Sonbahar Yaprakları
Ulvi Taşkın Yazdı...
Düşen sonbahar yaprakları mükemmel bir komposttur, onları ihmal etmeyin
Her yaprak, güneş enerjisini depolayan ve kullanan canlı bir güneş pilidir. Kuruduktan ve ağaçtan düştükten sonra bile, yaprak hala önemli bir enerji içeriğine sahiptir. Damarları ve yarı saydam dokusu da oldukça az besin maddesi tutar.
Ancak çoğu zaman insanlar dallardan düşen yaprakları ihmal eder. Hoş duygular sona erer, ağaçlar çıplak hale gelir ve kuru veya ıslak yaprakların sıkıcı toplanması, tekmelenmesi veya çiğnenmesi gelir.
Ancak doğal döngü devam eder ve her yıl sonbaharın başlamasıyla birlikte yapraklar yaşam döngülerini sona erdirir ve sormadan düşer.
Böylece çürüyen yapraklar çimenlerin, çiçeklerin, çalıların ve ağaçların büyümesini sağlamak için toprağa girer. Bununla birlikte, yollara, kaldırımlara ve ara sokaklara düşerlerse, şehirlerdeki yapraklar başka, uygun olmayan bir yol izler - çöplüklere.
Kaçırılan birçok fırsatın ortaya çıktığı yer burasıdır.
Düzenli depolama alanlarında çim kupürü ve yapraklar, tüm katı atıkların %75'ini oluşturmaktadır. ÇOK, değil mi?
Bu yaprak çim kupürü kurtarılabilir mi? - tabi ki.
Örneğin 50 bin ton çim kupürü ve sonbahar yapraklarını işleyecek bir tesis inşa ederek mümkündür.
Çim yiyen bir anaerobik bakteri sürece dahil olacaktır. Sonuç olarak, 1,5 megavatlık bir santrale güç sağlamak için yeterli metan salınacak. Bundan elde edilen ısı, yaprakların ayrışmasını hızlandırmak ve onları kompost haline getirmek için kullanılacaktır.
Yapraklardan biyoyakıt elde etme şansı da ihmal edilmemelidir. Aynı işlem samana da uygulanır ve sonuç verir.
Tavsiye,
Toprağa kazılırsa yapraklar onu besinlerle zenginleştirecek ve yapısını iyileştirecektir.
Yaprakların besin değeri özellikle büyük olmasa da, pratikte bahçedeki toprak mevsimden mevsime dinlenmez, sürekli organik maddeye ihtiyaç duyar ve kışın kazılmış ve iyi çürümüş yapraklar mükemmel bir alternatiftir Gübrelemek için.
Ayrıca yapraklar çürürken, bahçedeki solucanlar ve diğer faydalı organizmalar için harika bir ortam sağlar. Ve toprak yapısı geliştikçe nemi tutma kabiliyeti artar.
Yaprakları toprağa kazmasak bile malç görevi görerek daha iyi nemlendirmeye katkıda bulunacaktır.
Ayrıca bu şekilde bazı yabancı otların büyümesini de önlemiş olacağız. Ve yapraklar zamanla ayrışır ve daha önce açıklanan toprak yapısını iyileştirme etkisini sağlar.
Yıl boyunca ağaçlar hasta değilse, yapraklar bahçede ve hatta çimlerde toprakta bırakılabilir. Ancak onları bir bütün olarak bırakırsak, çimen de onlarla birlikte çürür. Bu nedenle, çim biçme makinesiyle birkaç kez yürüyebiliriz - yaprakları ezecek, yere sıkıca düşecek ve çimle ilgili herhangi bir sorun olmayacak.
Düşen yapraklar, soğuğa daha az dayanıklı bitkileri korumak için kullanılabilir.