Gömlekçi Mustafa
Ödemiş'in eski arastasında kişiye özel gömlek diken Mustafa Aksarı, eskiden herkesin kumaş alıp gömlek diktirdiğini ancak hazır üretimle beraber bu durumun sona erdiğini söyledi.
ARTUN SUCUOĞLU - İzmir'e 114 km uzaklıktaki Ödemiş, sakin yaşamıyla huzurlu ve güzel bir ilçe. Bozdağlar ile Aydın Dağları arasında uzanan Küçük Menderes Nehri’nin suladığı dört tarafı dağlarla çevrili verimli bir ova üzerine kurulmuş Ödemiş güzel bir Ege kasabası.
Cumhuriyet'in ilk yıllarından itibaren şapka devrimiyle birlikte özellikle şehirlerde ütüsüz pantolon, gömlek giymek ya da ceketsiz dışarı çıkmak pek hoş karşılanmazmış
Küçük şehirlerinde kıyafet seçimi bulundukları coğrafyaya göre şekil değiştirirken, örf ve adetler tüm Anadolu'da benzerlik gösterirmiş. Ödemiş insanının esnaf ilişkileri büyük şehirlerde yaşayan insanlara göre daha fazladır.Bu güzel düz ayak şehirde neredeyse tüm mekanlar bilinir ve mutlaka bir bir ziyaret edilip alışverişler yapılır. Bazı ara sokaklara girildiğinde makas sesleri gelirken, bazı sokaklarda ise sayacıların çekiç seslerini duymak mümkündür. Çok zengin bir zanaat çeşitliliği devam etmektedir. Birçok şehirde rastlayamayacağınız ya da belki de ilk kez duyacağınız bir meslek ve o mesleğe ait bir dükkandan bahsetmek istiyorum sizlere.
Tüm şehirlerde, köylerde hatta mecralarda bir terzi dükkanı ile karşılaşmak çok olağan bir şey iken Ödemiş Arastasının ara sokaklarında 'Gömlekçi ' tabelasıyla karşılaşabilirsiniz. Hani o bayram sabahları en güzel kıyafetlerimizi giydiğimiz zamanlar vardır ya işte büyüklerimizin çok da iyi bildiği bir dükkandır burası:
Gömlekçi Mustafa.
Seri üretim ürünler satan mağazaların henüz olmadığı zamanlarda, kumaşınızı gidip en kalitelisinden aldığınız manifatura dükkanından çıkar; istediğiniz kesimde, bedeninize uygun gömlek diktirmek için bu dükkana gelirdiniz. Ödemiş'in eski ustalarından olan Gömlekçi Nevzat'ın çırağıymış Mustafa Aksarı Bey. Ustasının yanında işe başladıktan iki ay sonra gömlek dikmeye başlamış. 1975 yılında açmış bu dükkanı ve neredeyse yarım asırdır aynı dükkanda zamana direniyor.
1990'lı Yıllara kadar gömlek diktiren kişi sayısının bazen günde yirmi kişiyi bulduğunu ve gece geç saatlere kadar çalıştığını anlatıyor. Hazır giyim sektörü piyasaya girince tüm işlerin yavaşladığını ama alışkanlıkları olan ve kaliteli kumaştan iyi gömlek giymek isteyen kişilerin hala geldiklerini belirtiyor. Bu mekanın aslında ne kadar özel olduğunu ancak kendimize bir gömlek diktirdikten sonra anlayabiliriz diye düşünüyorum. Mustafa Beye sağlık ve afiyet dileyerek mekandan ayrıldım.