MÜSİAD İzmir Sanatseverleri Bir araya getirdi!

MÜSİAD İzmir Şubesi, Bakan Bekir Pakdemirli'nin katılımıyla açılışı yapılan ve üç gün yoğun şekilde devam eden Hüsn-i Hat ve Tezhip Sergisi yaptı

Manisa Geleneksel Sanatlar Derneği’nin katkılarıyla düzenlenen serginin açılışında konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Anadolu topraklarında çok önemli eserler bırakmış ecdadın torunları olduklarını vurguladı. MÜSİAD İzmir Başkanı Bilal Saygılı da bir medeniyetin ihya ve inşa edilmesinin yolunun kültür ve sanattan geçtiğini söyledi.

Müstakil Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Şubesi, Bilal Saygılı Camii ve Külliyesi Derneği, Manisa Geleneksel Sanatlar Derneğinin katkılarıyla Bilal Saygılı Camii ve Külliyesi’nde düzenlenen Hüsn-i Hat ve Tezhip Sergisi çok sayıda sanatseverin katılımıyla üç gün boyunca devam etti.  

Manisa Geleneksel Sanatlar Derneği sanatçıları Hattat Arkın Ongan ve Müzehhibe Suna Ongan ve Müzehhibe Sevde Ataç’ın eserlerinden oluşan “Hat ve Tezhip Sergisi”nde 100 eser ziyaretçilerle buluştu.

BEKİR PAKDEMİRLİ: "İŞİNİZİ AŞKLA YAPARSANIZ O İŞ SANAT OLUR"

Serginin açılış töreninde konuşan Bakan Bekir Pakdemirli, dünyanın birçok ülkesini ve Türkiye'nin 81 şehrini dolaştığını belirterek, her gittiği şehirde el sanatlarını ve hangi sanatların kaybolmaya yüz tuttuğunu sorduğunu söyledi. Bakan Pakdemirli, “Maalesef ki el sanatların birçoğu da kaybolmaya yüz tuttu. Halıcılıkla anılan kentlerimiz anılmamaya başladı. Tire'de keçe ustaları vardı onlar da hayatta kalma mücadelesi veriyorlar. Bunun için mücadele vermemiz lazım. Parayla ölçülemeyecek bu şeyleri ileride milyonları önüne yığsanız bile bunları yaptıracak kimseyi bulamadığınız zaman her şey için çok geçmiş olacak. Sanata ve sanatçıya sahip olmamız lazım.” dedi.

MÜSİAD üye sayısıyla ve iş yeri sayısıyla Türkiye'nin en önemli kurumlarından bir tanesi olduğunu söyleyen Bakan Pakdemirli: “Hüsn-i Hat ve Tezhip Sanatları, bana göre medeniyetin, nezaketin ve zarafetin ifadesi. Kur'an Mekke'den indi, Mısır'da okundu ama İstanbul'da yazıldı. Bu bize nasip oldu. Bunda sanatçılarımızın rolü var. Bir şeyin sanatçısı olmanız için önce elinizle yapacaksınız, sonra ona ruhunuzu ekleyeceksiniz, sonra ona kalbinizi eklemeniz lazım. Bunların hepsini birleştirdiğinizde aslında sanatçı oluyorsunuz. En geniş anlamda tabii ki işinizi aşkla yaparsanız işiniz de aslında bir sanat oluyor. Biz binlerce yıldır hem Asya hem Anadolu topraklarında çok önemli eserler bırakmış ecdadın torunlarıyız. Bunun devamını getirmemiz lazım. Sanatımız, sanatseverlerimiz ve kültürümüz adına serginin hayırlar getirmesini diliyorum. Bu konuyla alakalı başta Bilal Saygılı kardeşime, babamın da zamanında görev yaptığı Ege Üniversitesi’ne bu güzel camiyi ve külliyeyi kazandırdığı için teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

BİLAL SAYGILI: "MEDENİYET İNŞA ETMEK KÜLTÜR VE SANATTAN GEÇİYOR"

MÜSİAD İzmir Şubesi Başkanı Bilal Saygılı ise sergiye ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyduklarını belirterek: “Türk-İslam medeniyetinin iziyle yoğrulan muhteşem bir coğrafya içerisinde yaşıyoruz. Bu doğrultuda hep birlikte bize ait medeniyeti ihya ve inşa edeceksek; bunun yolunun mutlaka kültür ve sanattan geçtiğini biliyoruz, bilmemiz gerekir. Bu konuda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ifade ettiği üzere; “Kültür-sanat alanında gelişemeyen bir ülkenin, gerçek manada bağımsız olabilmesi, en azından bağımsızlığını sürdürebilmesi mümkün değildir. Bu minvalde MÜSİAD olarak kurulduğumuz günden bugüne kadar ülkemizin gücüne güç katmaya, ekonomimize daha fazla katkı sağlamaya çalışıyoruz. Aynı zamanda bizim doğal görevimiz olan kültürel değerlerimizin, klasik sanatlarımızın yaşatılmasına yönelik çok yönlü faaliyetlerde bulunuyoruz. Hz. Mevlana’nın bir sözü var; “Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguyu paylaşanlar anlaşır.” İşte evrensel değerlere sahip olan bu kadim topraklar bu paylaşımların neticesinde güç buluyor. İslam sanatını yakından tanımak, onu yaşamak için bir fırsat olduğunu düşündüğümüz bu sergimizin düzenlenmesinde emeği geçen Manisa Geleneksel Sanatlar Derneği sanatçılarına, hattatlarımıza ve müzehhiplerimize canı gönülden teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

VALİ KÖŞGER: "ÖZÜMÜZE SAHİP ÇIKARSAK DÜNYAYA SÖYLEYECEK SÖZÜMÜZ OLUR"

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger de medeniyetimizin sanatla dünyaya sözümüzü söylediğini vurgulayarak, “MÜSİAD, Anadolu’nun bağrından kopmuş, neşvünema bulmuş ve tüm dünyaya medeniyet iddiası ile ortaya çıkmış iş adamlarımız. Onların bizim kendi kökümüzden gelen sanata sahip çıkıyor olması her türlü takdirin fevkinde. Yapılan icraat her türlü takdirin fevkindedir, kendilerini alkışlıyoruz. Biz kendine özgü medeniyeti olan bir milletiz. Zaman zaman çeşitli varyasyonlar yapmakla birlikte kendi özümüze sahip çıkmak durumundayız. Biz kendi özümüze sahip çıkarsak dünyaya söyleyeceğimiz orijinal sözler olacak. Oraya dönmemiz lazım. Bizim Balkanlardan Orta Asya'ya kadar çil çil kubbeler serpen medeniyetimiz bu sanatkârların omuzları üzerinde yükseldi. Bu sanatkârlarımızın geliştirdiği hendeseyle, mühendislikle, mimarlıkla, estetikle, sanatla dünyaya sözümüzü söyledik. O anlamda burada sahip çıkılan ve iltifata tabi tutulan sanatı ve sanatçıları değerli buluyorum. Bu işi yapanlara teşekkür ediyorum.” dedi. 

MÜZEHHİBE SUNA ONGAN: "SANAT İNSANA MANEVİ ZENGİNLİK KAZANDIRIR"

Manisa Geleneksel Sanatlar Derneği Başkanı Müzehhibe Suna Ongan ise yaptığı konuşmada şunları ifade etti: “En büyük sanatkâr yüce Yaradan’dır ve biz sanatçılar güzelliğin yaratıcısı değil kâşifiyiz. Sanat mutlak güzele talip olan insanı derinleştiren, tefekküre götüren bir rehberdir. İnsanı geliştirir, keşfini açar, manalandırır ve hakiki sanatkâra götürür. İnsanın mutluluğunu sağlar, manevi zenginlik kazandırır, iç huzur verir. Yüce Yaradan’ın insanlara verdiği kabiliyet ilham yoluyla ortaya çıkar. Sanat aramaktır, keşfedilmeyi bekleyen hazinedir ve bilgidir, sırrını keşfetmektir. Sanat insana ayna tutar, evrensel bir ihtiyaçtır. Sanat medeniyettir. Sanatsız gününüz geçmesin.”

Serginin açılışına; Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Azerbaycan Tarım Bakanı İnam Kerimov, Kuzey Makedonya Tarım Bakanı Arnayit Hoca, AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, Milliyetçi Hareket Partisi İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörü Bedriye Tunçsiper, Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Ahmet Ataç, Adalet Komisyonu Başkanı Vahap Mutlu, birçok bürokrat ve STK yetkilisi, MÜSİAD üyeleri ve sanatseverler katıldı. Üç gün boyunca misafirlerini ağırlayan sergi, sanatseverlerin yoğun katılımıyla son buldu.

müstakil sanayici i̇şadamları derneği müsi̇ad i̇zmir bilal saygılı bekir pakdemirli selim köşger azerbaycan hüsn-i hat ve tezhip sergisi