Sivrisineksiz yaz için Büyükşehir seferber
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, sivrisinek ve haşerelere karşı mücadelesini yıl boyu sürdürürken yaz aylarında sivrisinek sorunu yaşanmaması için larva ilaçlama çalışmalarını aralıksız devam ediyor. Çalışmalarda 20 ekip sorumlusu ve 130 personel, kentin vektörle mücadelesinde aktif rol oynuyor.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, sivrisinek ve haşerelere karşı vatandaşların yaz aylarını rahat geçirmesi için ilaçlama çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Yaz gecelerinin kâbusu haline gelen sivrisinek kâbusuna karşı larva döneminde başlattığı erken müdahale ile il genelinde ilaçlama çalışmalarını yoğunlaştırdı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığının önderliğinde yürütülen çalışmalarda bir birim sorumlusu, 4 bölge sorumlusu, 20 ekip sorumlusu ve 130 ilaçlama personeli görev yapıyor. İl genelinde gerçekleşen ilaçlama çalışmalarında ise 56 ilaçlama aracı, 8 Mist Blower, 38 Pülverizatörlü ULV, 23 kanal sisleme makinesi hizmet veriyor. Balıkesir’de bulunan 43 bin 967 sivrisinek üreme kaynağına yönelik çalışmalar birçok mücadele ve uygulamalarla gerçekleştiriliyor. Vatandaşların yaz mevsimini rahat geçirmesi için modern ve çevre dostu ilaç yöntemleriyle sivrisineklere karşı çalışmaların aralıksız sürdüğünü ifade eden Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, sağlıklı ve temiz bir Balıkesir için sivrisinek ile larvalarına ve haşerelere karşı mücadelenin sürdüğünü söyledi. Aynı zamanda acil müdahale gerektiren alanlarda ilaçlama yapılması için 444 40 10 numaralı Yakın Çözüm Merkezi’ne gelen şikâyetler de vakit kaybetmeden işleme alınıyor ve gerekli ilaçlamalar gerçekleştiriliyor.
Vatandaşlar, Sivrisinek Üreme Kaynaklarına Karşı Nasıl Önlem Almalı?
İnsan eliyle oluşan sivrisinek üreme kaynaklarının alınacak basit önlemlerle ortadan kaldırılması mümkün. Özel mülk alanlarında bulunan bidon, havuz, saksı altlığı, kuyu, çatı oluğu, eski lastik vb. eşyalar; süs havuzları ve binaların bodrum katlarındaki birikinti suları gibi sivrisinek üreme alanlarında;
-Kova, bidon ve su depolarının ağzı sıkıca kapatılmalı veya suyu haftada bir değiştirilmeli.
-Atık lastikler içerisinde su birikmeyecek şekilde depolanmalı.
-Herhangi bir yağmur durumunda içinde su birikebilecek; el arabası, küçük kaplar ile atık saksıların yüzeyleri ters çevrilmeli.
-Havuzların yıllık bakımları ve temizliği yapılmalı.
-Biriken sular, sivrisinek yumurta bırakmasın diye dökülmeli veya suların üzeri kapatılmalı.
-Bahçelerde su birikintisine sebep olan arızalı musluk, delinmiş̧ su borusu ya da hortum gibi materyalleri su akıtıp birikintiye sebep olmayacak şekilde tamirleri gerçekleştirilmeli.
– Önlemlerin alınmasına rağmen üreme kaynakları (su birikintileri) içerisinde toplu iğne ucu büyüklüğünden 1,5 cm büyüklüğüne kadar kurtçuk görülürse sivrisinek üremesi başlamış̧ olabilir. Bu durumda su toprak olmayan sert bir zemine dökülmeli veya üzeri kapatılmalı.