Kırmızı palmiye böceğine karşı eğitim semineri

Ayvalık'ta bulaştığı ağacın kuruyup ölmesine neden olan kırmızı palmiye böceğine karşı Ayvalık Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü,  konuyla ilgili sıkıntı yaşayan vatandaşlara yönelik eğitici seminer düzenledi. 

İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıda Bayer Türk Kimya İlaç firması Çevre Sağlığı Bölümü Türkiye Ruhsatlandırma ve Ürün Geliştirme Müdürü Özgür Öztan, yaptığı sunum ile vatandaşları bilgilendirdi. Karşılıklı soru cevap şeklinde geçen seminerde değerlendirmelerde de bulunan Özgür Öztan, sıkı bir ilaçlama ile Ayvalık’ta kırmızı böceğin kökünün kurutulabileceğini söyledi. 

İlk bulaşmadan sonra 2-3 yıl içinde kurur

Topraktan ilaçlama metodunun en kullanılır yöntem olduğunu vurgulayan Öztan, gözle kontrolün de yapılabileceğini hatırlatarak şu bilgileri verdi; “Anormal yaprak bükülmeleri, kurumalar ve cüceleşme belirtileri. Çiğnenmiş lifler yaprak diplerinden dışarı atılır ve bazen aşağı düşer. Palmiye beş yaşına gelinceye kadar gövde ve taç kısımlarında bulunur. Palmiye büyüdükçe zararlının larvası palmiyenin büyüme noktasına yakın kısımlarını tercih eder. Palmiye 15 yaş ve üzerinde iken larvalar genellikle taçta, tacın hemen aşağısındaki gövde kısımlarında (60-90 santim aşağısında) ve yaprak petiollerinin kaidesinde bulunur. En yüksek hastalık seviyesi 5-10 yıllık ağaçlarda tespil edilmektedir. 0 -15 yaşlarındaki palmiye ağaçlarının zararlının saldırısına daha fazla maruz kaldığı ve korunması gerektiği bilinmektedir. Ilk bulaşmadan 2-3 yıl sonra ağacı tamamen kurutur.”

Kültürel önlemlerle mücadele

Hastalıkla, kültürel önlemler alınarak da mücadele edilebileceğini belirten Öztan, özellikle sağlıklı bir ağacın herhangi bir yerinde yapılacak kesim ve yaralamalardan kaçınılması gerektiğini söyledi. Budamaların zararlının aktif olmadığı kış aylarında yapılması, kök sürgünleri ve kesilen dalların kesinlikle  imha edilmesi gerektiğine değinen Öztan, alınması gerekli önlemler konusunda şunları söyledi: “Erginlerin tırmanarak yumurta koymasını kolaylaştıracağından, gövdede basamak şeklinde çıkıntılara meydan vermemek için bunlar kesilmelidir. Palmiye ağaçlarına uygun sulama ve gübreleme programı ile ağaçların strese girmesi engellenmeli ve sulama, tercihen damla sulama şeklinde yapılmalıdır. Ağır zarar görmüş palmiye ağaçları, zararlının değişik dönemlerine (yumurta, larva, pupa ve ergin) ait çok sayıda birey ihtiva ettiğinden bu şekilde zararlı ile bulaşık ağaçlar özellikle ergin bireylerin etrafa dağılmasına fırsat verilmeden yakılarak ya da gömülerek bir an önce  ortadan kaldırılmalıdır.”  

Karantina yöntemleri

Bu zararlı ile bulaşık ülkelerden ithal edilen palmiye ağaçlarının yurdumuza girişinde dış karantina önlemlerinde önem verilmesi gerektiğinin altını çizen Özgür Öztan, bulaşık palmiyelerin yurtiçinde taşınması, bu zararlının yayılmasına neden olacağı için iç karantina tedbirlerine titizlikle uyulması gerektiğini söyledi. Mücadele yöntemleri arasında topraktan ilaçlama metodu ile kesin sonuca ulaşılacağını kaydeden Öztan, “Tepe çatısı çökmüş ağaçların kurtulma şansı olmadığından, kesilerek yakılması gerekiyor. Özel mülklerde kesim sonrası ağaç atıklarının çevreye atılmaması ve çöp konteynerlerinin yanına bırakılmaması gerekiyor. Eğer ağacın büyüme noktası zarar görmüş ve tüm yapraklar kendini aşağıya doğru bırakmışsa, ağacın bulaşma kaynağı olmasının engellenmesi için bir an önce uygun şekilde imha (yakılarak 1 metre derine gömülmeli) edilmelidir. Zararlı ile yoğun bulaşık ve imhasına karar verilen palmiye ağaçları, imha edilmeden birkaç gün önce, zararlının değişik dönemlerinin (ergin, larva ve pupa) kesim veya taşıma vb. işlemler sırasında etrafa yayılmasını önlemek amacıyla yeşil aksam ilaçlaması yapılır” diye konuştu 

kırmızı palmiye böceği ayvalık eğitim özgür öztan