırım Bayezid tarafından “güzel şehir” anlamına gelen Alâşar adı verildiği ileri sürülmektedir.
Şehrin Türklerin eline geçmesinden önce de Türkçe adla tanınmakta olduğuna dair kaynaklar vardır.
Tarihçi İbn-i Bîbî’nin Philadelphia adını kullanmadan Ala-şahr adını vermesi, bu güzel beldenin 13. Yüzyılın başından beri bu isimle anıldığını gösterir.
Belki 1071’den sonra Anadolu içlerine giren türk akıncıları bu güzel beldeye Türkçe isim vermişlerdir.
*- Philadelphia’nın (Alaşehir) kuruluşu
Bugünkü Salihli, Alaşehir, Sarıgöl, Sarayköy yolu ilkçağ da çok büyük öneme sahipti. M.Ö. 481’de İran imparatorunun ordusu ile başlayarak birçok ordu ve kral bu yolu kullanmıştır.
M.Ö. 334’de İskender bu bölgeyi ele geçirmiştir.
İskender’in ölümünden sonra, M.Ö. 281’de diğer Anadolu şehirleri gibi bu bölgede İskender’in komutanlarından Seleakos’un yönetimine girmiştir. Seleakos’dan sonra Anadolu’da ayaklanmalar baş göstermiş, III. Antiakhos bu ayaklanmaları bastırarak, kesin bir şekilde Anadolu’ya hâkim olmaya çalışmıştır.
M.Ö. 213’de Antiakhos, Anibal’in Yardımıyla bu bölgeyi ele geçirmiştir. M.Ö. 190’da III. Antiakhos’un Konsül Licius Sicipio’nun Yönettiği Roma ordusu ile Manisa, Akhisar ile Gediz nehri arasında yaptığı savaşta yenilip, Sardes’e kaçması üzerine Romalılar bu bölgeyi müttefikleri olan Bergama Kralı II. Attalos’a verdiler.
*- Ekonomi
Alaşehir’in ekonomisi bütünüyle tarıma dayalı olup, tarım alanlarının hemen hemen yarısı bağ alanlarından oluşur.
Alaşehir ve yöresinde yıllara göre değişmekle birlikte yılda ortalama 55-60 ton çekirdeksiz kuru üzüm, 60000 ton sofralık sultani yetiştirilmektedir. Bağcılığın yani sıra hububat, tütün, meyvecilik (kestane, ceviz, kiraz, nar, elma) ayrıca az sayıda küçükbaş hayvancılık, arıcılık, Alaşehir ekonomisinde etkin rol oynar.
Alaşehir ekonomisinde sanayi geniş yer kaplamamaktadır.
En önemli sanayi sektörü: Tariş Üzüm Entegre Üzüm Tesisi olup 44.250 m2 toplam alan içinde 23.900 m2 kapalı alanı da 530 kişiye istihdam sağlamaktadır. 65000 ton kuru üzüm alma kapasitesindedir. İşlenen üzümler İngiltere, Hollanda, Almanya, Japonya, Hong-Kong, Tayvan ve diğer ülkelere ihraç edilmektedir.
Çekirdeksiz kuru üzüm ihraç ürünü olmakla birlikte iç piyasada da tüketilmektedir.
Ürün sezonunda kurulan yaş sebze ve meyve işleme merkezleri Alaşehir için iyi bir ekonomik kaynaktır.
Yaş olarak işlenen başta dünyaca ünlü sultani olmak üzere sebze ve meyveler Avrupa ülkelerine ve hemen hemen tüm dünyaya ulaşmaktadır. Kiremit fabrikaları ve tavuk çiftlikleri küçük sanayicilerdir.
Alaşehir ekonomisine büyük katkı sağlayacak olan seracılıkta son yıllarda yaygınlaşmaktadır.