'Karşıyaka95 Projesi' ile sağlıklı nesiller yetişiyor
Karşıyaka Belediyesi, yaklaşık 2,5 yıl önce hayata geçirdiği 'Karşıyaka95 Projesi' aracılığıyla, yeni bebek sahibi olan ailelerin bilinçlenmesine ve sağlıklı nesiller yetişmesine katkı sağlıyor. 'Ev Ziyareti Temelli Aile Rehberliği' ve 'Merkez Temelli Aile Rehberliği' olmak üzere, iki ayrı aşamada uygulanan proje kapsamında bugüne kadar 600'den fazla aileye hizmet verildi.
“Bilinçli Ailelerden Sağlıklı Nesillere” sloganıyla yürütülen projenin İzmir’de ilk kez Karşıyaka’da hayata geçirildiğini belirten Karşıyaka Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Ela Hızlı, “Üç yaşına gelen sağlıklı bir çocuğun ortalama boyu 95 santimetredir. Projemiz de adını buradan alıyor ve aileleri bilinçlendirerek sağlıklı çocuk gelişimini desteklemeyi amaçlıyor. İstanbul’dan sonra İzmir’de ilk kez Karşıyaka Belediyesi tarafından yaşama geçirilen projemizi Ocak 2020 tarihinden bu yana başarıyla uygulamaya devam ediyoruz” dedi.
BOĞAZİÇİ EĞİTİMLİ UZMANLAR
Proje kapsamındaki Ev Ziyareti Temelli Aile Rehberliği’nden; 0-12 aylık bebek sahibi olan ve
Karşıyaka’da yaşayan tüm ebeveynlerin yararlanabildiğini aktaran Müdür Hızlı, şöyle devam etti: “Bu programda; Boğaziçi Üniversitesi, Psikoloji ve Araştırma Uygulama Merkezi’nde Ev Ziyareti Temelli Aile Rehberliği eğitimine katılan uzmanlarımız tarafından hizmet veriliyor.
Talepte bulunan annelere, hamileliğin 7. ayından itibaren ayda bir kez, doğumdan sonra da
iki haftada bir kez ev ziyaretleri gerçekleştiriliyor. Bebeğin sağlıklı büyümesi için gerekli
bilgilendirmeler sağlanıyor. Gelişimi destekleyici oyunlar tanıtılıp, bebek ve aile ile birlikte
etkinlikler yapılıyor. Bebeğin iletişim, hareket, problem çözme ve sosyal gelişim alanlarındaki kazanımları ailenin evinde gözlemleniyor. Bu sonuçlar değerlendirilerek kayıt altına alınıyor.
Gerektiğinde aile, çocuk gelişimini destekleyici hizmetlere yönlendiriliyor.”
EBEVEYN ÖZELLİKLERİ GELİŞİYOR
Merkez Temelli Aile Rehberliği’nin ise 13-36 ay aralığındaki çocuklar ve ailelerini kapsadığı
söyleyen Ela Hızlı “Başvurular ay aralığına göre 4 aile ve 4 çocuktan oluşacak şekilde
gruplandırılarak, Bülent Ecevit Kültür Merkezi, Ali Rıza Bodur Eğitim Merkezi ve Alaybey
Mahalle Merkezi’nde rehberlik faaliyetleri gerçekleştiriliyor. Bu merkezlerde verilen eğitimler
ile çocuklara psikomotor, duyu, dil gelişimi, bilişsel gelişim ve öz bakım becerilerinin
kazandırılması hedefleniyor. Ayrıca ailelere bağlanma, oyun, davranış denklemi oluşturma ve sınır koyma gibi, ebeveyn özelliklerinin geliştirilmesi ve aile-çocuk ilişkisinde stres yönetimi, annenin ruh sağlığı ile ilgili bilgi ve becerilerinin kazandırılması amaçlanıyor” diye konuştu.