Genç Kızılay İzmir'den "Sağlıklı Köy Okulları" projesi
Genç Kızılay İzmir gönüllüleri 'Sağlıklı Köy Okulları' projesi ile köy okullarında eğitim gören öğrencilere ulaşıyor. Gönüllüler, köy okullarını ziyaret ederek temel sağlık bilinci kazandırıyorlar.
Ziyaretlerde Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Öğrenci Çalışma Grubunda yer alan stajyer doktor üyelerimiz ve gönüllülerimiz, snellen levhası ve renk körlüğü testleri kullanarak öğrencilerde görme bozukluklarını tespit etti. Çocuklarda malnütrisyon ve obezite varlığını inceledi. Öğrencilerin giyim ihtiyaçları da İzmir Kızılay tarafından karşılandı.
İlk ziyaretini İzmir’in Kiraz ilçesinde yer alan Yeniköy İlkokulu’na gerçekleştiren Genç Kızılay İzmir gönüllüleri çocuklarla keyifli zaman geçirirken COVID-19 döneminde sağlık konusunda da onları bilinçlendirdi. COVID-19 döneminde el hijyeni için doğru el yıkama konusunda yol gösterdi ve uygulamalı olarak doğru el yıkama eğitimi verdi.
Köy okulunda eğitim gören öğrencilerin giyim ihtiyaçlarını karşılayan Genç Kızılay İzmir gönüllüleri, ihtiyaç sahibi ailelere de gıda yardımında bulundu. Çocuklarla keyifli zaman geçirmeyi de ihmal etmeyen ekip çocuklara oyuncaklar dağıttı ve miniklerle beraber “Aycan ve Aykız” çizgi filmi izleyerek hem onlara Kızılay’ı tanıttı hem de keyifli zaman geçirmelerini sağladı.
Genç Kızılay İzmir gönüllüsü ve Sağlıklı Köy Okulları projesi sorumlusu Merziye Gökçe Göksu “ COVID-19 döneminden belki de en çok miniklerimiz etkilendi çocukken böyle bir dönem yaşamak çok zor. Miniklerimizin biraz da olsa onların yüzünü güldürüp yanlarında olduğumuzu hissettirebildiysek amacımıza ulaşabildik demektir. Etkinlik sonunda öğrencilerden biri “Büyüyünce ne olmak istiyorsun?” sorusuna “Ben Kızılaycı olmak istiyorum.” cevabını verdiğinde bu çatı altında ne kadar güzel işler yaptığımızı bir kez daha fark ettim.” dedi.
Tıp Fakültesi’nde eğitim gören Göksu “Nasıl yapılacağı bilindiği takdirde sağlığımız konusunda çok temel ve evlerde kendimizin bile uygulayabileceği temel muayeneleri uyguladık çocuklarımıza. Ekibimizde stajyer doktor gönüllülerimizin olması bu durumu daha da kolaylaştırdı. Elbette tanı ve tedavi için çocukların doktor kontrollerinin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Projede bizler de görme kusuru vb. sorunlar yaşama ihtimali olan çocuklarımız olduğunu fark ettik ve okul müdürlerini bu konuda bilgilendirdik. Okuldaki hocalar bu konuda çok hassas ve bilinçliydi. Umarız çocuklarımızın sağlık sorunları erkenden tespit edilir ve yaşam kaliteleri de bu şekilde artar.” dedi.