Tireli çiftçiler yarıştı
İzmir Valiliği-BHİM / İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 'Kış Eğitim Seferberliği' kapsamında eğitime tabi tuttuğu Tireli çiftçilere yönelik ödüllü bilgi yarışması düzenledi.
İzmir Valiliği-BHİM / İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, ‘Kış Eğitim Seferberliği’ kapsamında
eğitime tabi tuttuğu Tireli çiftçilere yönelik ödüllü bilgi yarışması düzenledi.
Kurumun, geçtiğimiz ekim ayında il genelinde başlattığı seferberlikle; çiftçilere, ilçelerin üretim çeşitliliğine uygun konularda ve gelen talepler doğrultusunda, alanında uzman akademisyenler, ziraat mühendisleri ve veteriner hekimler tarafından çeşitli eğitimler verildi.
Tire’deki eğitim programı, “Çiftçiler Yarışıyor” adı altında, Tire Belediyesi Hangar Düğün
Salonu’nda düzenlenen yarışmayla tamamlanırken, programa Vali Yavuz Selim Köşger, Tire
Kaymakamı Fatih Çobanoğlu, İl Tarım ve Müdürü Mustafa Özen, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Evran ile sektör temsilcileri ve çiftçiler katıldı.
Yarışma öncesinde katılımcılara hitap eden Vali Köşger, anlamlı bir programda, coşkulu bir
toplulukla bir arada olmaktan dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “Motive olmuş,
iştahla geleceğine yatırım yapmaya çalışan, tarım gibi dünyanın en stratejik sektörlerinden
birinde, alın terini akıl teri ile buluşturmaya gayret eden bir topluluğu görmek beni çok memnun etti.” dedi.
“İzmir Tarımda Türkiye’ye Örnektir”
İzmir’in tarımda öncü şehirlerden biri olduğunu kaydeden Vali Köşger, “İzmir, her zaman tarımda ve ekonomide Türkiye’ye örnek olmuş, tarımı bilim ve teknoloji ile buluşturmada öncü şehirlerden biri olmuştur. Bu tablonun Tire’de çok daha iyi olduğunu biliyorum. Tire’nin kendine has markaları oluştu. Bunu daha da iyi hale getirmemiz lazım.” ifadelerini kullandı.
“Çiftçilerimizin Bilimle Tarım Yapması Memnuniyet Verici”
Konuşmasının devamında sağlıklı gıdanın önemine değinen Vali Köşger, sözlerini şöyle
sürdürdü: “Pandemi süreciyle birlikte gördük ki; vazgeçilmez olarak görülen her ne varsa, aslında çok kıymetli değil. Sağlıklı gıda ise hayatî ve vazgeçilmezdir. Bu anlamda ülkenin üretiyor olması çok önemlidir. Küçük Menderes Havzası, Tire, Ödemiş ve Selçuk çiftçisi, Türkiye’nin önemli üretimlerini gerçekleştiriyor. Hem hayvansal hem diğer tarımsal alanlarda örnek ve önder üretimler yapıyor. Bu sürece emek veren kardeşlerimi tebrik etmek istiyorum. Burada yürütülen eğitimlerle ilgili gözlemlerim; her yaştan insanımız şevkle eğitimlere katılmış. Yaş almış kardeşlerimizin katılımı beni daha çok mutlu etti. Yeniliğe açık olmaları, akılla, bilimle tarım yapmaları memnuniyet verici. Genç kardeşlerimizin de buraya iştahla katılıyor olması çok önemli. Çünkü tarım hızlı bir şekilde genç nüfusu kaybediyor. Genç kardeşlerimizin tarım alanında çalışıyor olmaları, burada bilimle, teknoloji ile tarımı buluşturacak olmaları ülke açısından memnuniyet vericidir.”
Eğitimlere katılan tüm çiftçilere özellikle teşekkür eden Vali Köşger, “Yaşlısı da genci de sağ
olsunlar, burada yaptıkları ülkemizin geleceği için büyük önem ifade ediyor. Eğitim seferberliğine katkı sunan il tarım teşkilatımıza, ilçe tarım müdürümüze ve ekibine, tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen ise, İzmirli çiftçilerle ve üreticilerle yan yana, omuz
omuza, İzmir tarımını en iyi noktaya taşımak için çalıştıklarını dile getirerek, “Kış Eğitim
Seferberliği kapsamında il genelinde, 220 gündüz ve 217 gece olmak üzere toplam 437 eğitim düzenledik. 10 bine yakın üretici/çiftçiye tarımsal üretime yönelik eğitimler vererek,
bakanlığımızın projeleri, desteklemeleri vb. konularda bilgilenmelerini sağladık. Tire Tarım ve Orman Müdürlüğümüzde de 15 personel; 17 farklı konuda, 5 farklı mahalle merkezinde eğitimler verdi. Atatürk ve Uludağ üniversitelerinden akademisyenler ile ziraat mühendisleri ve veterinerlerin katkı sağladığı eğitimlerde; hayvancılık ve tarımsal üretim ile ilgili olarak; sağım hijyeni, sürü yönetimi, buzağı bakımı ve besleme, salgın hastalıklar, aşı programı, yemleme ve beslenme hastalıkları, kayıt tutmanın önemi, toprak analizi ve gübreleme, mısır yetiştiriciliği, süne, damlama sulama, yem bitkileri, zirai ilaçlama, akıllı tarım gibi konu başlıklarında eğitimler verildi.” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından, çiftçiler eğitim aldıkları konulara ilişkin bilgi yarışmasına katıldı.
‘Çiftçiler Yarışıyor’ yarışması sonunda birincilik elde eden Şule Nizamoğlu’na, 100 bin TL
değerindeki yem karma makinesi ödülü, Vali Yavuz Selim Köşger tarafından takdim edilirken, ikinci olan Müslüm Razlık ön yükleyici kepçe, üçüncü Hüseyin Topan ise Simantal ırk gebe düve ile ödüllendirildi.