Gıdadaki mikroplastikler
Ulvi Taşkın yazdı...
Dünya çapında üretilen plastiğin büyük bir kısmı çeşitli yiyecek ve içeceklerin ambalajlanmasında kullanılıyor.
Zamanla bu plastik aşınır ve mikroplastik adı verilen küçük parçalara ayrılır . İnsan vücuduna potansiyel olarak zararlı olabilirler.
Üretilen plastiğin yüzde 60'ı gıda sektöründe gıda ambalajında kullanılıyor. Bu plastikler stabilizatörler, yağlayıcılar, dolgu maddeleri ve plastikleştiriciler dahil olmak üzere bir dizi kimyasal içerir.
Sıcaklık değişiklikleri gibi çeşitli çevresel faktörlerin etkisi altında, plastik çoğunlukla ısıtıldığında gıda ürünlerine geçebilecek küçük parçalara ayrılır.
İnsanların kullandığı yaygın mikroplastik yayan ambalaj örnekleri, tek kullanımlık su şişeleri, yiyecek kutuları ve çeşitli saklama kaplarıdır.
Gıdanın plastik ambalajda ısıtılması, ürünlerin uzun süre saklanması ve kullanılan plastik ambalajın türü, gıdaya geçen mikroplastiklerin ve salınan zararlı kimyasalların miktarını etkiler.
Gıdalarda bulunabilen kimyasallar, üreticilerin kasıtlı olarak eklediği maddeler ile yan ürün olarak biriken maddelerin birleşimidir.
Dolgu maddeleri ve stabilizatörler kasıtlı olarak eklenir ve çeşitli kalıntılar ve yabancı maddeler yan yana istiflenir.
Bisfenol A (BPA) yaygın bir maddedir. Üreticiler tarafından çeşitli plastik türlerinin yapıldığı polivinil klorür üretmek için kullanılır.
Ftalatlar bazı gıdalardaki diğer yaygın maddelerdir. Normalde plastiklerin daha fazla esnekliği, şeffaflığı ve dayanıklılığı için kullanılırlar. Bu nedenle birçok gıda ambalajında bulunurlar.
Polietilen ve polipropilen ambalajları hafif ve dayanıklı hale getirir ve gıdada ve çevrede en yaygın olarak bulunan plastiklerdir.
Dioksin bir yan üründür. Çevreyi kirleten herbisitler ve kağıt ağartıcılardan gelir.
Kullanılan kimyasallar ihtiyaç duyulan fonksiyonları, yani plastiğe şeffaflık, esneklik ve dayanıklılık gibi istenilen özellikleri kazandırmayı çok başarılı bir şekilde yerine getirmektedir.
Ancak birçoğunun uzmanlar tarafından zehirli ve insan sağlığına zararlı olduğu belirlendi.
Bu kimyasallar çeşitli kronik hastalıklara yakalanma riskini artırır, hormonal dengede ve bağışıklık sisteminde bozukluklara neden olur.
Tek kullanımlık plastik nedir?
Çoğu zaman kullandıktan hemen sonra çöpe attığımız tek kullanımlık plastikler fosil yakıtlardan (petrokimyasallar) üretiliyor .
Plastik 19. yüzyılın ortalarında icat edildi, ancak popülaritesi 1970'lere kadar hızla arttı .
Daha sonra üreticiler geleneksel kağıt veya cam ambalajları daha hafif ve daha ucuz plastik alternatifleriyle değiştirmeye başladı . 1950'lerden bu yana 8,3 milyar metrik ton plastik üretildi ; bunun yarısı yalnızca son 15 yılda gerçekleşti.
Ayrıca plastiklerin cerrahi eldivenler gibi birçok yararlı kullanım alanı da vardır . Ancak bunlar tek kullanımlık plastiğin çok küçük bir kısmıdır .
Tek kullanımlık plastik neden tehlikelidir?
Tek kullanımlık plastik , modern aşırı tüketim kültürünün en iyi örneğidir . Uzun vadeli sonuçlarını düşünmeden, genellikle kaliteli ve sürdürülebilir ürünlere yatırım yapmak yerine kişisel rahatlığı seçiyoruz .
Dünyada her yıl 300 milyon ton plastik üretiliyor ve bunların yarısı tek kullanımlık. Bu neredeyse tüm insan nüfusunun ağırlığına eşdeğerdir .
Ne yazık ki alışveriş yaparken yeniden kullanılabilen çanta ve şişeleri taşımayı tercih eden azınlık hâlâ var . Plastiğin yüzde 91 gibi büyük bir kısmı hiçbir şekilde geri dönüştürülmüyor ve çöplüklere ya da çevreye atılıyor .
Tek kullanımlık plastik eşyaların, özellikle de pipet, çanta ve çatal bıçak takımı gibi küçük eşyaların, geri dönüşüm makinelerinin yuvalarına düştükleri için geri dönüştürülmesi zordur ve bu nedenle çoğu zaman geri dönüşüm merkezleri tarafından kabul edilmezler .
Plastik aslında bozulmaz . Güneşin etkisiyle yavaş yavaş parçalanıyor ve mikroplastik haline gelene kadar giderek daha küçük parçalara ayrılıyor .
Uzunluğu 5 milimetreyi geçmeyen bu mikroskobik plastik parçaların tespit edilmesi zordur ve neredeyse her yerde bulunurlar . Ayrıca suya ve vücudumuza da karışırlar. Mikroplastikler özellikle vahşi hayvanlar için tehlikelidir: Yutulması halinde hayvanın vücudunda hızla birikerek organ delinmesine veya ölümcül bağırsak tıkanıklığına neden olabilir.
Plastik ürünlerdeki kimyasalların birçoğu sağlığa zararlıdır. Araştırmalar bunların hormonal dengesizliğe, kısırlık gibi üreme sorunlarına ve hatta kansere neden olabileceğini gösteriyor .
Ftalat DEHP, plastikteki düzinelerce zararlı kimyasaldan biridir. Duş perdeleri ve bahçe hortumları gibi çeşitli plastik ürünlere esneklik sağlamak için eklenir. ABD Çevre Koruma Ajansı'nın yaptığı bir araştırma, bu kimyasalın insanlarda kansere neden olabileceğini gösteriyor .
Plastik mi yoksa doğa mı?
Tek kullanımlık plastik en gözle görülür şekilde şehirlerde birikiyor, ancak su bundan daha da fazla zarar görüyor . Dünyadaki on nehir, okyanuslara dökülen toplam plastik miktarının %93'ünü biriktiriyor .
Ayrıca bilim insanları, 2050 yılına kadar okyanuslardaki plastiğin ağırlığının balıklarınkinden daha fazla olacağını tahmin ediyor . Plastik, milyonlarca deniz hayvanını ve deniz kuşunu öldürüyor ve insanların binlerce yıldır tükettiği deniz ürünlerini, özellikle de hayvanların bağırsaklarındaki mikroplastikleri kirletiyor.
Plastik bağımlılığının iklim üzerinde de olumsuz etkisi var çünkü üretimi sırasında büyük miktarda sera gazı emisyonu açığa çıkıyor .
Tek kullanımlık plastikler yasaklanmalı mı?
Tek kullanımlık plastiklerin yasaklanması , her yıl milyonlarca ton plastiğin çöpe atılmasını önleyecektir . Yasak, kirliliğin yanı sıra küresel iklim değişikliğine katkıda bulunan plastik üretimini de azaltacak .
Ayrıca yasak, şirketleri tasarımı yeniden düşünerek ve sürdürülebilir malzemeler arayarak yenilik yapmaya zorlayacak. Yasağın tüketiciler açısından kültürel bir etkisi olacak çünkü aşırı israfın sürdürülebilir olmadığına dair hâlâ büyük bir farkındalık eksikliği var .
Tek kullanımlık plastikten nasıl kaçınılır?
Değişim hepimizin elinde. Kişisel tercih önemlidir . Yeniden kullanılabilir bir su şişesi satın almak gibi çok küçük bir değişiklik , etrafınızdakilerin seçimlerini etkileyebilir ve çevrenin her yıl yüzlerce plastik şişeden tasarruf etmesini sağlayabilir.
Tek kullanımlık plastikten kaçınmanın diğer yolları:
Alışveriş yaparken daima yeniden kullanılabilir bir çanta taşıyın.
Plastik gıda kaplarının kullanımını azaltmak için daha sık pişirin .
Toplu alışveriş yapın . Tek tek paketlenmiş ürünlerden kaçının.
Metal veya bambu mutfak eşyaları, yeniden kullanılabilir bardaklar ve pipetler kullanın .
Ziyaret ettiğiniz restoranların sahipleriyle plastik pipet, karıştırıcı veya poşet yerine alternatifleri olup olmadığını konuşun .
Yerel otoritenizi arayarak veya komşularınızla konuşarak, bölgenizde plastik kullanımının azaltılmasına yardımcı olun .
En sevdiğiniz ürünlerin üreticilerinden geri dönüştürülebilen veya kompostlaştırılabilen daha dayanıklı ambalajlara geçmelerini isteyin.
Plastik ambalajlardan kaçının ve artıkları yeniden kullanmak üzere saklayın.
Yeniden kullanılabilir ve kompostlanabilir balmumu sargısını deneyin .