Halk Konut projesi kapsamında 7 kooperatifle protokol imzalandı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in depremzedeler için Türkiye'de ilk kez İzmir'de hayata geçirdiği Halk Konut projesi kapsamında 7 kooperatif ile protokol imzalandı. Başkan Tunç Soyer, 'Ekonominin felakete sürüklendiği böyle bir dönemde, İzmir'den tüm Türkiye'ye umut oluyoruz. Belediye ve vatandaş kol kola girerek tarihe geçecek bir imece ortaya koyuyoruz' dedi.
30 Ekim 2020'de meydana gelen 6,9 şiddetindeki depremin ardından depremzedelerin sorun ve taleplerini dile getirmek adına kurulan İzmir Depremzedeleri Derneği'ni (İZDEDA)’nın hasarlı evlerin yeniden inşası için İZDEDA Koop ve İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketleri İZBETON, EGEŞEHİR A.Ş ve Bayraklı Belediye Şirketi BAY-BEL’in hayata geçirdiği Halk Konut projesinin 7 etabı için toplu imza töreni gerçekleştirildi.
Onur Apartmanı, Seven Sitesi, Yeni Ay Sitesi, Özkanlar 36 Apartmanı, Işık Apartmanı, Ömer Bey Apartmanı, Başarı2-3 Apartmanı ile imzalanan protokol kapsamında toplam 409 bağımsız birimin yapımı için adım atıldı.
Mustafa Kemal Atatürk Spor Salonu’nda gerçekleştirilen törene; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ve İZDEDA Başkanı Haydar Özkan katıldı.
SOYER: HALK KONUT KOOPERATİFLEŞMANİN BİNA ÖRNEĞİ
Törende konuşan Başkan Soyer, depremden sonra depremzedelerin sorunlarının çözümü için birçok alternatif ürettiklerini ve Halk Konut’un da bunlardan biri olduğunu ifade etti ve “Halk Konut, üretenin aynı zamanda yöneten olduğu ekonomik demokrasi vizyonumuzun bir sonucu. Bu yepyeni modelin özünde; tarım, ulaşım ve daha birçok sektörde başarıyla uyguladığımız kooperatif yapılanması yer alıyor. İzmir’in kördüğüm olan eskimiş yapı stoku sorununu çözmek amacıyla bir kentsel dönüşüm seferberliği başlatmıştık. Çağrımıza ilk önce İzmir’in iş insanları yanıt verdi ve mahalle ölçeğinde dönüşüm için yapı kooperatifleri kurulmaya başlandı. Bu sayede altı farklı bölgede şehrimizin yeni mahallerini inşa ediyoruz. Bugün toplu imza törenini gerçekleştirdiğimiz Halk Konut Projesi ise kooperatifleşme modelimizin bina ölçeğindeki örneği” dedi.
“HİÇ KİMSENİN SİYASİ VE TİCARİ KAR VEYA RANTINA TESLİM OLMADAN…”
Projenin 2022 sonuna kadar 21 kooperatifin dahil olacağı büyük bir proje haline geleceğini ifade eden Başkan Soyer, “Biz, Halk Konut projesiyle vatandaşlarımızın yanında durduk ve kooperatif kurarak kendi binalarının müteahhidi olmalarını sağladık. 15 Haziran’da Dilber Apartmanı sakinlerinin oluşturduğu Halk Konut 1 Kooperatifi ile imzaladığımız protokol, projemizin ilk adımı ve can suyu haline geldi. Projemiz, Çilek ve Kılıç Apartmanları ile büyüdü. 7 Ağustos tarihinde modelimizi anlatmak için bir Bilgilendirme Ofisi açtık. 27 Eylül tarihi itibarıyla 1000’e yakın depremzede vatandaşımız ofisimizden bilgi aldı. 70 site ile bilgilendirme toplantısı yapıldı. Üç ay gibi kısa bir zaman diliminde toplamda 10 kooperatif ile çalışmaya başladık. Bugün imzalayacağımız protokollerle birlikte Halk Konut; toplam 409 bağımsız birime ve 66 bin metrekareye ulaşıyor. Bu gurur hepimizin. Projeye 2022 sonuna kadar kurulma aşamasındaki 21 kooperatif dahil olduğunda 3000 bağımsız birim ve yaklaşık 150 bin metrekare inşaat alanını kapsayacak. Depremzede vatandaşlarımızın her biri sağlıklı bir yuvaya kavuşacak. Hiç kimsenin siyasi ve ticari kar veya rantına teslim olmadan vatandaşın özgücü ile belediyenin kurumsal kapasitesinin bir araya geldiği konut tipidir. Türkiye’de bir örneği yok. Buradan öğrenecek Türkiye. Seçim beyannamemde ‘Biz Belediye Ana olacak, vatandaşlarımızın yanında şefkatle duracağız’ demiştim. Halk Konut bunun en güzel örneklerinden biri oldu. İzmir’de Belediye ve vatandaş kol kola girerek tarihe geçecek bir imece ortaya koyuyoruz. Bayraklı ilçemiz haricinde Buca, Karşıyaka, Çiğli ve Menderes ilçelerimizden de Halk Konut’a talepler gelmesi, dayanışmamızın daha da çok büyüyeceğini gösteriyor. Ekonominin felakete sürüklendiği böyle zor bir dönemde, Halk Konut Projesi ile İzmir’den tüm Türkiye’ye umut oluyoruz. Herkes şunu bilsin isterim. İzmirliler yoksulluk ve felaketlerden dahi rant elde etmeye çalışanlar karşısında çaresiz değildir. Çare biziz. Çare sizlersiniz. Çare, işte bu örnek imecemiz” diye konuştu.
SANDAL: EMEĞİMİZİN YOK SAYILMASI BİZİ RENCİDE EDİYOR
Bayraklı Belediye Başkanı Sandal, depremden sonra belediye olarak yaptıklarının “boş” görülmesine serzenişte bulunurken merkezi iktidara çağrıda bulundu ve şunları söyledi; “Bugün 7 imza töreni var. Aslında bu işin amiral gemisi Büyükşehir Belediye Başkanımız ve kaptanı da sizsiniz. Biz aslında deprem meselesinin siyaset üstü bir mesele olduğunu biliyoruz. Ama hem büyükşehirin hem bizim hem de İZDEDA’nın hem de bütün paydaşlarımızın çabalarının boş görme işi de bizi son derece rencide ediliyor. Ne yaptığımız soruluyor. Enkaz döneminde ne yaptığımız ortadaydı. Çadır dönemine neleri paylaştığımız en çok depremzedelerimiz bilir. K sınırlarıyla birlikte vatandaşlarımızın kayıplarını önlemek için plan notunu geçirdik. Yetersiz gelince emsal artışını verdik. Şimdi buradan sormak gerekiyor Bu deprem sadece İzmir’de olmadı. Biz depremi Van’da da Elazığ’da da yaşadık. Bu söylediklerimden hangileirni oralarda yapabildiniz? Emeğimizin yok sayılması bizi rencide ediyor. Biz bugün de elimizi yeniden taşın altına koyuyoruz. Vatandaşlarımızla nasıl el ele ve kol kola yürüdüğümüzü herhâlde göreceksiniz. Gelelim sizden isteklerimize. Yaklaşık 2 yıl oldu. Biz, vatandaşlarımızın kredi borcuyla ilgili 2 yılı ödemesiz 18 yıl 0 faizli kedi talebimiz vardı. Peki 2 yıl sonunda ne oldu? Dağ, fare doğurdu. 2 yıl ödemesiz bir kredi alamıyoruz. Peki bu Cazip kredilerden belli kesimler fazlasıyla yararlanabiliyor ama. Söz konusu depremzedeler olunca ne kadar yalnız olduğumuzun hepiniz tanığısınız. Bir diğer önemli mesele… Deprem rezerv alnında yaklaşık 5 bin konut yapılıyor Sormak istiyorum. Depremzedelerimiz merak ediyor. Rezerv alanındaki konutları kime vereceksiniz? Çevre ve şehirciliğe soruyoruz TOKİ bilir diyor. TOKİ’ye soruyoruz Bakanlık bilir diyor. Buradan tekrar söylüyorum Rezerv alanı depremzedelere aittir. Onlardan başkasının oraya gitmesine izin vermeyiz. Bize hangi talepleriniz karılanımdı diye soranlara söylüyorum. Depremzede vatandaşlarımızın emlak vergi borçları var. Gelin bir yasayla bu deprem vergilerini hep birlikte sıfırlayalım. Başka bir nokta… Gelin vatandaşlarımızın bir konutun içinde yaşayabilmelerinin koşulunun binanın risk durumuna bağlı olduğunu açık seçik ilan edelim. Az-orta-ağır diyerek az ve orta hasarlı diyerek bu yükü vatandaşın sırtına yüklemek sosyal devlet anlayışına aykırıdır. Bu nedenle depremzedelerimiz taleplerinin insani ve acil olarak çözülmesi gereken taleplerimizi ilettik. Sayın Başkanım… Girmeyecektim bu konuya ama… Hakkınızda yürüten soruşturmalarla iliği buradan söz veriyoruz. Bayraklı örgütü olarak sonuna kadar arkanızda duracağımıza söz veriyoruz.”
“TÜRKİYE’NİN ROL MODELİ OLACAK”
İZDEDA Başkanı Özkan ise; depremzedelerin 23 ayda büyük yol kat ettiklerini ifade ederken Türkiye’ye örnek olacak bir modeli hayata geçirdiklerine dikkat çekti ve “23 ayın sonunda ilk defa içim rahat. Depremzedenin büyük çoğunluğunun yüzünü gülerken görmenin verdiği huzur içerisindeyim. Biz ‘Ya bir yol bulacağız, ya bir yol açacağız’ sözüyle yola çıktık. Evlerimizi yaptırmak için para bulamadık. Bizler depremden sonra parasız pulsuz hatta kıyafetsiz kalmışken deprem şehitlerimizi defnettikten sonra ne yapacağımızı düşünürken Sağ olsunlar sayın tunç Soyer yanımızda oldu. Parasızlığın ne olduğunu herkese anlatırken kendimize göre bir yol bulduk. Biz gariban, fakir ama onurlu depremzedeler için bir emsal kararı çıktı. Bizler bu şekilde bir yolu açmış olduk. Bu bize güç ve umut verdi Bundan sonra bir yol daha açmak gerekiyordu. Ekonomik zorluklar içerisinde boğuşan depremzedeler için kredi modeli geliştirilmesi gerekiyordu. Bunu anlatabilmemiz 23 ay sürdü. Bu süre içeresinde, 3 aydır kredi peşinde koşarken 23’üncü ayda tam bizim istediğimiz gibi olmasa da 0,87 gibi faiz oranı ile ikinci yolumuzu açmış olduk. Üçüncü yolumuz ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile bize daha önce telkinlerde bulunarak söylemiş olduğu ‘depremzedeleri müteahhitzede yapmayalım, bizde destek olalım şeklindeki’ bakanlık aracılığı ile TOKİ’nin buraya gitmesi ile üçüncü yolu açtık. O yolumuz biraz yavaş ilerliyor, kısmet olursa inşallah ilerler. Bu modeli getirirken, İBB başkanlığımıza gititimizde gördük ki bu model üzerine çalışılmış kooperatif modeli bilinen bir modelmiş, bizim öğrenmemiz gerekiyormuş. Biz sizlerle olmaktan ve bizim yöneticimiz olmanızdan mutluyuz. Biz biliyoruz ki İzmir’de başlayan bu model, Türkiye’ye örnek olacak bir model olacak” diye konuştu.