Prof. Dr. Ayaz, "2020,  doğa ile olan bağımız açısından düşünce, fırsat ve çözüm yılıdır"

Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü  Prof. Dr. Dinçer Ayaz, 22 Mayıs Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Prof. Dr. Ayaz, '2020 yılı  doğa ile olan bağımız açısından düşünce, fırsat ve çözüm yılıdır. Bu yıl, global olarak biyoşeitlilik kaybını önlemede küresel ve güçlü bir irade, bir azim sergileyeceğimiz yıldır' dedi.

Birleşmiş Milletler biyoçeşitlilik olaylarının farkındalığını ve anlaşılmasını arttırmak amacıyla 22 Mayıs tarihini Dünya Biyoçeşitlilik Günü olarak ilan ettiğini ifade eden Prof. Dr. Ayaz, “Doğa ile olan ilişkilerimize mercek tutmamız gereken böyle bir zamanda, tüm teknolojik gelişmelere rağmen su, yiyecek, ilaç, giysi, yakıt, barınma ve enerji gibi temel yaşam konularında sağlıklı ve hayat dolu ekosistemlere bağımlı olduğumuzu unutmamalıyız. Biyolojik çeşitlilik yaşayan gezegenimizin nefesidir. Tür sayısı ile sağlıklı bir gelecek doğru orantılıdır. Yok olan her bir tür, doğal zincirde bir boşluğa sebep olarak, etkilendiği ve etkilediği diğer canlı türlerini de beraberinde yok olmaya sürükler. Kaybolan her tür ise ekolojik, genetik, etkileşimsel çeşitliliği ve faydayı hızla azaltır” diye konuştu.



Covid-19 pandemisi doğanın bir uyarısı
Covid-19 pandemisi ile mücadele doğanın bir uyarısı niteliğinde olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ayaz, “Kesilen her ağaç, yok edilen her orman, kirletilen her su kaynağı, çölleşen her alan, kutup buzullarından düşen her bir buz kütlesi birer doğa çığlığıdır. Çünkü insanın sebep olduğu bu olumsuz etkileşimler, türlerin yaşam alanlarını ellerinden alıp, habitatlarını parçalayarak onları kaybolmaya sürüklemektedir. Ve bu sürükleniş yaşanırken, temas içinde olduğumuz vahşi hayvanların taşıdıkları patojenler mutasyona uğrayarak insana sıçrayabilmiştir.

Etki seviyesi ile beraber sıklığı da artan, insanları, hayvanları ya da bitkileri enfekte eden, daha önce karşılaşmadığımız bu gibi ölümcül ya da kalıcı hasar yaratan hastalıkların durdurulması ve doğaya dinlenerek yeniden ayağa kalkma fırsatı verilmesi için tüm insanlık olarak harekete geçmeliyiz. Uzun yıllardır devam eden, bir kısmı akademik bir kısmı da sosyal seviyelerde olan aktif çalışmaların alanlarını genişletmeliyiz. Ülke sınırlarının doğada bir karşılığı olmadığını, bir ormanın yok olmasının, insanlar başta olmak üzere, tüm dünya yaşamını direkt olarak etkilediğini bilmeli, hatırlamalı ve anlatmalıyız. Geçtiğimiz kış Avustralya’da başlayan, altı ay devam eden ve ormanların  yüzde 21’ini yok eden yangın esnasında dünya yüzeyine yayılan duman, kirlenen hava, yangında yok olan on binlerce canlı, iklim değişikliğinin, doğa tahribatının sonuçlarını bize hatırlatan yakın bir örnek olarak hafızamızda kalmalıdır” diye konuştu.

‘Çözümlerimiz Doğadadır’
Dünya Biyoçeşitlilik Günü için her sene yeni bir tema belirlendiğini söyleyen Prof. Dr. Ayaz,  “Bu senenin teması ‘Çözümlerimiz Doğadadır’ olmuştur. Bu tema yaşam için, dünyanın soluğu için bir gelecek inşa ederken umutlu, dayanışma içinde ve doğa ile uyumlu olarak hareket etmemizin gerekliliğini vurgulamaktadır. 2020, doğa ile olan bağımız açısından düşünce, fırsat ve çözüm yılıdır. Bu yıl, global olarak biyoşeitlilik kaybını önlemede küresel ve güçlü bir irade, bir azim sergileyeceğimiz yıldır. Doğayı, kendi yaşam alanlarımızı, vahşi yaşamla olan etkileşimlerimizi, kaynak kullanım şekillerimizi daha iyi inşa edeceğimiz ve grafiklerde hızla tırmanan tür kaybı eğrisini tüm gücümüzle bükeceğimiz yıldır. Biz de Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak 22 Mayıs’ta, pek çoğu endemik olan Anadolu’nun zengin biyolojik çeşitliliğini, denizel ve karasal canlılar ile memeliler, kuşlar böcekler, bitkiler, iki yaşamlılar ve sürüngenleri ayrı ayrı ele alarak konuşmak üzere buluşuyoruz. Çözümlerimizi doğada arıyoruz ve bu arayışa sizleri davet ediyoruz” dedi.

EÜ’den “Dünya Biyoçeşitlilik Günü Panel”
Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 22 Mayıs Dünya Biyoçeşitlilik Günü dolayısıyla bir panel düzenlenecek. Microsoft Office Teams üzerinden 22 Mayıs Cuma (Bugün) saat 14.00’da canlı yayınlanacak olan panelin moderatörlüğünü Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü  Prof. Dr. Dinçer Ayaz yapacak. Panele Tokyo Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Öztürk, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Karataş, Ege Üniversitesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Bekir Keskin, Doç. Dr. Serdar Gökhan Şenol ve Doç. Dr. Kerim Çiçek konuşmacı olarak katılacak.