Narlıdere Tarihi Kültür Evi ziyaretçilerini ağırlıyor
Narlıdere'nin en eski yerleşim yerleri olan Yukarıköy'de bulunan Tarihi Kültür Evi, 1870 yılına dayanan tarihi ile dikkat çekiyor. Cem evi olarak yapılan ve uzun yıllar bu şekilde hizmet veren Kültür Evi, Tahtacı kültürünü gelecek nesillere tanıtıyor. Müze haline getirilen Tarihi Kültür Evi, ziyaretçilerini ağırlıyor. İlçenin kültür mirasına sahip çıktıklarını belirten Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, 'İlçemizin tarihi binalarını koruyoruz. Bu binaların bakımlarını sürdürüyoruz. Kültür Evi, Narlıderemiz için çok önemli. Sadece İzmir değil, Türkiye geneli hatta yurt dışından gelen misafirlerin bile ilgiliyle gezdiği bir müze oldu' dedi.
Narlıdere Belediyesi, tarihine ve kültürüne sahip çıkmaya devam ediyor. Narlıdere’nin merkezindeki Tarihi Kültür Evi, Tahtacı Türkmen Alevileri’nin kültürünü yaşatmak ve tanıtmak amacıyla müze olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Göçer halde yaşayan Tahtacı Türkmen Alevi dedeleri,1800’lü yılların başında Narlıdere’nin ilk yerleşim yerlerinden biri olan Yukarıköy’e yerleşti. 1870’li yıllarda ise Tahtacı Türkmen Alevi dedeleri, bugün Kültür Evi olarak adlandırılan binayı Cem Evi olarak kullanmak için inşa ediyor. Türkiye genelindeki tüm Tahtacı Türkmen Alevileri’nin, Yanyatır Ocağı olarak kullanılıyor.
2007 YILINDA AÇILDI
Kesintisiz olarak cem evi olarak kullanılan bina, 1960’lı yıllardan itibaren kullanılamaz hale geldi. 2006 yılında ise İzmir büyükşehir Belediyesi ve Narlıdere Belediyesi’nin ortak projesiyle birlikte restore edilen bina 2007 yılının Mayıs ayında Tahtacı Alevi kültürünü yaşatmak için “Kültür Evi Tarihi Cem Evi” olarak halkın ziyaretine açıldı. 2 salon ve 9 odadan oluşan Tarihi Kültür Evi, uzman rehber eşliğinde hafta içi saat 09.00-17.00 saatleri arasında gezilebiliyor.
‘HERKES GELİP GÖRMELİ’
İlçenin kültür mirasına sahip çıktıklarını belirten Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, “Belediye olarak Narlıdere sınırları içersindeki tarihi binalarımızı koruyoruz. Tahtacı Türkmen Alevileri’nin çok uzun yıllar cem evi olarak kullandığı Tarihi Kültür Evi’ni müze haline getirdik. Tahtacı Türkmen Alevileri’nin kültürünü yaşatmak için Tarihi Kültür Evi, ziyaretçilerini ağırlıyor. Öte yandan Tarihi Kültür Evi’nin bulunduğu bölge olan Yukarıköy ise ilçemizin en eski yerleşim bölgelerinin başında yer alıyor. Burada İzmir Valiliği’nin katkılarıyla birlikte aslına uygun bir restorasyon çalışması gerçekleştiriyoruz. Yukarıköy’ün restorasyon sürecinin tamamlanmasıyla birlikte İzmir yepyeni bir turizm destinasyonu kazanmış olacak. Böylece bölgeye daha fazla insan gelecek. Hem Tarihi Kültür Evimiz hem de Yukarıköy, çekim merkezi haline gelecek” diye konuştu.