Doğuş Pirina Fabrikası hakkında hukuk mücadelesi başladı!

Doğuş Pirina Fabrikası'nın Ayvalık'ta yarattığı çevre kirliliği, Ayvalık Belediyesi tarafından Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine taşındı.

Mecliste okunan çevre sağlık komisyon raporunda fabrikanın kentte yaşattığı çevre kirliliği tüm çıplaklığıyla gözler önüne serildi. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Ayvalık’a gidip tesisi yerinde gördüğünü belirterek fabrikanın standartlarını yükseltmesi gerektiğini söyledi. Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, “Bu haliyle, çevre kirliliği ve yaydığı koku nedeniyle fabrikanın faaliyetine devam etmesine Balıkesirliler olarak müsaade etmemiz mümkün değil. Bu konuda meclis kararı almak gerekiyorsa, kime şikayet edilecekse, ne gerekiyorsa, ne yaptırım yapılacaksa uzman arkadaşlardan destek alalım. Hukuk mücadelesi neyse yapalım” dedi

Gerekirse mühür, gerekirse yıkım

Sanayi tesislerine karşı olmadığını ancak fabrikanın yetersizliklerinin çok fazla olduğunu dile getiren Başkan Yılmaz, tesisin kapasite aşımına gittiğini, filtrelerinde bir sıkıntının ortada olduğunu söyledi. Yılmaz, “Çevreye bu kadar zarar vermesi kabul edilemez. Ayvalık Belediyesi’nin açmış olduğu davalar biz de taraf olalım. Bu kabul edilemez, gittim gördüm çevre kirliği ve koku var orada. Bir şekilde çözülmesi lazım. Yasal mevzular neyse sonuna kadar kullanalım. Bizim hukukçularımız Ayvalık Belediyesi hukuk müşavirleriyle görüşsün. Fabrika olması gereken standartlarda değil. Bir arıza, koku ve pisliği var, arıtmaları yeterli değil. Bunun üstüne sonuna kadar gidelim. Ya nizami çalışacak ya da ruhsatı iptal edilecek noktaya getirilecek. Çevre faciası gibi Ayvalık’ın üstünde duruyor. Bununla ilgili kökten çözülecek hamleler yapılsın. Komisyon raporunda kaçak yapılaşmadan söz ediliyor, suç işlendiği raporda yer alıyor. Gerekli yaptırımların uygulanmasına karar verelim, gerekirse mühür gerekirse yıkım” diye konuştu.

O kokuya bir maruz kalın, inanın katlanılacak gibi değil 

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, hukuksal sürecin devam ettiğini hatırlatarak, çevre sağlık komisyonunun yerinde inceleme yaptığını hatırlatarak, “Tesis gece çalıştığı bir anda Ayvalık’a gelin ve görün. O kokuya bir maruz kalın, inanın katlanılacak gibi değil, verdiği zararlar ortada. Bu fabrikanın buradan taşınması gerekiyor. Tüm ülkeden nereden buluyorsa burada işliyor, pisliğini Ayvalık’a bırakıyor. Kentin sırtında bir ucube yapının verdiği zarar tahammül edilemez. Türkiye’nin her tarafından hammadde geliyor haddinden fazla işlendiği için duvar patladı. Tutanaklar tutuldu bu süreç var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Balıkesir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Ayvalık Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu. Ayvalık halkını temsil eden Ayvalık Belediyesi olarak fabrikanın çevre-işletme izninin iptali talebi ile İdare Mahkemesi’ne dava açıldı” dedi.

Normalden çok posa ve karasu

Çevre komisyon üyeleri söz alarak Ayvalık’ın göbeğinde böyle bir tesisin yarattığı zarar konusunda görüş bildirdi. Üyeler, ürettiği yağ miktarına göre ruhsatlandırıldığını, tesise, şu anda zeytinyağı elde ettiği teknolojisine göre normalden iki kat fazla pirina geldiğini, hammadde miktarı arttığı için de çok büyük oranda posa ve karasu salınımı yapıldığını dile getirdiler. Balıkesir Büyükşehir Belediye meclisi, Doğuş Pirina Fabrikası’nın ruhsatsız yapılaşma ve çevreye verdiği zararlar ile ilgili olarak konunun Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının takibi amacıyla Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ile İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığına gönderilmesine karar verdi. 
 
 

ayvalık belediyesi ayvalık mesut ergin balıkesir balıkesir büyükşehir belediyesi yücel yılmaz doğuş pirina fabrikası