CHP'den çobanlar için istihdam çağrısı!
CHP'li Beko, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM'ye sunduğu önergesinde çoban istihdam desteği şartlarını kaç çobanın yerine getirebildiğini sordu.
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, “Covid-19 pandemisi ile birlikte gıdanın, ülke tarımsal üretiminin ve özellikle de hayvancılığın önemi tekrar ve güçlü bir biçimde anlaşılmıştır. Atatürk’ün talimatı ile kurulmuş olan Et Balık Kurumu işlevsizleşmiş, ülke canlı büyükbaş hayvan, koyun ve kırmızı et ithal eder duruma gelmiştir. Üretimin arttırılması yerine ithalata dönük politikalara ağırlık verilmiştir. 2010-2020 yılları arasında 5 milyon 349 bin baş büyükbaş ithalatına 7,2 milyar dolar, 3 milyon 51 bin baş küçükbaş ithalatına 364 milyon dolar, 301 bin ton et ithalatına 1 milyar 432 milyon dolar ödenmiştir. Yine 2002-2020 yılları arasında 130 milyon ton yem ithalatına 58 milyar dolar ödenirken, 112 bin ton saman ithalatına 21 milyon dolar ödendi” bilgilerini paylaştı.
KÖYDEN ŞEHRE GÖÇÜ ENGELLEYECEK Mİ?
Bu durumun ülkede üretimin ve hayvancılığın gelişmesine engel olduğunu; üretim yapamaz hale gelen çiftçinin, köylünün şehirlere göç etmek durumunda kaldığını ifade eden CHP’li Beko, çıkarılan yönetmeliğin de köylünün köyünde kalmasını sağlamaya yönelik olmadığına dikkat çekti. Beko, şu sorulara yanıt istedi:
“İktidar tarafından 4 Aralık 2020 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliği yürürlüğe girmiştir. Bu tebliğ ile çoban (Sürü Yöneticisi) istihdam desteğinin başvuru şekli ve başvuru koşulları belirlenmiştir.. 4 Aralık 2020 tarihinden itibaren Çoban (Sürü Yöneticisi) istihdam desteği için ne kadar başvuru yapılmıştır? Sürü yöneticiliği için verilen destekten yararlanacak olan çiftçilerin Bakanlık tarafından düzenlenmiş olan minimum 104 saatlik sürü yönetimi elemanı eğitim programını almış ve bu programdan başarı ile ayrılmış olması gereklidir. Bu kapsamda kaç kişi eğitimini tamamlamıştır? Kaç kişinin eğitimi sürmektedir? İşletmenin destekten yararlanması için bu faaliyeti gerçekleştiren çobanın Sosyal Güvenlik Kurumu primlerinin minimum 6 ay süreli olarak yatırılmış olması gereklidir. Bu şartı da yerine getirerek destek almaya hak kazanan çoban sayısı kaçtır? Sadece bu şart nedeniyle destekten faydalanamayan kişi sayısı kaçtır? Bakanlığınız tarafından tebliğ şartlarını yerine getiremeyen kişiler için farklı bir destek programının hayata geçirilmesi planlanmakta mıdır? Özellikle içinde bulunduğumuz ağır pandemi koşulları nedeniyle, SGK primlerinin kamu eliyle yatırılarak kişilerin desteklerden yararlanmasının kolaylaştırılması düşünülmekte midir? Aynı şekilde desteklemeden faydalanacak olan işletmede minimum 200 anaç küçükbaş hayvan olması gereklidir şartının değiştirilerek, bu rakamın azaltılması planlanmakta mıdır? Hiçbir işletme ile bağı olmayan çobanlar için de farklı destek programlarınız bulunmakta mıdır?”