Çöp konteynırları dezenfekte edilmeli .!!!

Ulvi Taşkın yazdı...

Konteyner alanları genellikle kemirgenler için bir üreme alanı haline gelir ve enfeksiyonlar ile patojen organizmaların yayılmasına neden olur. Bu nedenle çöp kutularının düzenli olarak yıkanıp dezenfekte edilmesi gerekmektedir.
 
Çöp konteynırlarının bakımından kim sorumludur?
Yakın zamana kadar konteyner sahalarıyla ilgili sorunlar Yönetim Şirketleri tarafından çözülüyordu. Atıkların toplanması, depolanması, uzaklaştırılması ve daha fazla bertaraf edilmesi gibi durumlarından sorumluydular. Bugün bu sorumluluklar bölgesel operatörlere devredilmiştir. Yönetim şirketi veya katı atık yönetim şirketi onlarla zorunlu bir anlaşma yapar.
Çöp, yiyecek artıklarını, ev kimyasallarını ve diğer atıkları içerir. Bu, kemirgenlerin, böceklerin ve diğer enfeksiyon taşıyıcılarının ortaya çıkmasına neden olur. Bölgesel bir atık giderme operatörü çöp kutularını dezenfekte ediyor. Bazen uzman şirketlerle sözleşmeler yapar. Belirtilen adrese giderek çöp konteynırlarını bu amaç için tasarlanmış ekipmanlarla yıkıyorlar.
Kaplar ne sıklıkla dezenfekte edilmelidir?
Çöp kutularının yıkanma ve dezenfekte edilme sıklığı aşağıdakilere bağlıdır:
İşlevler;
Mevsimsellik;
Malzeme.
Yiyecek kapları her pislikten arındırıldıktan sonra yıkanır. Aynı kurallar tıbbi kurumların topraklarında bulunan tanklar için de geçerlidir. Yaz aylarında sıcaklığın yüksek olduğu dönemlerde metal çöp konteynırları 10 günde bir işlem görmektedir. Bu, özel ekipman kullanılarak boşaltılan konteynerler için geçerlidir. Yenisi ile değiştirilen tanklar her atık boşaltımından sonra mutlaka yıkanmalıdır.

Katı atık konteynerleri nasıl yıkanır?
Çöp kutuları gözle görülür bir kirlenme olmasa bile düzenli olarak temizlenmektedir. Dezenfeksiyon işlemi belgelere kaydedilir - her konteyner sahasının kendi pasaportu vardır. Çöp toplama adresini, kutu sayısını ve sıklığını belirtir. Konteynerlerin sanitasyonu, iklim koşullarından etkilenen belirli bir sıklıkta gerçekleştirilir. Kir, toz ve kimyasallar duvarlarına yerleşir.

Günümüzde tankların temizlenmesi işlemi tamamen otomatiktir. Bu prosedür doğrudan sitede gerçekleştirilir. Kapların dezenfeksiyonu aşağıdaki tiplerde olabilir:

Düzenli - yılın zamanından ve tankın malzemesinden etkilenen belirli aralıklarla gerçekleştirilir;
Önleyici - kabın hasar görmesini önlemek için yapılır;
planlanmamış - tanklar aşırı derecede kirlendiğinde veya enfeksiyon yayıldığında meydana gelir.
Yaz aylarında plastik ve metal çöp konteynırları 10 günde bir yıkanmalıdır. Kışın dezenfeksiyon yaklaşık ayda bir kez yapılır.

Çöp konteynırlarının ve sokak kutularının dezenfeksiyonu
Çöp kutularında her gün çok fazla atık birikmektedir. Bu nedenle tek başına yıkama yeterli değildir, dezenfeksiyon zorunludur. Dezenfektanlarla yapılan işlem parazitleri, zararlı mikropları yok eder ve kapların kokularını giderir. Dezenfektan seçimi çöp kutusunun yapıldığı malzemeye bağlıdır. Temizlik işlemi yarım saat sürer. Klor içeren ev kimyasallarının kullanılması yasaktır. Metal ve plastiğin korozyonuna yol açarlar. Dezenfekte ederken kap, dezenfektan ilavesiyle su ile yıkanır. Yıkama işlemi tamamlandıktan sonra kap iyice durulanır.

Çöp konteynırlarının temizliğinin yeri ve sıklığı Belediye şirketlerinde  belirtilen standartlara uygun olmalıdır. Bu kurallar, yönetim şirketinin çöp kutularını kurmakla yükümlü olduğu mesafeleri belirtir. Minimum mesafe 20 metre, maksimum 100 metredir. Konteyner sayısı saha başına 5 adeti geçmemelidir.

Konteynerlerin temizliği ve dezenfeksiyonu düzenli ve önleyici amaçlı yapılmaktadır. Tank tedavileri arasındaki ortalama aralık 10 gündür. Zamanlama yılın zamanına ve sıcaklık koşullarına bağlı olarak değişir.
Çöp konteynırlarının düzenli olarak boşaltılması, işlenmesi ve dezenfekte edilmesi, kuralları Belediyenin belirtilen zorunlu prosedürlerdir. Bu eylemler bakterilerin büyümesini, enfeksiyonların gelişmesini, hoş olmayan kokuları ve konteyner sahalarında kemirgenlerin ortaya çıkmasını önler.

Bu araç sayesinde çöp konteynırları yerinde, hızlı, ekonomik ve etkin bir şekilde temizliği yapılarak, virüs için yayılım alanı olabilecek konteynırlar sterilize hale getirilecektir. Ayrıca koku oluşumunu engellenirken, aynı zamanda larva ve sinek oluşumunun da önüne geçilerek, diğer bulaşıcı hastalıkların da önüne geçilecektir. Bu araç sayesinde çöp konteyneri bulunduğu yerde basınçlı su ile içi ve dışı yıkanıp dezenfekte edildikten sonra tekrar yerine bırakılmaktadır.