Koronavirüse karşı Buca'nın mücadele öyküsü
Buca Belediyesi, koronavirüse karşı uyguladığı üst düzey önlem ve etkin çalışmalarla ilçeyi sağlık çemberine aldı. Nüfus yoğunluğuna rağmen vaka sayısı ve yayılma hızındaki düşük seviyeyi 60 günü kapsayan etkin çalışmayla koruyan Belediye, gıda desteğinden dezenfeksiyona uzanan ve örnek gösterilen pandemi raporunu açıkladı.
Koronavirüs salgınında 11 Mart tarihiyle başlayan mücadele sürecinde iki ay geride kaldı. Türkiye’nin topyekûn mücadele verdiği koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı İzmir’in en kalabalık ilçesi Buca da örnek çalışmalar ortaya konuyor. Etkin yöntemler uygulayarak kentte virüs yayılma riskini asgariye indiren Buca Belediyesi, örnek çalışmayı rakamsal değerlerle gözler önüne serdi.
KORONAVİRÜSE GEÇİT VERMEYECEĞİZ
Dezenfeksiyondan gıda desteğine kadar birçok alanda faaliyet yürüttüklerini söyleyen Buca Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç, düşüş evresine girmesine rağmen pandemi sürecinin devam ettiğini, vatandaşların ilk günlerde gösterdiği duyarlılık ve özeni sürdürmesi gerektiğini vurguladı. Pandemi sonuna kadar mücadele çağrısı yapan Başkan Kılıç, “Belediyemizin tüm birimleri pandemi sürecinin başından beri virüsün Buca’dan uzak durması için elini taşın altına koydu. Tüm bu emeklerin karşılığında ise İzmir’in en kalabalık ilçesi Bucamızda vaka sayısının beklenenin çok altında kaldığını gördük. Görev yapan tüm personellerimizle kentimize siper olup Buca’yı sağlık çemberi içine aldık. Şu ana kadar ülke genelinde rakamlar düşse de mücadeleyi azaltmadan çalışmaya devam edeceğiz. Bucamızda koronavirüse geçit vermeyeceğiz” diye konuştu.
3 TUR İLAÇLAMA
İlk vakanın görülmesinden önce tedbirleri almaya başlayan Buca Belediyesi, Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü onaylı ilaçlarla dezenfekte seferberliği başlattı. Gece gündüz 4 koldan yürütülen çalışmalar kapsamında, 47 mahallede toplam 3.518 Adet Sokak, 53 Adet Cadde 3’er kez dezenfekte edildi.
KAMUSAL ALANLARDA DEZENFEKTE
Buca Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde kurulan dezenfekte ekibi, sokak ve caddelerin yanı sıra kamusal alanlarda da yoğun çalışma gerçekleştirdi. Buca sınırları içerisinde kalan 2 hastane, 6 sağlık ocağı, 409 park ve bahçe, 177 kamu kurumu, 101 okul, 126 eczane, 93 ibadethane, 2 bin 485 bina, 633 iş yeri, 29 taksi durağı, 2 bin 43 araç, cezaevi ve askeri kışla ilaçlandı.
COVİD-19 İLE MÜCADELE EKİBİ
Virüsün yayılmasını önlemek amacıyla Temizlik İşleri Müdürlüğü bünyesinde kurulan Covid-19 ile Mücadele Ekibi, her gün 330 çöp konteynerini dezenfekte etti. Pandemi boyunca binlerce sokak yıkanarak temizlendi. Personelin virüsten etkilenmesini önlemek adına 10 adet dezenfekte kabini imal edilerek mesai giriş çıkışlarında personelin kullanımına sunuldu.
İHTİYAÇ SAHİPLERİ UNUTULMADI
İki aylık pandemi sürecinde ihtiyaç sahipleri de unutulmadı. Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’ne bağlı ekipler ihtiyaç sahibi vatandaşlara toplamda 5 bin 62 adet temel mutfak malzemelerinden oluşan erzak paketleri ulaştırıldı. İçişleri Bakanlığı tarafından ilan edilen sokağa çıkma yasağının ilk günlerinde toplam 200 bin ekmek ve boyoz dağıtımı gerçekleştirildi.
BİNLERCE BÜYÜĞÜMÜZÜN İHTİYAÇLARI YERİNE GETİRİLDİ
Belediye zabıta ekipleri de koronavirüs tedbirlerinin uygulanmasının yanı sıra Bakanlık tarafından sokağa çıkmaları yasaklanan 65 yaş üstü büyüklerimizin ihtiyaçlarını gidermek için çalışma yaptı. Ekipler, 65 yaş üstü vatandaşların maaş (1.312), alışveriş (1.030), ilaç (498), tedavi (226) ihtiyaçlarının giderilmesine yardımcı oldu. Semt pazarları başta olmak üzere ülke genelinde alınan tedbirlerin uygulanmasını denetledi. Toplamda bin 846 işletmeye denetim yapıldı.
300 BİN MASKE ÜRETİLDİ
Koronavirüs sürecinde canlarını dişine takarak çalışan sağlık çalışanlarına, biyolojik risklere karşı koruma sağlayan bin tulum, maske ve siperlik üretilerek dağıtıldı. Buca Belediyesi semt merkezlerindeki kursiyerler tarafından üretimi gerçekleştirilen toplamda 300 bin adet maske, süreç boyunca ücretsiz olarak vatandaşlara dağıtıldı.
EĞİTİM ENGEL TANIMADI
Koronavirüs nedeniyle ara verilen eğitim ve kurs faaliyetleri nedeniyle öğrencilerin evlerinde kaldığı süreyi en verimli şekilde geçirmeleri için uzaktan eğitim çalışmaları yürütüldü. Aziz Nesin Bilgi ve Eğitim Merkezi’nde YKS ve LGS sınav hazırlığında olan 440 öğrenci için online eğitim hizmeti verildi. Yine Pırlanta Merkezleri’ndeki miniklerin gelişimi için “Evde Pırlanta var” projesiyle öğretmenleri tarafından hazırlanan eğitim videolarıyla keyifli ve eğitici zamanlar geçirilmesi sağlandı.
PSİKOLOJİK DESTEK HATTI
Pandemi boyunca ailevi sorunlardan sağlık endişesine kadar evlerinden çıkmayan hemşehrilerin ruh sağlığı için belediye bünyesindeki psikolojik aile danışmanları hizmet verdi. Covid-19 Psiko Sosyal Destek Hattı üzerinden binlerce vatandaşa ulaşıldı. Ruh sağlığının yanı sıra hemşehrilerin beden sağlığı için de sosyal medya hesapları üzerinden, belediye antrenörlerinin hazırladığı egzersiz videoları paylaşıldı.