Doğa ve insanın ona karşı tutumu!
Ulvi Taşkın yazdı...
İnsan, doğanın yaşayan dünyasının bir parçasıdır, gezegendeki yaşamın efendisidir ve her şeyi kendi çıkarlarına tabi kılma gücüne sahiptir! Doğaya karşı tutumu onun ekolojik kültürünün bir ölçüsüdür.
Bir kişi akrabalarına ve evine nasıl davranıyorsa, çevresindeki flora ve faunaya da aynı şekilde davranmalıdır. Küçük bir yüzde ise doğayı en değerli varlığı olarak koruyan insanlardır.
Günümüzde doğanın hızla bozulduğu ve doğal kaynakların tükendiği giderek daha fazla dile getiriliyor. Sözde "ekolojik felaket" ile ilgili sesler duyuluyor ve bilim adamları gezegenin geleceği için karamsar tahminler geliştiriyorlar.
İnsanın biyolojik bir tür olarak daha da gelişmesi olasılığı, yalnızca gelişen toplumun ihtiyaçlarını karşılayan biyosferin amaçlı gelişimini değil, aynı zamanda gezegenin değişen yaşam koşullarına uyumun iyileştirilmesini de gerektirecektir.
Biz insanlar sürekli yeni şeyler yaratmaya çalışıyoruz ancak bunların bazılarının canlı organizmaların gelişimi açısından çok tehlikeli olabileceğini düşünmüyoruz. Doğanın sürekli olarak kirlenmesi ve yok edilmesi, bizim de hayatı rahatsız ettiğimiz anlamına geliyor.
Birden fazla yerel işletme, ekolojik koşulları etkileyen ve biyosferin yeniden şekillenmesine neden olan farklı sonuçlara neden olabilir. İnsan sayesinde koruma altındaki çeşitli bitki ve hayvanlar yok olabiliyor, dolayısıyla bu tür durumları izleyen kurum ve kuruluşlar var. Adaların parçalanması, çöllerin büyümesi mümkündür.
Kirlenen su ve toprak nedeniyle hastalık ve kuraklığın ortaya çıkması. Eğer gerçekten böyle şeyler gerçekleşirse, organizmaların gelişme koşullarının sınırlanacağını, coğrafi haritanın da değişeceğini, iklim koşullarının bile değişeceğini düşünüyorum.
Kimya endüstrisi, enerji sektöründe kömür kullanımı, nükleer santraller ekolojik istikrarsızlığın en tehlikeli kaynaklarından bazılarıdır.
"İnsan doğayı yenebilir mi?" sorusunun sıklaşması da muhtemel,diye yanıt veriyorum, belki doğa bizi yener. Yukarıda bahsedilen kriz durumları zaten süreçleri başlatmış ve insanlık tarafından bilinmektedir. Bir dereceye kadar insan müdahalesinin kanıtı olan doğal afetleri durdurma şansımız yok ama bir düşünelim... Sonuçta biz buradayız ve doğanın bize neşeyle parlayan gözlerle bakmasını sağlayabiliriz, Bizim tarafımızdan yeni bir başlangıç ve tutum görmek, insan - doğa dengesinin ortaya çıkabilmesi ve anlamsız bir savaş olmaması için.