Doğa kusuru etki yapar
Ulvi Taşkın yazdı...
Çevre bilincine sahip insanlar, doğanın korunmasına farklı şekillerde katkıda bulunur: evlerinden geri dönüşüm, çevre yanlısı gönüllülere katılmak veya yenilikçi çevre projeleri oluşturmak.
Okyanustaki plastik yeni bir ekosistem yarattı
Bilim adamları, plastiğin okyanusta yeni bir ekosistem oluşturduğunu keşfettiler. Deniz canlılarından onu "yiyen" bakterilere kadar çeşitli organizmalar için bir yuva haline geldi.
Kullanılan çöplerin çoğu düzenli depolama alanlarına gidiyor, ancak neredeyse üçte biri denizde son buluyor. Bir kısmı batarken, bir kısmı ise su yüzeyine yakın kalarak yüzlerce organizmanın yaşam alanı haline gelir. Çoğu organik malzemenin aksine, plastik çok güçlü ve dayanıklıdır, hayvanların ona yapışarak ve geniş bir alana yayılarak çoğalmasını sağlar.
Okyanustaki plastiğin çoğu polietilen tereftalat (PET) şişelerdir. Bu maddelerden her dakika bir milyonu suya düşüyor.
Hawaii Adaları ile Kaliforniya arasındaki Pasifik Okyanusu'nda devasa bir plastik "toprağı" yatıyor. Sözde Plastik kıtası Ülkemiz büyüklüğünde ve büyümeye devam ediyor. Deniz ve hava akımları nedeniyle konumu sürekli değişmektedir. Plastik kıta, Dünya Okyanusundaki toplam beş plastik "adanın" en büyüğüdür. Kıta adlarının oluşturulma ilkesini izlersek, muhtemelen buna Plastik demeliyiz.
Dev ada, okyanusa giren, nehirler tarafından getirilen, gemiler tarafından atılan veya sörf ve gelgitlerle kıyıya vuran kümelenmiş plastik atıklardan oluşuyor . Plastiğin sorunu, parçalanmasının çok zor olmasıdır. Güneşin etkisiyle plastik poşetler, plastik şişeler, kapaklar ve strafor bardaklar mikro parçacıklara ayrılarak okyanus suyuna karışan ve uzaklaştırılması son derece zor olan bir madde oluşturur. Daha büyük parçalar da risk taşır, ancak doğası farklıdır. Balık göçünün önünde dururlar ve onlara dolanarak ölürler. Terk edilmiş balık ağları, özellikle foklar ve diğer memeliler için bir tür tuzak haline geliyor. Hayvanlardan bazıları, her zamanki yiyecekleri gibi göründüğü için daha büyük atıkları da yutar. Örneğin kaplumbağalar plastik poşetleri denizanasıyla karıştırıyor. Balık yoluyla plastik de insan vücuduna giriyor. Bunun nedeni, balık tarafından alınan kimyasalların aktif kaldığı ve insan gıdası haline geldiğinde organizmamıza da girdiği biyobirikim sürecinden kaynaklanmaktadır.
Çevreciler ise, böyle bir girişimin tüketim alışkanlıklarının değiştirilmesi, plastik ürünlerin üretiminin sınırlandırılması ve geri dönüşüm yöntemlerinin modernleştirilmesi gibi diğer önlemlerle birleştirilmesinde ısrar ediyorlar.