"Doğa, toprak ve emek için mücadele edeceğiz"
Seferihisar 11. Yerel Tohum Takas Şenliği ile yerel tohumun yaşaması için binlerce doğa ve toprak sevdalısına evsahipliği yaptı. Türkiye'nin dört bir yanından gelen ziyaretçilere şenlikte 300 bin fide dağıtıldı. Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, Türkiye gibi verimli toprakları olan bir ülkeye açlık ve sefaletin reva görüldüğünü belirterek ' Atalık tohumumuz, tarımımız, verimli topraklarımızın işlenmesi için var gücümüzle çalışacağız' dedi.
Seferihisar’da “ Başka bir tarım projesi” ile 2011 yılından bu yana Can Yücel Tohum Merkezi’nde üretilen yerel fideler Tohum Takas Şenliği ile Türkiye’nin dört bir yanına bereket dağıttı. Bu yıl 11. Kez gerçekleştirilen Tohum Takas Şenliği büyük ilgi görürken Edirne, Ereğli, Bodrum, Menteşe, Honaz, Ödemiş, Hatay Büyükşehir, Bornova, Buca ve Efes Selçuk belediyeleri de festivalde yerini aldı.
Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin festivalin açılış konuşmasında aynı saatlerde İstanbul’da gerçekleştirilen miting için aklının ve kalbinin Maltepe’de olduğunu söyleyerek “Sayın Canan Kaftancıoğlu’na yapılan yıldırma politikası hepimize yapılmaktadır.
Demokrasi, eşitlik ve adaletin olduğu bir ülke özlemi çeken ve hala bu ülkeden umudunu yitirmeyen halka yapılmaktadır. Buradan bir kez daha söyleyelim. Maltepe’nin sesine ses olalım. Bizi yıldıramayacaklar. Umutsuzluk içinde karanlığa hapsedemeyecekler.” diye konuştu.
‘’Halkın aklı yoksullukta, geçim derdinde’’
Türkiye’nin buğdayını ve hayvan yemini bile ithal eden bir ülke haline geldiğinin altını çizen Yetişkin “Bizim aklımız Maltepe’de fakat tüm Türkiye halkının aklı da yoksullukta, geçim derdinde, evindeki kaynamayan tencerede. Türkiye halkı yoksulluk ile mücadele ediyor. Toplum geçim derdinde. Ama bizim bugün burada atalık tohumumuz, tarımımız için bu kadar kalabalık toplanmamız da başka bir anlayışın sonucudur. Her şeye rağmen doğası, toprağı, emeği için mücadele eden bir anlayışın. Bundan asla vazgeçmeyeceğiz. “ Başka bir tarım mümkün” modeli ile Türkiye’ye örnek olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’e de ayrıca teşekkür etmek istiyorum” şeklinde konuştu.
‘’Seferihisar’ın mandalinasına coğrafi işaret aldık’’
Seferihisar’da yöreye özgü mandalinasına coğrafi işaret alarak Seferihisar mandalinasını markalaştırdıklarını, Düzce Köyü’nde ilk kez ekinezya ekimi gerçekleştirdiklerini de anlatan Başkan Yetişkin, “Topraklarımızda suyu elektrik enerjisi kullanmadan bölgemizdeki barajdan temin ettik. Vahşi sulamanın önüne geçtik. Coğrafyamızın Antik çağlardan gelen ata tohumu ‘’Topan Karakılçık Buğdayını’’ üretip, bedelsiz dağıtıp, alım garantili ektirerek yaygınlaştırmaya devam ettik. Miras yoluyla bölünüp, küçülmüş tarım topraklarını katma değeri yüksek ürünlerle Seferihisar’a uygun bitkilerle buluşturarak, lavanta bahçeleri oluşturduk. Zeytinyağına katma değer kazandırıp, bu yağları ‘’Bilge ağaç’’ markasıyla satışa sunduk. Belediyemizin fabrikasında ürettiğimiz yağları ihtiyaç sahibi hemşehrilerimize dağıttık” dedi.
Büyük coşku ile gerçekleşen 11. Tohum Takas Şenliği’nde yerel tohum takası ve fide dağıtımının ardından Shukar Muzika ve Musa Göçmen-Funnist Maestro konserleri ile katılımcılara unutamayacakları bir gün yaşattı.