Kirlilik ve Ekosistem 

Ulvi Taşkın yazdı...

İnsanlar çeşitli atık maddeler üretir, faaliyetleri sonucu doğaya zarar verir. Bunlar atıklar farklı şekillerde olabilir, katı maddeler, kimyasal sıvılar dahil veya zehirli gazlar. Bütün bunların bertarafı Doğadaki atık maddeler ve bunlardan kaynaklananlar .Canlı ve cansız tüm varlıklara verilen zarara denir kirlilik. Bazı durumlarda bu kirlenme görünür olabilir ama görünmez de kalabilir önemli bir etkiye sahip.
Temel olarak kirlilik dörde ayrılır. Bunlar hava kirliliği, Toprak kirliliği, su kirliliği ve gürültü kirliliği .
Hava kirliliği çoğunlukla görünmez basit bir gözle ama büyük ölçekli etkilerle. Zehirli gazlar (karbondioksit, kükürt dioksit, nitrojen oksit ve karbon monoksit), Fosil yakıtların yakılmasıyla elde edilen, şeklinde atmosfere salınır. mikroskobik parçacıklar. Elektrik Santrallerin birlikte çalıştığı kömür ve doğal gaz gibi fosil yakıtlar; Araçlarda kullandığımız yakıtlar taşımaya yönelik araçlar, uçaklar ve kamyonlar; Isınmak için kullandığımız doğalgaz evleri; endüstrideki ve diğerlerindeki yakıtlar kimyasallar hava kirliliğine neden olur.
Hava kirliliğinden farklı olarak toprak kirliliği daha sık görülür. İÇİNDE neredeyse tüm faaliyetlerinin sonucunda çeşitli organik maddelerden atık üretiyoruz malzemeler, ağır metaller ve kimyasallar. Sürdürülebilir olmayan tarım uygulamaları ile evsel ve endüstriyel atıklar bunların başında geliyordu kirliliğin nedenleri. Bunlar atıklar toprağı kirletiyor yeraltı suyuna veya atmosfere karışır buharlaşma yoluyla.
Faaliyetlerimizin %70’inin gerçekleştiğini düşündüğümüzde gezegen su ve su kirliliği ile kaplıdır geniş kapsamlı bir etkiye sahiptir. Bertaraf karasal kaynaklardan gelen kimyasal atıklar denizler, göller ve nehirler gibi su kütleleri; sonrasında denize düşen zehirli maddeler petrol tankeri kazaları ve plastik atıklar farklı şekillerde doğaya atılıyor su kaynaklarına zarar verme yolları. Bugün Su kirliliği ciddi boyutlara ulaştı seviyeleri. Örneğin Pasifik Okyanusu'nda oluşmuştur, devasa bir plastik atık kütlesi sürekli hareket ediyor. Bu tablo öyle o kadar büyüktür ki "Yedinci Kıta" olarak anılır oldu.
Ve son olarak temsil ettiği gürültü kirliliği olumsuz etkisi olan görünmez bir tehdit hem karada hem de insanlar ve diğer yaratıklar üzerinde suda. Motorlu taşıtların yüksek gürültüsü, fabrikalar yüksek düzeyde gürültü çıkarıyor, yüksek sesli müzik denizdeki tatil köyleri ve gemiler gürültüye neden oluyor kirlilik. Olduğumuzu fark etmesek de . Günlük yaşamlarında böyle bir etkiye maruz kalan Gürültü kirliliğinin olumsuz olduğunu tespit etti insanlar da dahil olmak üzere çeşitli hayvanlar üzerindeki etkisi .  Örneğin balinalar ve yunuslar gibi deniz memelileri, ses dalgalarını kullanarak iletişim kurmak veya ekolokasyon nedeniyle yönelimi kaybedebilir gürültü kirliliği veya yatırım yapmak zorunda kalma başkalarıyla iletişimde daha fazla çaba/enerji gruptaki bireyler. Toplu ölümlerin olduğu düşünülüyor Yunus ve balinaların karaya çıkışının nedeni gürültü kirliliği.
Sulak alanlar, okyanuslar ve nehirler gibi cansız unsurlar Kirliliğe maruz kalma ve buradaki yaşamın elverişsiz olması etkilendi. Kısacası kirlilik büyük bir tehlikeyi temsil ediyor. Gezegenimizdeki canlı ve cansız her şey için bir tehdit.