Tarım Teknolojisi ve Etki Zirvesi Başarıyla Tamamlandı

Tarım 4.0 Teknoloji ve Etki Derneği tarafından, 22-23 Şubat 2024 tarihleri arasında İzmir'de gerçekleştirilen 2. Tarım●Teknoloji■Etki▲Zirvesi, büyük bir başarıyla sona erdi. Tarımda teknoloji, sürdürülebilirlik ve etki kavramlarının kesişimini keşfetmeyi amaçlayan ve Türkiye İş Bankası'nın ana sponsor ve İztarım İzmirli ile Tat Gıda'nın sponsor olduğu Zirve'ye iki gün boyunca katılımcılar ve paydaşlar büyük ilgi gösterdi.

Zirveyi destekleyenler, T.C. İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yaşar Üniversitesi, İzmir Ticaret Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri ile Oxivo Group, ProGen Tohum A.Ş. ve TETA Teknik Tarım oldular. Zirvenin basın sponsorluklarını, Nasıl Bir Ekonomi, Hasat Türk ve Ticaret gazeteleri ile Tarım Türk dergisi yaptı.

 

Kapsamlı bir İşbirliği Platformu

 

Zirve, 250’den fazla uzman, akademisyen, öğrenci, girişimci, yatırımcı, sivil toplum kuruluşları ve kamu temsilcisini bir araya getirdi. “Canlandırıcı/Onarıcı Tarım” ana temasıyla gerçekleşen Zirve’de birbirinden ilginç konu ve konukların yer aldığı oturumlar yapıldı. Teknolojinin tarımdaki kullanımı, sürdürülebilir tarım uygulamaları, gıda güvenliği ve iklim değişikliğinin tarıma etkileri gibi konular ele alındı.

 

Dernek ve Zirve Başkanı Sumer Tömek Bayındır’ın açılış konuşmasıyla başlayan Zirve’de bir konuşma yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, tarım ve kırsal kalkınma ile ilgili yaptıkları çalışmaları anlattı. Soyer, tarımın insanlığın temel ihtiyaçlarından biri olduğunu vurgulayarak, "Tarımsal üretim, gıda güvenliği ve ekonomi için kritik öneme sahiptir. Tarımın geliştirilmesi ve sürdürülebilir hale getirilmesi için birlikte çalışmalıyız" dedi.

 

 

 

İzmir'in tarım açısından önemli bir şehir olduğunu belirten Soyer, "İzmir, tarımsal üretimde Türkiye'nin önde gelen şehirlerinden biridir. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, tarımın geliştirilmesi için projelere destek veriyoruz. Bu zirvenin İzmir'de düzenlenmesi önemlidir" diye konuştu. Tunç Soyer’e konuşmasının sonunda teşekkür plaketi sunuldu.

 

 

 

Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller, konuşmasında bünyelerinde hayata geçen Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Bölümünden bahsetti ve zirvenin işbirlikleri geliştirmek konusunda etkin bir role sahip olacağını dile getirdi.

 

Türkiye İş Bankası Tarım Bankacılığı Pazarlama Bölüm Müdürü Zafer Arslan, göreve gelmesinden sonraki ilk konuşmasını bu zirvede ve İzmir’de yaptığını dile getirerek, her geçen gün önemi daha da artan tarım sektörüne stratejik öncelik verdiklerini ve tarım ekosistemin tüm paydaşlarıyla birlikte olacaklarını belirtti.

 

Zirve’nin ilk konferansı Ankara Üniversitesi önceki Rektörü ve Tarım ve Gıda Etiği Derneği (TARGET) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cemal Taluğ tarafından “Dünyanın Merkezinde Bir Tarım Ülkesi: Yenilikçiliğin ve Erdemin Beşiği Türkiye” başlığıyla yapıldı. Prof. Dr. Taluğ’un Cumhuriyetimizin ilk yıllarına yönelik tarımsal çalışma ve politikaları anlattığı sunumu büyük beğeni topladı.

 

İlk gün oturumlarına ulusal ve uluslararası uzman, akademisyen ve paydaşın yer aldığı birbirinden ilginç sunumlar ile devam edildi. Zirvenin sunum ve akış yöneticiliği, Mehmet Ali Deniz tarafından gerçekleştirildi.

 

Birinci gün, “Şimdi ve Gelecekte Türk Tarımı: 5N1K ile Üretimimiz”, “Tarım-Gıda Değer Zincirinde Etki, Teknoloji ve İnovasyon”, “Tarımı Savunmak Zorunda Kalmak”, “Sağlıklı ve Erişilebilir Gıda için Canlandırıcı Tarım” ve “Rejeneratif Tarım: Adil Tarımsal Üretim ve Sürdürülebilir Ekonomi” başlıklarıyla yapılan oturumlar katılımcılar tarafından ilgiyle takip edildi.

 

 

 

Türk Tarımına Emek Verenlere Onur Plaketi

 

Ankara Üniversitesi önceki Rektörü Prof. Dr. Cemal Taluğ, hayvancılık sektörünün duayeni Veteriner Hekim Tahir S. Yavuz ile Türk Kooperatifçiliğinin yaşayan en önemli isimleri arasında yer alan Ödemiş, Bademli Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin efsane Başkanı Selçuk Bilgi’ye onur plaketleri verildi.

 

Zirvede katılımcılara ve konuklara sunulan ikramlar, ülkemizin değişik yörelerinde faaliyet gösteren kooperatifler ürünlerinden seçildi. Batman-Hasankeyf’ten incir cipsi, Isparta-Senirkent’ten haşhaş cipsi, Manisa-Sarıgöl’den kuru üzüm, Aydın,-Germencik’ten kuru incir ve İzmir-Seferihisar, Gödence’den gelen kuru meyveler konuklar tarafından çok beğenildi.

 


Kurtalan Ekspress Konseri Sürprizi

 

Zirvenin ilk günü düzenlenen konserde Kurtalan Ekspres, sevilen şarkılarını seslendirerek katılımcılara unutulmaz bir akşam yaşattı. Barış Manço ve Cem Karaca'nın en sevilen eserlerinin de seslendirildiği konserde katılımcılar büyük ilgi gösterdi.

 

Kurtalan Ekspres'in gitaristi Ahmet Güvenç, konser sırasında yaptığı konuşmada, zirveye katılanlara ve Barış Manço'nun şarkılarını dinleyerek onu yaşatan herkese teşekkür etti. Güvenç, "Barış Manço'nun şarkıları sevgiyi, barışı ve kardeşliği anlatan şarkılardır. Bu şarkıların her zaman dinlenmesi ve söylenmesi gerekiyor" dedi.

 

Konserin ardından katılımcılar, Kurtalan Ekspres'i uzun süre alkışladı. Konser, zirvenin unutulmaz anılarından biri olarak hafızalara kazındı.

 


Etki Yatırımcıları Gözüyle

 

Zirvenin ikinci günün ilk oturumu, Sente Ventures’in kurucu ortağı Serhat Çiçekoğlu tarafından  “Tarımda Bilinç ve Fayda Odaklı Yatırım Stratejileri” adıyla gerçekleştirildi. “Tarladan Sofraya Güç Birliği: Tarımda Ekosistem Bazlı Stratejik Planlama, İzmir Örneği”, “Tarımın Finansmanı: Etki ve Etik”, “Toplum için "Tek Sağlık" : Toprak Bitki-Hayvan-İnsan İlişkisi”, “100 Yılın Tarımcılarına Saygı ve Anadolu Kültürü” ve “Tarımda Birlikte Değer Yaratmanın Önemi Eylem Planları ve Gelecek Vizyonu” oturumlarıyla Zirveye devam edildi.

 

Zirvenin ikinci gününde, oturumlara paralel biçimde, “Tarım-Gıda için İkiz Dönüşüm” başlığıyla bir çalıştay gerçekleştirildi. Nilüfer Aktaş tarafından yönetilen ve akşam saatlerinde ön raporu okunan çalıştayın raporu yakın zamanda kamuoyu ile paylaşılacak.

 

Zirvenin kapanışında kısa bir konuşma yapan Dernek ve Zirve Başkanı Sumer Tömek Bayındır, zirve ekibine, katılımcılara ve destekçilere teşekkür ederek, “Bütün katılımcılar ve paydaşlardan çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Konuşmacıların zengin, kapsayıcı ve bilgilendirici konuşmaları oldukça beğeni topladı. Zirveye hazırlanırken konuları ve konukları çok ayrıntılı değerlendirmiştik. Bu seçimlerin çok yerinde olduğunu ve önemli karşılıklar bulduğu memnuniyetle görüyoruz. Aynı zamanda bu Zirve, sorumluluk ve yüklerimizi daha da artırdı. Türk Tarımına katkı vermek, yerine göre yön vermek için en az bu seviyede program ve etkinliklerin yapılması gerektiğini net biçimde gördük. Doğru bir ekosistem için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

 

 

 

Zirvenin Önemli Notları:

 

İki gün süren zirve, küresel tarımsal zorluklarla başa çıkmak için dönüştürücü potansiyele sahip olan canlandırıcı tarım ve bu alandaki etkinin mercek altına alındığı cesur bir platform oluşturdu.

Endüstri liderlerini, yenilikçileri ve politika yapıcıları içeren etkileyici panel tartışmaları; canlancıdır tarım prensipleri, teknolojik gelişmeler ve sürdürülebilirlikte yeniliğin rolü gibi konular ele alındı.

Sürdürülebilir uygulamaları teşvik etmeyi ve tarımsal üretkenliği artırmayı amaçlayan son teknolojileri ve çözümleri tanıtan içgörülü sunumlar gerçekleşti.

İşbirliği ve ortaklık fırsatlarını teşvik eden, katılımcılar arasında değerli bağlantılar ve fikir alışverişi sağlayan dinamik etkileşim (networking) fırsatları sunuldu.

Çok farklı paydaşları biraraya getiren Tarım ve Gıdada Yeşil ve Dijital Dönüşüm Çalıştayında önemli içgörüler sağladı.

Canlandırıcı tarımı ilerletmeyi ve tarımsal sektörlerde sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmeyi amaçlayan stratejik girişimler ve ortaklıklara yer verildi.

Ayrıca, tarım sektöründeki yeniliklerin ve teknolojilerin tanıtıldığı stantlar da yer aldı.


Zirveye ilişkin ayrıntılı bilgi için https://www.tarimzirveleri.com/ web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

 


Katılımcılardan Görüşler:

 

"Zirvede Tarımda teknolojik dönüşümü etkileyen tüm tarafların bir araya getirilmesi çok etkileyiciydi. Bütünsel bir bakış açısıyla farklı uzmanlıkların konuya getirdiği değişik yorumları derinlemesine tartışma fırsatı bulduk. Biz de Tat Gıda olarak gerek Kurumsal Çiftçi kimliğimizle gerekse ülkemizdeki ilk uygulayıcılarından olduğumuz sözleşmeli tarımı destekleme anlamında tarımdaki teknolojik dönüşüme katkımızı, şu ana kadar yaptıklarımızın etkisini paylaşma imkanı bulduk." – Evren Albaş, Genel Müdür, Tat Gıda

 

"Zirve, bilgi paylaşımını, işbirliğini teşvik etmeyi ve tarımdaki acil sorunlara yenilikçi çözümler aramayı amaçlayan mükemmel bir platform sundu. Edindiğimiz içgörülerin, kendi alanlarımızda olumlu değişiklikler yapmamıza yardımcı olacağını umuyoruz." – Doç. Dr. Tolga Esetlili, Akademisyen, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi

 

İki gün boyunca çok değerli misafirlerin katılım sağladıkları zirvede olmaktan çok mutluyuz. Zirve, çok farklı disiplinlerden insanların çok kapsamlı konuları tek bir amaç içinde birleştirmelerine olanak tanıdı. Uzun hazırlık dönemine şahit olmuştuk, sonucunda ortaya çıkan çok verimli etkileşimler, harika insanlarla birlikte olma fırsatı paha biçilmezdi." – Bahri Işıker, Öğrenci, Tarım Filizleri Genç Çiftçiler Ağı Lideri, Ege Zootekni Derneği Gençlik Kolları Başkanı ve Ziraat Fakültesi Öğrenci Temsilcisi
 

 

Tarım 4.0 Teknoloji ve Etki Derneği Hakkında:

 

Sürdürülebilir tarım konusunda farkındalık yaratacak, tarım sektörünün ihtiyaçlarını doğru okuma becerisine sahip, yetkin bir sivil toplum kuruluşudur. İnovasyon, sürdürülebilirlik ve etki taahhüdümüzle, Türkiye’nin bir tarım ülkesi olması için yapılacak çalışmalarda, akıllı ve hassas tarım teknolojilerinin etkin bir şekilde kullanılmasını sağlamak üzere öncü bir rol üstlenmektir.

 

Tarım Zirveleri veya Tarım 4.0 Teknoloji ve Etki Derneği hakkında daha fazla bilgi için lütfen https://www.tarimzirveleri.com/ ile iletişime geçin.