'İsveç Türkiye'ye yapmış olduğu tüm taahhütlere riayet edecek'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile ortak düzenlediği basın toplantısında; 'İsveç kendi güvenliği için NATO üyeliğini istiyor. Biz de kendi güvenlik kaygılarımızın giderilmesine destek olan bir İsveç görmek istiyoruz' dedi. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ise 'Tüm Türklere seslenmek istiyorum; İsveç Türkiye'ye yapmış olduğu tüm taahhütlere riayet edecektir. Hem NATO üyesi olmadan önce vermiş olduğu taahhütleri, ileride NATO müttefiki olarak vereceği taahhütlere riayet edecek' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Ankara’da İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’u ağırladı. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Kristersson ile ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda; İsveç’in NATO üyeliği, Madrid’de kabul edilen ‘Üçlü Muhtıra’, konuları ele alındı.

Erdoğan, şöyle konuştu:

“İSVEÇ’İ 200 SENELİK ASKERİ İTTİFAKLARA KATILMAMA POLİTİKASINA SON VERMEYE İTEN GÜVENLİK KAYGILARINI ANLAYIŞLA KARŞILIYORUZ”

“Görüşmelerimizde ilişkilerimizi her alanda geliştirmek hususunda ortak iradeye sahip olduğumuzu belirledik. İkili münasebetlerimizin yanı sıra Türkiye-AB ilişkilerini ve Rusya-Ukrayna Savaşı başta olmak üzere bölgesel ve küresel meseleleri değerlendirdik. İsveç’in NATO’ya üyelik başvurusu görüşmelerimizde önemli yer tuttu. İsveç ve Finlandiya’nın katılım müzakerelerinin başlatılmasına da esasen bu yaklaşımımız doğrultusunda Madrid’de onay verdik. İsveç’i 200 senelik askeri ittifaklara katılmama politikasına son vermeye iten güvenlik kaygılarını anlayışla karşılıyoruz. Türkiye, PKK, PYD, YPG, FETÖ, DHKP-C ve DAEŞ gibi terör örgütleriyle mücadele ediyor. Son olarak 15 Temmuz hain darbe girişiminde 29'u bu bina çevresinde olmak üzere 252 insanımız şehit edildi. Sayın Başbakan bugün Gazi Meclisimizi ziyaret ederek, FETÖ terör örgütünün demokrasimizin kalbine nasıl hançer saplamaya çalıştığını bizzat yerinde görmüş oldu.

“YENİ İSVEÇ HÜKÜMETİNİN ‘ÜÇLÜ MUHTIRA’YI UYGULAMA YÖNÜNDEKİ TAAHHÜTLERİNDEN MEMNUNİYET DUYDUK”

İsveç kendi güvenliği için NATO üyeliğini istiyor. Biz de kendi güvenlik kaygılarımızın giderilmesine destek olan bir İsveç görmek istiyoruz. Madrid’de imzalanan ‘Üçlü Muhtıra’da da vurguladığı üzere NATO’nun en temel unsurlarından biri terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadelede tam dayanışma ve iş birliğidir. Yeni İsveç hükümetinin ‘Üçlü Muhtıra’yı uygulama yönündeki taahhütlerinden memnuniyet duyduk. Savunma sanayinde ülkemize uygulanan kısıtlamaların kaldırılması olumlu adım teşkil etti.

“TERÖR ÖRGÜTLERİNİN İSVEÇ'İN DEMOKRATİK ORTAMINI İSTİSMAR ETMESİ ENGELLENMELİDİR”

Sayın Başbakan ile bugünkü istişarelerimizde de Muhtırada kayıtlı hükümlerin somut adımlarla hayata geçirilmesine yönelik beklentilerimizi açık biçimde paylaştık. Terör örgütlerinin İsveç'in demokratik ortamını istismar etmesi engellenmelidir. Üçlü muhtıranın eksiksiz uygulanması akabinde İsveç'in NATO üyeliğinin gerçekleşmesi ve yüzyıllara dayanan dostluk ilişkisinin müttefiklik boyutuna erişmesi samimi temennimizdir. Üçlü muhtırada kayıtlı hususların uygulanmasını sağlamak ve izlemek için kurulan Finlandiya’nın da dahil olduğu daimi ortak mekanizmanın ikinci toplantısı ay sonuna doğru Stockholm'de düzenlendiğinde daha olumlu tabloyla karşılaşmayı ümit ediyoruz.

“SAYIN BAŞBAKAN İLE İŞ ADAMLARIMIZIN ÖNÜNÜ AÇMAK İÇİN NELER YAPABİLECEĞİMİZİ GÖRÜŞTÜK”

Ticaret hacmimiz 3,7 milyar dolara ulaşarak geçen sene rekor kırdı. Bu rakamı ilk planda 5 milyar dolar düzeyine çıkarmayı hedefliyoruz. Sayın Başbakan ile iş adamlarımızın önünü açmak için neler yapabileceğimizi görüştük. Sayın Başbakanın ziyaretinin ilişkilerimizde ortak çıkarlarımızın doğrultusunda yeni sayfa açmasını temenni ediyorum."

İsveç Başbakanı Kristersson ise şöyle konuştu:

“TÜRKİYE İSVEÇ ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ NASIL GELİŞTİREBİLECEĞİMİZİ KONUŞTUK”

“Sayın Cumhurbaşkanı, burada bizi ağırlamış olduğunuz için teşekkür ederim. Başbakan olarak AB dışında ilk ikili temasımı gerçekleştiriyorum. Ankara'da olmak bir şeref benim için. Az önce çok verimli toplantı gerçekleştirdik sayın Cumhurbaşkanı ile. Türkiye İsveç arasındaki ilişkileri nasıl geliştirebileceğimizi konuştuk. Bizim ilişki tarihimiz yüzyıllar öncesine dayanıyor. Şu anda ilişkilerimizde büyük potansiyel var. Ticarette büyük atılımlar yapabiliriz.

“İSVEÇ ŞUNU ANLIYOR, TÜRKİYE'NİN PKK TERÖR ÖRGÜTÜNE KARŞI VERMİŞ OLDUĞU KANLI SAVAŞ VAR VE BİNLERCE TÜRK BU SAVAŞIN KURBANI OLMAK ZORUNDA KALDI”

Umuyorum ki, her iki ülke ve aynı zamanda bölgemizi birlikte koruyacağız. Tartışmalarımız güvenlik tehditlerine çok odaklandı. Benim de buradaki mesajım açık; İsveç şunu anlıyor, Türkiye'nin PKK terör örgütüne karşı vermiş olduğu kanlı savaş var ve binlerce Türk bu savaşın kurbanı olmak zorunda kaldı. Bunu anladığımızı belirtiyorum. İsveç'in Türkiye'ye terörizmle mücadelesinde yardım etmesini istiyoruz. Hükümetim birkaç hafta önce seçildi. Bizim yetkimiz de hukuku yüceltmekti. Bunun içerisinde PKK gibi terör örgütleriyle mücadele etmek de var. İsveç için bu uzun vadeli taahhüt. Türkiye 70 sene önce NATO'ya katıldı. Bu ittifaka katılmak bizim için hayati önem taşıyan güvenlik meselesi. Rusya'nın Ukrayna'yı illegal şekilde işgal etmesi güvenlik sorunu.

“İSVEÇ TÜRKİYE'YE YAPMIŞ OLDUĞU TÜM TAAHHÜTLERE RİAYET EDECEKTİR”

Bu yüzden İsveç tüm NATO üyeleri için güvenlik sağlayıcısı olmak istiyor. Sırtımıza yüklediği sorumluluğu biliyoruz. NATO'nun yeni kavramı, terörizmi bizim ortak güvenliğimizi tehdit eden pek çok tehditten biri olarak kabul ediyor. Biz biliyoruz ki terörizmden en çok etkilenen NATO müttefiklerinden biri Türkiye. Tüm Türklere seslenmek istiyorum; İsveç Türkiye'ye yapmış olduğu tüm taahhütlere riayet edecektir. Hem NATO üyesi olmadan önce vermiş olduğu taahhütleri hem de ileride NATO müttefiki olarak vereceği taahhütlere riayet edecek. Üçlü muhtırayı tam olarak uygulayacağız. Türkiye'nin Karadeniz'de tahıl koridorunda oynadığı role karşı takdirlerimi ilettim. Burada olmaktan şeref duyuyorum. Bizi ağırlamış olduğunuz için çok teşekkür ederim sayın Cumhurbaşkanı."

İsveçli bir gazetecinin "Üçlü muhtırada İsveç'in gerçekleştirmediği taahhüt nedir ve tam olarak İsveç'ten talebiniz nedir?" sorusuna Erdoğan şu cevabı verdi:

“BÜLENT KENEŞ, BU TERÖRİSTİN TÜRKİYE'YE DEPORT EDİLMESİ BİZLER İÇİN BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR”

"Bizim özellikle yapmış olduğumuz görüşmede hedef, terörle mücadelede İsveç'in bu noktadaki tutumu ve bu rakamların tabii 30 olması, 70 olması, 100 küsur olması, bunlar hepsi ayrı ayrı tartışabilecek konular. Bu arada 4 tanesi deport edildi. Şu anda FETÖ terör örgütünden İsveç'te olan bir tanesi var ki, ismini de vereceğim, Bülent Keneş, mesela bu teröristin Türkiye'ye deport edilmesi bizler için büyük önem arz ediyor. Bununla alakalı olarak da biz tabii İsveç'in daha hassas davranmasını istiyoruz. Bunun yanında, PKK, YPG, DEAŞ'la ilgili teröristler var. 40 bin vatandaşımızı teröre kurban verdik.

“İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN CADDELERİNDE TERÖRİSTLERİN DOLAŞMALARINI BENİM HALKIM GÖRDÜĞÜ ZAMAN HESABINI BİZE SORUYOR”

NATO'nun en önemli işlevi nedir? Birinci derece terörle mücadeledir. 70 yıl oldu NATO'ya gireli. NATO'da bu işin mücadelesini verdik, veriyoruz. İsveç ve Finlandiya'nın caddelerinde teröristlerin ellerinde terörist başının paçavralarıyla dolaşmalarını benim halkım gördüğü zaman hesabını bize soruyor. Biz vatandaşımıza hayır diyemeyiz. 7 ay sonra seçimde halkımızın karşısına gittiğimizde Türkiye'de terörle mücadelede zafer elde ettiniz, teröristlerle ciddi mücadelemizi halkımız biliyor. Bu konuda ciddi takdir ediyor.

“BU SEÇİMLERE DE HAZIRLANIRKEN HALKIMIZIN KARŞISINA ÇOK RAHAT ÇIKABİLMEMİZ LAZIM”

Ortada bir başarı var. İstiyoruz ki, dostlarımız, özellikle 1. derecedeki NATO dostlarımızla dayanışma içerisinde olmamız lazım. Bu teröristleri ülkelerinde barındırmamak gerekiyor. Özellikle İsveç'te mi bu var? Hayır. Birçok AB üyesi ülkelerde maalesef teröristler cirit atıyor. Türkiye'den Almanya, Fransa, Hollanda, Danimarka'ya gidenler var. Teröristler orada kendilerine adeta zemin edinmişler. Bu konuda değerli dostuma şu an itibariyle beni anlayacağına inanıyorum. Önümüzde temmuz ayına kadar süre var. Bir diğer taraftan da haziran ayında Türkiye'de seçim söz konusu. Gerek Cumhurbaşkanlığı gerek parlamento seçimi. Bu seçimlere de hazırlanırken halkımızın karşısına çok rahat çıkabilmemiz lazım. Bunları da değerli dostumla paylaştık, görüştük. Ona göre de adımlarımızı atacağız."

"Hangi somut adımları atacaksınız ve hangi iş birlikleri geliştirilecek" sorusuna Kristersson ise şöyle cevap verdi:

“BURADAKİ İŞ POTANSİYELİ AÇISINDAN BÜYÜK HEYECAN HİSSETTİK”

"Biz iş ilişkilerini de konuştuk. Bizimle beraber büyük bir iş camiası yetkilileri de yer alıyor. Şirketler var yanımızda. Pek çok firma şunun altını çizdi, Türk ekonomisinde çok potansiyel olduğunu söylediler. İş ikliminin müsait olduğunu, Türkiye'de kaynak bulmanın kolay olabileceğini söylediler. Buradaki iş potansiyeli açısından büyük heyecan hissettik. Bu sabah bence gelecekteki olanaklar için kapıyı açmış bulunuyoruz.

“KARARLARIN HEPSİ İSVEÇ HUKUKU GÖZETİLEREK, ULUSLARARASI SÖZLEŞMELER GÖZ ÖNÜNE ALINARAK ALINACAK”

Terörle ilgili olarak biz üçlü muhtıradaki her şeyi konuştuk. Biz bunu çok ciddiye alıyoruz. İsveç'teki tutum, terörle mücadele etmemiz lazım. Burada kuşku yok. Her iki ülke de terörün mağduru oldu; elbette Türkiye İsveç'ten çok daha mağduru oldu. Bunu çok ciddiye alıyoruz. Bu sebeple de NATO iş birliğinin sacayağının terörle mücadele olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Elbette kararların hepsi İsveç hukuku gözetilerek, uluslararası sözleşmeler göz önüne alınarak alınacak.

“TERÖRLE MÜCADELE MEVZUATINDA İSVEÇ BÜYÜK ADIMLAR ATACAK”

Tüm bu hususlar muhtırada yer alıyor. Muhtıranın önemli kısmını tamamladık diye düşünüyorum. Bazılarını yapma aşamasındayız. Terörle mücadele mevzuatında İsveç büyük adımlar atacak. Bu da yasal otoritelere daha fazla kas gücü sağlamış olacak. Hem İsveç topraklarında terörle mücadele etmek, bu terör faaliyetleri ister Türkiye'yi ister İsveç'i hedef alıyor olsun."