Gezegenin geleceği çocuklar...
Ulvi Taşkın yazdı...
Gezegenin geleceği çocukların doğada ne kadar zaman harcadığına bağlı
Bugün gezegen en iyi zamanlarını yaşamıyor. Karada ve dünya okyanuslarında, son derece zehirli olanlar da dahil olmak üzere atıklar giderek artıyor, sıcaklık giderek artıyor, buzullar endişe verici bir hızla eriyor ve dünya okyanuslarının seviyesi yükseliyor. İklim değişikliğini etkileyen tüm faktörler ve yaşam koşulları giderek kötüleşirse insanlık büyük sınavlarla karşı karşıya kalacak.
Bu nedenle iklim ve ekoloji sorunlarına her birimizin giderek daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Ancak doğaya karşı bu tutumun genç nesillere aşılanması çok önemlidir. Bu nedenle giderek daha fazla bilim insanı, özellikle ergenler arasında "doğayla bağı" güçlendirmeyi, yatılı yürüyüşler, balık tutma, fotoğraf avı ve temiz havada diğer aktiviteler dahil olmak üzere doğayla canlı bir iletişim düzenlemeyi tavsiye ediyor. Aynı zamanda çocukların doğayla baş başa kalma fırsatına sahip olmaları da çok önemli.
Çocukları doğayla bağlantılandırmanın en büyük faydalarından birinin, doğayla güçlü bir bağlantı kurarak çocukların çevrenin korunması ve gezegenin gelecekteki iklimi ile ilgili sorunlarla ilgili konularda empati kurma olasılıklarının çok daha yüksek olması olduğunu açıklıyor.
Bilim adamlarının belirttiği gibi, "Günümüz çocukları farklı Pokemon türleri hakkında, farklı bitki ve hayvan türleri hakkında bildiklerinden çok daha fazlasını biliyor." Bu nedenle yangın, tehlikeli hayvanlar ve zehirli bitkilerle karşılaşma gibi istenmeyen sonuçlardan kaçınmak için yetişkinlerin dikkatli ve göze çarpmayan kontrolü altında çocukların doğayla bağımsız iletişim kurmaları sağlanmalıdır.
Araştırma raporunda, bu tür dersler sonrasında her 5 çocuktan 4'ünün kendilerine daha çok güven duyduklarını, yüzde 84'ünün daha önce yapamadıkları şeyleri başarabileceklerini hissettiklerini, yüzde 79'unun da bu tür derslerin öğrenmelerine yardımcı olduğunu ifade ettiği belirtildi. Genel olarak. Çocukların çoğu doğa derslerinden sonra öğretmenleri ve sınıf arkadaşlarıyla ilişkilerinin geliştiğini söyledi.
Çocuklar için doğayla iletişim kurmak, çevre sorunlarına ve iklim değişikliğine karşı tutumlarını değiştirmenin yanı sıra onlara pek çok fayda da sağlıyor. Bir yandan doğada, şehirlerdeki toz ve karbondioksitle kirlenmiş havanın aksine, oradaki havanın ne kadar temiz olduğunu takdir edebiliyorlar. Öte yandan, doğadaki çocuklar çok daha çeşitli bir çevreyle çevrilidir: ağaçlar, çalılar, çimenler, çeşitli manzaralar, kuş sesleri ve diğer birçok doğal unsur.
Böylesine ilginç ve alışılmadık bir deneyim, fizyolojik faydaların yanı sıra çocukların ruhu ve bilişsel yetenekleri üzerinde de olumlu bir etkiye sahiptir. Dolayısıyla aile ve eğitim sisteminin yanı sıra çocukların doğayla daha sık temas kurması çok olumlu olacaktır.