Doğayı koruyun, o da bizi koruyacaktır
Ulvi Taşkın yazdı...
Kendimizi çöplüğe mi gömelim?
Genel anlamda "Evet". Modern teknolojiler, otomasyon ve modernizasyon faydalıdır ve modern insana yardımcı olur, ancak kaçınılmaz olarak zararlı unsurları da beraberinde getirir. Bu nasıl ifade edilir?!
Cevabı çevremizde bulabiliriz. Her yere çöp olarak attığımız plastiği işlemek ve geri dönüştürmek güvenli ama ondan önce ne oluyor? Modern günlük yaşamda, hızlı bir yardımcıdırlar (tek kullanımlık), acele eden ev hanımlarının yıkanması ve bakımı gibi durumlarda zamandan tasarruf sağlarlar. Bu iyi, ama kötü olan şey, sorumsuzca herhangi bir yere atıldıklarında ve çürümenin olmaması bir yana, çürümelerinin yüzlerce yıl sürmesidir.
Ayrıca her zaman başka öğelere de ihtiyacımız var - örneğin her yerde yaygın olarak kullanılan piller, ancak zararlı maddeler yaydıklarının farkında mıyız ve onları nereye ve nasıl attığımıza dikkat etmeliyiz. Bütün bunlar çürüyen bir ürün olarak çevreye düşer ve tüm canlı organizmalar onu emer. Gezegenimizde yaşamın var olması için bu döngüye katılmayan tek bir canlı bile yoktur: bitkiler - hayvanlar - insanlar - atık ürünler - mikroorganizmalar - zehirli maddelerle başlayan bir besin zinciri.
Havaya ne oluyor?! Orada farklı değil. Duman, dumanlar, zararlı gazlar. Ve bunların hepsi insan faaliyetinin bir ürünü. Gerçekten de bir kimya endüstrisine, otomobillere ihtiyacımız var ama dumanlı odalara ihtiyacımız var mı, görünüşteki küçük zevklerden yeterince yararlanıyor muyuz - bu bir cevap içeren bir soru ve "HAYIR!" Doğanın dünyadaki tüm canlılar için vazgeçilmez bir armağanı olan su da kirlidir ve bunun sorumlusu biz - İnsanlar - "mantıklı" küçük insanlardır.
Kiri atmak için en kolay yer neresi - tabii ki nehirde - "Onları uzaklaştıracak" - değil mi, nerede? Temiz akarsulara ve nehirlere ne olur - kimse bu soruyu sormuyor. Sonuçta, su her yerden geçer ve sızar - kurbanlar yine tüm canlılardır. Kısacası - bizim tarafımızdan bizim için!
Neden çöp poşetini çöpe atmıyoruz, bu bize inanılmaz bir çabaya mal olmaz mı? Ama hayır, plastik ambalajlarla, tenekelerle doluysa, ağaçlar meyvelerle değil plastik torbalarla süslenmişse, oyun alanları sigara izmaritleriyle doluysa, vb.
Böyle devam edersek ne kadar ileri gideceğiz?! Kendimize zarar vermenin yanı sıra gelecek nesillere ne bırakıyoruz, daha doğrusu onları nasıl eğitiyoruz?! Çevreyi korumayarak sanki doğadan nefret ediyoruz, küçük kardeşlerimizi hatta çocuklarımızı da öyle yetiştiriyoruz.
Gündelik hayatın griliğine kapılan insanlar etraflarındaki pisliklere pek dikkat etmezler. Diğerleri çevremize ne olduğuyla, kirli olup olmadığıyla ilgilenmiyor bile. Para kazanma ve şöhret mücadelesi peşinde koşarak doğamızı kirleten insanlar da var. Etrafımızdaki çöpleri temizlemeye çok az kişi katılır, pisliği temizlemek için kendini günün zevklerinden mahrum bırakan çok az kişi olurdu. Pek çok egoist var.
İnsanların daha iyi ve daha sorumlu olmasına izin verin, doğaya karşı görevlerini yerine getirin ve çevremiz çöp ve kir olmadan temiz olsun.
Doğayı koruyun, o da bizi koruyacaktır.