Eko Denge Sonbahar
Ulvi Taşkın yazdı...
Kompostlama, geri dönüşüm ve eko denge için sonbahar yaprakları. Sonbahar yapraklarının atılmasına gerek yoktur. Hayvanlar, toprak ve bitkiler için hayati öneme sahiptirler. Ayrıca bahçede birçok faydalı görev için kullanılabilirler. Sonbahar yapraklarını kompost, malç ve organik gübreye dönüştürün! Her sonbaharda belediye kamyonlarının gelip bunları en yakın çöp sahasına götürülmesini bekleyen yaprak yığınlarını görüyoruz. Eğer bir bahçıvan iseniz, meyve ağaçlarınızın yapraklarını bahçeniz için saklamanızı içtenlikle umuyoruz. Malç veya kompost olarak kullanılabilirler. Ayrıca bahçe toprağınız ve çimleriniz için önemli bir besin kaynağıdırlar.
Ağaç yapraklarında hangi bitki besinleri bulunur? Sonbahar ağacı yaprakları en etkili organik gübrelerden biridir. Bitkilerinizin ihtiyaç duyduğu hemen hemen her besin maddesini içerirler. Bunları bahçe ve çim kompostu olarak göz ardı etmeyin.
Ağaç yaprakları, ağaç köklerinin topraktan çıkardığı tüm elementlerin nihai kaynağıdır. Azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, kükürt, bakır, çinko, manganez, bor ve diğerleri yapraklarda bol miktarda bulunur. Bu elementler her bitkinin beslenmesine büyük ölçüde katkıda bulunur (belirli besin maddeleri ve miktarları ağaç türüne göre değişir). Bu yaprakları diğer kompost formlarıyla birlikte her yıl bahçe yataklarınıza eklemek, mükemmel kardeşlenme özelliğine sahip, zengin, koyu renkli bir toprak oluşturmanıza yardımcı olacaktır.
Kompost Yapın – Kıyılmış ağaç yaprakları kompost yığınınıza harika bir katkıdır. Ancak karbon bakımından çok yüksek olduklarından (karbonun nitrojene oranı 54:1), yeterli "yeşil" malzemeye sahip olduğunuzdan emin olun. Çim kırpıntıları, kemik unu, mutfak bitkisi atıkları veya gübresi (sadece kuşlardan veya atlardan) gibi. Kompost yığınında birbirine karıştırılan yapraklar zamanında ayrışacaktır. Nitrojen eklenmediğinde birbirlerine yapışacak ve büyük bir ölü, ıslak yaprak yığını oluşturacaklar. Bahçeniz kışın nadasa bırakılıyorsa, kışın ve ilkbaharın başlarında çürümek için kesilmiş yaprakları düşer düşmez toprağa verin.
Yaprak Kalıbı Yapın – Orman zeminindeki yaprakların ve ince dalların hemen altındaki toprak kokulu siyah kir tabakasını biliyor musunuz? Bitkileri çok iyi besleyen bir yaprak küfüdür. Nemli ortamlarda çoğunlukla mantarlar tarafından parçalanan ağaç yapraklarının son ürünüdür.
Yaprak kalıbı yapmak için yapraklarınızı bir yığın halinde toplayın ve üzerine su dökün. Daha sonra iki veya üç yıl oturmalarına izin verin.
Aslında yapmanız gereken tek şey bu, ancak çoğumuz onları bir şekilde geride tutmak veya süreci hızlandırmak istiyoruz. Bunları küçük parçalar halinde kesebilir ve parçalanmalarına yardımcı olmak için kahve telvesi ekleyerek bir kompost kutusuna ekleyebilirsiniz (kahve telvesi nitrojen açısından çok yüksektir ve muhtemelen yaprakları kompostlamak için mükemmel bir bileşendir). Anaerobik bakterilerin birikip çürük bir koku oluşturmadığından emin olmak için ara sıra çevirin.
Hazır satın alınan ürünü kompost kabının altında kullanabilirsiniz. Ve kendin de bir tane yapabilirsin. Bu amaçla bahçenizin gölgeli bir köşesine küçük bir alan ayırın. Taşlar, ahşap tahtalar, ağ vb. Kullanabilirsiniz. Düşen yaprakları bahçeden toplayın ve kompostlama alanına yerleştirin. Yığını sürekli nemli tutarak ve yılda bir kez çevirerek onları bir veya iki yıl orada bırakın. Yaprak şeklinin orijinal yaprak yığınınızın hacminin yaklaşık 1/3'ü kadar olmasını bekleyin.
Yaprak küfü genellikle ormanda mineral toprağın hemen üzerindeki bir katmanda bulunur. Yavaş yavaş ayrışarak bitki besin maddelerini kademeli olarak sağlama ve bunu yaparken toprak yapısını iyileştirme avantajına sahiptir. Yaprak küfünün nemi tutma yeteneği şaşırtıcıdır. Alt toprak ağırlığının yalnızca yüzde 20'sini su tutabilirken iyi, zengin üst toprak yüzde 60'ını tutacaktır. Ve yaprak küfü ağırlığının yüzde 300-500'ünü tutabilir.
Yaprak parçalayıcınız varsa yaprakları çok kolay bir şekilde parçalayabilirsiniz. Çim biçme makineniz de aynı işi yapabilir. Biçme makinenizdeki malçlama bıçağı oldukça iyi çalışır, çünkü yaprakları kışın çimlerinizi besleyecekleri ve toprağın su tutma kapasitesini artıracakları toprak hattına doğru zorlayacak kadar küçük parçacıklar halinde öğütür. Sepetli ve standart bıçaklı bir çim biçme makineniz varsa, sepete düşecek yaprakları parçalamak için çim biçme makinesini kullanın. Bu, yapraklar ve nitrojen açısından zengin çimler birbirine karışacağından güzel, temiz bir bahçe ve bol miktarda kompostlanabilir malzeme oluşturur.
Malç ve toprak düzenleyici olarak nasıl kullanılır?
Yaprak çöpünü malç olarak kullanmak, bahçenizin doğal yaprak geri dönüşüm sistemini kullanmanın başka bir yoludur. Malç olarak kullanıldığında yapraklar yavaş yavaş parçalanacak ve sonunda humusa dönüşerek bitkilerinizin etrafındaki toprağı zenginleştirecektir.