Bornova'da yurt sorununa neşter
Son günlerde yeterli yurt binasının olmaması ve artan kira maliyetleri nedeniyle giderek büyüyen bir probleme dönüşen üniversite öğrencilerinin yurt sorununa Bornova Belediyesi müdahale ediyor.
Belediyeye ait kız yurdunun kapasitesini arttıran, mevcut binalardaki uygun alanları misafirhaneye çeviren ve yeni yurt yapımı için düğmeye basan Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, üniversite yaşamına başlayacak gençlerin barınma sorunlarının çözülmesi için yardımlaşma çağrısında bulundu. Bornovalılardan uygun durumdaki evlerini ya da evlerinden bir odayı gençlere açmalarını isteyen Başkan İduğ, “Biz belediye olarak uygun durumdaki binalarımızın bazı bölümlerini geçici olarak misafirhaneye dönüştürüyoruz. İlk etapta kapasitemizi 3 kat arttırarak 250’ün üzerine çıkartmayı hedefliyoruz. Bornova merkezdeki belediyeye ait olan bir arsanın da yurt olarak yapılması için çalışma başlattık. Ancak bu sorun sadece Belediyemiz imkanlarıyla çözülemez. Tüm Bornova birlikte hareket edelim, gençlerimiz yuvasız kalmasın” dedi.
Deprem fiyatları arttırdı
Üniversitelerin uzun bir aradan sonra yeniden açılmasıyla ülke genelinde öğrencilerin önemli bir yurt ihtiyacının ortaya çıktığını hatırlatan Başkan İduğ, “İki büyük üniversiteye ev sahipliği yapan Bornova, yurt ihtiyacından en fazla etkilenen ilçelerden biri durumunda. Geçtiğimiz yıl yaşadığımız deprem felaketi nedeniyle çok sayıda evin de oturulamaz ya da riskli hale gelmesi nedeniyle zaten yetersiz olan öğrencilere yönelik barınma alanları daha da azaldı. Yurtlar hızla doldu, kiralık ev fiyatları da çok yükseldi. Yaşanan sorunların belediyemizin kaynaklarıyla çözülme imkanı yok ama çözüm olmak için katkı koyuyoruz” diye konuştu.
Uygun binalar dönüştürülüyor
İlk etapta Kızılay Mahallesinde bulunan kız öğrenci yurdunun kapasitesini arttırdıklarını söyleyen Başkan İduğ, “Burada başka amaçlarla oluşturulmuş kimi alanları odaya dönüştürerek kapasiteyi önemli ölçüde arttıracağız. Yunus Emre Mahallemizde içinde 65 yaş üstüne yönelik hazırlanmış olan ‘Sağlıklı Yaş Alma Merkezi’nin de bulunduğu Özgül Gündüz Halk Sağlığı binamız pandemi nedeniyle etkin olarak kullanılamıyor. Diğer yandan Işıkkent’teki spor tesislerimiz içerisinde bir sporcu kamp merkezimiz var. Bu alanları doğru biçimde değerlendirerek 70’in üzerinde gencimizin barınmasını temin edebiliriz. Toplam 250 gencimizin barınmasını sağlayacağız” dedi.
Destek çağrısı
Bu yıl deprem, sel ve yangın gibi büyük afetlerle karşı karşıya kaldıklarını da ifade eden Başkan İduğ, “Bu afetler bizleri yardımlaşma ve birlikte çalışma için nasıl bir araya getirdiyse, gençlerimizin bu zor durumunda da bu bütünlüğü korumaya ihtiyacımız var. İmkanı olan, evini ya da bir odasını yardım amacıyla gençlerimize açmayı düşünen Bornovalılara çağrım var. Bizlere (0232) 999 19 19 numaralı telefonumuzdan ulaşın. Sizleri konaklama ihtiyacı olan gençlerimizle bir araya getirelim. Eğitim almak isteyen, yurdun dört bir yanından gelmiş gençlerimize tüm Bornova olarak birlikte destek olalım. Onların yarın meslek yaşamına katılmalarında, iyi birer insan olarak topluma kazandırılmalarında biz de taşın altına elimizi koyalım” diye konuştu.
Başkan İduğ, kendisin de bir öğrenciye evini açacağını ifade ederek, “Eşimle birlikte bizde bir öğrenciye evimizi açacağız. Ayrıca annem de tek başına yaşıyor. Onun evinde de bir kız öğrenci misafir etmek istiyoruz”dedi.
Yeni yurt için düğmeye basıldı
Diğer yandan Bornova merkezde yeni bir öğrenci yurdu yapılması için çalışmaların başladığını belirten Başkan İduğ, “Elbette bunlar geçici çözümler. Şu andaki kriz atlatılıp gençlerimiz kalıcı konutlarına geçecekler. Ancak Bornova Belediyesi olarak sorunun çözümüne kalıcı katkı sunabilmek için yeni bir öğrenci yurdu yapmaya karar verdik. Merkezde, çarşıya çok yakın bir alanda belediyemize bağış olarak verilen bir arsayı 50 yataklı bir öğrenci yurdu yaparak hizmete açacağız” dedi.