Domates işleme tesisi kurma çalışmaları başladı

Geçen yıl incir üreticisine sahip çıkan Tire Süt Kooperatifi gelecek yıl da büyük mağduriyet yaşayan domates üreticisinin ürünlerini raflara koymayı hedefliyor.

Tire’de geçtiğimiz hafta tarladaki domatesin kilo fiyatının 35 kuruşa düşmesi nedeniyle domates üreticileri zarar ettiklerini söyleyerek fabrikalara adeta isyan etmişti. Geçtiğimiz yıl incirde üreticinin tüccarlara yaşadığı sorun karşısında gösterdiği duyarlılık ile üreticiye sahip çıkan Tire Süt Kooperatifi bu kez domates üreticisinin mağduriyetini gidermek için Domates İşleme Tesisi Proje çalışmalarını başlattı.

ÜRETECEKSİNİZ, İŞLEYECEKSİNİZ, PAZARLAYACAKSINIZ Kİ YÜZÜNÜZ GÜLSÜN

Üreticinin kurtuluş yolunun ürününü işleyip pazarlama olduğuna dikkat çeken gerektiğine dikkat çeken Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, “Üretici para kazanmıyorum diye isyan etmesin. Tek kurtuluş yolunuz önce kooperatif olacaksınız ve ürettiğinizi işleyeceksiniz, paketleyeceksiniz, pazarlayacaksınız. İşte o zaman emeğinizin, alın terinizin karşılığını alırsınız. Sömürüden kurtulursunuz. Bir kurtarıcı beklemeyin. Kurtarıcı sizsiniz. Kendinizi yine kendiniz kurtaracaksınız” dedi.

Hedeflerinin Tire’nin tüm tarımsal ürünlerini mamule dönüştürmek olduğunu vurgulayan Eskiyörük şunları söyledi: “Geçtiğimiz yıl incirde yaşanan aynı mağduriyette Tire Süt Kooperatifi olarak gidip müdahale ederek pazar oluşmasını sağladık. İncirin fiyatı geçen yıl 10 TL’ye kadar düşmüştü. Alıcı gelmiyordu. Tire Süt Kooperatifi olarak biz incir alımı yaptık, birkaç gün sonra alıcılar geldi ve fiyat 25 TL’ye çıktı. Bu yıl domates üreticisinin durumunu görünce de domates üreticisini de kurtarmaya yönelik çalışmalarımızı başlattık. Gelecek yıl domates üreticisinin ürününü mamule dönüştürüp raflara koymayı hedefliyoruz. Tire Süt Kooperatifi olarak çalışmalarımız gücümüz yettiğince sırasıyla ilçemizdeki tüm tarımsal üretime katma değer katarak işleme tesisleri kurma hedefiyle devam edecek. Örneğin, Tire’nin kestanesi çuvallarla değil paketlenmiş kestane şekeri olarak Tire’den gitmeli. Ekonomisi daha güçlü, daha yaşanır bir Tire için, en büyük zenginliğimiz olan tarım ürünlerimizi mamule dönüştürüp, Tire markalı ambalajıyla raflara koymak hepimizin ortak önceliği olmalıdır”