İhracatta rekora koşuyor!

Yaş meyve sebze ve meyve sebze mamul sektörü dünyanın en önemli ithalatçılarından Hollanda ve Belçika ile adımlarını sıklaştırıyor

2021’in 9 aylık döneminde yüzde 14 artışla 813 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, 28 Kasım-02 Aralık tarihlerinde Hollanda ve Belçika’ya sektörel ticaret heyeti düzenliyor. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri sektöründeki güncel gelişmeleri, Ocak – Eylül dönemi ihracat rakamlarıyla ilgili değerlendirmelerini Seferihisar’da düzenlediği basın toplantısında açıkladı. 

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “Dünya genelinde ve ülkemizde aşılanma oranının hızla artması sonucunda, biz de birlik olarak fiziki faaliyetlerimize yeniden başlamaya karar verdik. İlk fiziki faaliyetimizde Kasım ayının sonunda Hollanda ve Belçika’ya yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri sektörlerine yönelik Ticaret Heyeti organizasyonu gerçekleştireceğiz ve orada ikili iş görüşmeleri düzenleyeceğiz. Şu anda 15 üyemizin katılım başvurusunu aldık.” dedi.  

Belçika ve Hollanda’ya meyve sebze mamul ihracatını Ege Bölgesi sırtlıyor

Ocak-Eylül döneminde Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin ihracatının yüzde 14 artışla 813 milyon dolara yükseldiğini söyleyen Uçak, Hollanda’nın hem Türkiye’nin hem Ege’nin meyve sebze mamulleri ihracatında dördüncü sırada yer aldığını ve geleneksel pazarı olduğunu açıkladı. 

“Hollanda’ya Türkiye geneli Ocak-Eylül döneminde yüzde 24 artışla 103 milyon dolar meyve sebze mamul ihracatı gerçekleştirdik. Bu ihracatın yüzde 34’lük artışla 50 milyon dolarlık kısmını bizim bölgemizden yaptık. Hollanda’ya Türkiye geneli yaş meyve sebze ihracatımız ise yüzde 10 yükselişle 44 milyon dolar civarında. Belçika’ya ise 9 aylık dönemde Türkiye geneli mamul ihracatımız yüzde 23 artışla 22 milyon dolar, yaş meyve sebze ihracatımız ise yüzde 14 yükselişle 8 milyon dolar olarak gerçekleşti. Belçika’ya meyve sebze mamul ihracatının 13 milyon dolarlık kısmı Ege’ye ait.”

Hollanda ve Belçika’nın yaş meyve sebze ve meyve sebze mamul ürünleri açısından önemli bir potansiyel arz ettiğinden bahseden Hayrettin Uçak iki pazara dair şu tespitlerde bulundu;

“Hollanda, yıllık 10 milyar dolar taze meyve sebze ithalatı ve 7 milyar dolar meyve sebze mamulleri ithalatı ile dünyanın en önemli ithalatçılarından biri durumunda. Lojistik açıdan da Avrupa’nın birçok bölgesine ulaşmak amacıyla Hollanda önemli bir dağıtım merkezi olarak ön plana çıkıyor. Belçika da aynı şekilde yıllık 3,5 milyar doları geçen yaş meyve sebze ve 4,5 milyar dolar meyve sebze mamulleri ithalatı ile Avrupa’nın önemli alıcı ülkelerinden biri. Hollanda’ya göre daha küçük bir pazar olsa da bir reeksport merkezi olması ve Avrupa iç ticaretindeki etkinliği nedeniyle ihracat için cazip bir ülke.”

Uçak, “İhracatımızdaki artış yıl sonuna kadar devam ederse ihracatımızı 1 milyar 100 milyon doların üzerinde kapatacağız. Biraz daha artırmayı başarabilirsek yılbaşında koyduğumuz 1 milyar 200 milyon dolarlık ihracata ulaşmaya çalışacağız. Ama her şekilde yıl sonunda Birliğimiz adına yeni bir ihracat rekorunun geleceğini şimdiden söyleyebilirim.” diyerek sözlerini noktaladı. 

Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz, Ege İhracatçı Birlikleri’nin son bir yılda 15,5 milyar dolar ihracat seviyesine ulaştığını 2 tanesi Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olmak üzere 7 tane URGE Projesi yürüttüklerini, AB Yeşil Mutabakata uyum için ihracatçı sektörlerin uyum sağlama sürecine destek olmak için Sürdürülebilirlik Departmanı kurduklarını, bu anlamda Türkiye’de öncü ihracatçı birliği olduklarını, yoğunlaştıkları bir diğer başlığın ise dijitalleşme olduğunu söyledi.