Sahile izmarit ekiyoruz!
Ulvi Taşkın yazdı...
Sokaklardaki kirlilik ülkemizde her zaman vatandaşları kızdıran olağan bir sorundur. Ve izmarit, milyonlarca tatilcinin sahilde oluşturduğu atıklardan biri. Ne yazık ki pek çok sigara içicisi vicdanlı davranmıyor ve içtikleri sigarayı gözlerinin görebileceği yerlere atarak çirkin bir görüntü oluşturuyor.
Bu, düzenli olarak başkalarının çöplerini toplayan gönüllüleri korkutmuyor. Bu sayede doğanın ve hepimizin güneş ışınlarının tadını çıkarabileceği samimi ve kısmi plajlara sahip olmasına yardımcı oluyorlar.
Vatandaşların çoğu plaj kirliliğine ceza verilmesinin etkisinin büyük olacağı görüşünde . Bazıları ise sigara içenleri ve onların davranışlarını doğalarının bir parçası olarak kınadı.
Ancak sorun ciddi ve ölçeği büyüktür. Allah aşkına millet, biz bir kül tablasında yatıyoruz. Bu durum insanları öfkelendiriyor, üzüyor ama aynı zamanda umut da veriyor. Sorun tespit edilmiştir ancak eylem ve sorumlu davranışlarla aşılabileceği görülmektedir. Pisliğin kendilerini ana denizlerinden uzaklaştırdığını söyleyen yurttaşların sayısı hiç de az değil. Sahilde kuma saplanmış yüzlerden daha iğrenç çok az şey vardır. Sigara içenler bile havlularını üzerlerine veya çevrelerine koymaktan veya üzerlerine basmaktan çekinmezler.
Bununla birlikte, büyük miktardaki sigara izmaritlerinin başka bir kirletici etkisi daha var: sigara filtreleri plastik içeriyor ve sahile atıldığında er ya da geç denize düşüyorlar. Orada yıllarca çürüyorlar, sonunda balık ve besin zincirlerine dönüşüyorlar.
"Resmi değiştirmemizin zamanı geldi"...
Her üç kişiden biri sigara izmaritlerini sokağa veya sahile atıyor . Dünyada bir sigara paketinin filtresindeki zararlı ve zehirli maddelerin ne olduğunu anlayanların oranı çok azdır. Dünyadaki insanların sadece %13'ü sigara izmaritlerinin filtresinin plastik içerdiğini biliyor. %75'i filtrenin pamuktan veya kâğıttan yapıldığına ve ilk yağmurda yıkanıp gideceğine inanıyor. Aslında, sigara izmaritlerinin ayrışması yaklaşık 15 yıl sürer. Akılda kalıcı bir mesaj içeren bilgi panoları aracılığıyla insanları bunun önemsiz bir israf olmadığı konusunda bilinçlendirmeye ve izmaritlerini düzensiz yerlere atma alışkanlığını ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. İstatistikler, her üç sigaradan birinin çöp kutusuna değil, sokağa veya sahile atıldığını gösteriyor.
İstatistikler gösteriyor ki her üç sigaradan biri çöp kutusuna değil, sokağa veya sahile atılıyor ve sezon sonunda veya sezon sonunda birçok imtiyaz sahibi ve eko-kuruluş ülkemizde sahilleri temizlemek için harekete geçiyor. Sigara izmaritleri veya kullanılmış sigara filtreleri, dünya çapında sorunlu atıklar hakkında konuştuğumuzda en hafife alınan atıklardır.
Cevap: sigara izmariti. Fas, en yaygın kirletici olarak plastik poşetleri ve plastik pipetleri geride bırakıyor. Dünyada her yıl yaklaşık 680 milyon kilogram tütün atığı çöpe atılıyor. Küçük boyutları nedeniyle, sigara izmaritleri genellikle fark edilmeyen ve ihmal edilen bir kirleticidir.
Fas her yerde görülebilir (atılır) - sokaklarda, kaldırımlarda, hendeklerde, bacalarda, ancak bunlarla dolu plajlar gerçekten böyle bir kampanya başlatmayı hak ediyor. Fas ve sigara filtresi atıkları sandığımızdan çok daha büyük bir sorun haline geldi…
Ama aksi takdirde plaja gittiğinizde temiz olmasını istersiniz, değil mi ?
Bazı plajlar, insanlara sorunu hatırlatmak için farklı mesajlar içeren tabelalar asılmalı. Bilgilendirme materyalleri de hazırlanmalı.
Bu yıl insanlara izmaritlerini toplayabilmeleri için dağıtılacak, daha sert kâğıtla kaplanmış özel kül tablaları hazırlanmalı. Öte yandan, sahildeyken ürettikleri diğer atıkları toplayabilecekleri özel atık torbalı da verilmeli.