Plastik bardaktaki kahve sağlığa zararlıdır

Ulvi Taşkın yazdı...


Birçok insan için gün, ilk fincan sıcak kahvesini içene kadar başlamaz. Study Finds'ın raporuna göre, soğuk bir sabahta içinizi ısıtmak için ne içerseniz yiyin, yeni bir çalışma, tercih ettiğiniz bardağın ciddi bir sağlık riski oluşturabileceğini ortaya koyuyor.

Hindistan'daki araştırmacılar, kağıt bardaklardan kahve ve diğer sıcak içecekleri içmenin, içeceğinize on binlerce potansiyel olarak zararlı plastik parçacığın salınmasına neden olabileceğini ortaya koyuyor.

"Kahve veya çay tüketmek için gereken 15 dakika içinde fincanın üzerindeki mikroplastik tabaka parçalanıyor. Sıcak içeceğe 25.000 mikron parçacık salıyor" diye açıklıyor çalışmanın baş yazarı Dr. Sudha Goel. "Kağıt bardakta günde üç fincan çay veya kahve içen ortalama bir kişi, çıplak gözle görülemeyen 75.000 küçük mikroplastik parçacığını yutacaktır."

Araştırmacılar, çoğunlukla görünmez olan bu mikroplastiklerin insan sağlığı için büyük bir tehdit haline geldiğini söylüyor.

Bu yılın başlarında ABD'den bir ekip ilk kez insan organlarında mikroplastik keşfetti. Bu kirliliğin kansere veya kısırlığa yol açabileceğinden korkuyorlar. Araştırmacılar ayrıca mikroplastik kirliliğinin hayvanlarda iltihaba neden olabileceğini belirtiyor.

Geçen yıl yaklaşık 264 milyar kağıt bardak üretildi ve bunların çoğu çay, kahve, sıcak çikolata ve hatta çorba tüketen insanlara gitti. Bu sayı, gezegendeki her insan için 35 kağıt bardağa eşdeğerdir.

Tek kullanımlık ürünlere olan talep, dünya çapında artan sayıda teslimat hizmetinden kaynaklanmaktadır. Pek çok kişi, giderek daha yoğun hale gelen yaşam tarzlarına uyum sağlamak için hazır yemekler arıyor. Kağıt bardaklar ayrıca temizlik gerektirmez ve genellikle plastik ve Strafor kapların yarattığı çevre sorunlarının aynısını yaratmaz. Ancak Dr Sudha, bu kolaylık için ödenmesi gereken bir bedel olduğunu söylüyor.

Kharagpur'daki Hindistan Teknoloji Enstitüsü'nden araştırmacı, "Mikroplastikler, iyonlar, paladyum, krom ve kadmiyum gibi toksik ağır metallerin yanı sıra organik bileşikler gibi kirleticilerin taşıyıcısı olarak hareket ediyor" diye ekliyor. "Zamanla düzenli olarak tüketildiğinde sağlık açısından sonuçları ciddi olabilir."

Deneylerde Sudha'nın ekibi, 85 ila 90 santigrat derece (185-195 derece Fahrenheit) arasındaki sıcaklıklarda ultra saf (MilliQ) suyu kağıt bardaklara döktü ve daha sonra onları bıraktı. 15 dakika oturun. Çalışma yazarları daha sonra sıcak sıvıyı bir floresan mikroskobu altında analiz etti. Plastik astarlar ayrıca fiziksel, kimyasal ve mekanik özelliklerdeki değişiklikler açısından da ayrı ayrı incelenmiştir. Dr. Sudha sonuçları "şaşırtıcı" olarak nitelendirdi.

"Bir tarayıcı kullanarak mikroplastik parçacıkların suya salındığını doğrulayabiliriz. 15 dakika boyunca sıcak sıvıya maruz bırakılan tek kullanımlık bir kağıt bardakta yaklaşık 10,2 milyar mikron altı parçacık bulunur."

Kimyasalları ayıran hassas bir teknik, daha sonra sıcak sudaki mikroplastikleri tespit etti. En endişe verici olanı, plastik filmlerin analizi, bardakta ağır metallerin varlığını buldu.