Üreten Bozkurt, mutlu Bozkurt

Yaşar Eyice yazdı...

Bugün pozitif ayrımcılık yapacağım…

Denizli’nin ikinci kadın Belediye Başkanı Eczacı Birsen Çelik’i tanıtacağım…

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde, CHP'nin Denizli’de aday gösterdiği 3 kadın adaydan 2'si girdikleri yarışı kazandı. Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre, Merkezefendi Belediye Başkanı CHP'li Şeniz Doğan olurken, Bozkurt ilçesinde ise CHP'li Birsen Çelik ikinci kez seçimi kazandı.

Daha önce belirttiğim gibi Merkezefendi ilçesinde, Millet İttifakı'nın CHP'li adayı, evli ve 1 çocuk annesi Şeniz Doğan (38), oyların yüzde 52,39'unu alarak belediye başkanı seçildi.

En yakın rakibi önceki belediye başkanı AKP'li Muhammet Subaşıoğlu'nun yüzde 45,11 oy oranında kaldığı seçimde bir sürprize imza atan Doğan, ilçenin ilk kadın belediye başkanı oldu.

Mesleği avukatlık olan Şeniz Doğan, kazandığı seçimin ardından açıklamalarda bulundu.

Doğan, kendisine gösterilen güveni boşa çıkarmamak için gece gündüz çalışacaklarını kaydederek, ‘Sahada dürüst ve emek vererek çalışmanın karşılığını aldık. Bana oy veren ya da vermeyen herkese çok teşekkür ediyorum. Mazbatayı aldıktan sonra herkesin belediye başkanı olacağım. Merkezefendi'yi marka ve vizyon ilçe haline getireceğiz. En önemlisi de üreten bir Merkezefendi'yi hayata geçireceğiz’ dedi.

 

*- Bozkurt'ta Çelik kazandı

 

Denizli'de seçimi kazanan bir diğer kadın aday ise Millet İttifakı'nın Bozkurt Belediye Başkan adayı CHP'li, evli ve 2 çocuk annesi Birsen Çelik (61) oldu.

2014'te belediye başkanı seçilen Çelik, resmi olmayan sonuçlara göre, ikinci kez girdiği seçimlerden yine başarıyla çıktı.

Çelik, seçmenlerden yüzde 51,29 oranında oy alırken, en yakın rakibi AKP'li Hamdi Cin ise yüzde 47,27 oy oranında kaldı.

2014'te yüzde 36,24 ile belediye başkanı seçilen Birsen Çelik, bu seçimlerde ise oyunu yükseltme başarısı gösterdi.

Seçimi kazandığı için mutlu olduğunu ifade eden Çelik, ‘İyi, doğru, güzel işler yapmışız ki, vatandaşlarımız bana güvenoyunu verdi. Ama bu güvenoyu bizi hiçbir zaman şımartmayacak. Daha fazla çalışacağız. Biz zaten üreten belediyeydik. Şimdi üreten bir Bozkurt'a döndüreceğiz. Üreten Bozkurt, mutlu Bozkurt olacak’ diye konuştu.

 

*- Büyük başkandan hibe hizmet aracı

 

Pozitif ayrımcılığı yalnız ben yapmıyorum

İşte önemli bir örnek.

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkanı Fatma Şahin, kadın belediye başkanlarının görev yaptığı belediyelere birer hizmet aracı hibe edeceklerini bildirdi.

Koronavirüs salgınına karşı alınan önlemler ve belediye hizmetlerinin geliştirilmesi konularının tartışıldığı ‘Sağlıklı Kentler ve Belediye Başkanları Toplantısı’, yurt genelindeki kadın belediye başkanlarının katılımıyla telekonferans yöntemiyle gerçekleştirildi.

TBB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Akyurt Belediye Başkanı Hilal Ayık, Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, Gümüşhacıköy Belediye Başkanı Zehra Özyol, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, Keban Belediye Başkanı Fethiye Atlı, Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar, Ladik Belediye Başkanı Nurhan Yapıcı Özel, Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, Mihalgazi Belediye Başkanı Zeynep Akgün, Pazaryeri Belediye Başkanı Zekiye Tekin, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Sancaktepe Belediye Başkanı Şeyma Döğücü, Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel ve Uzunköprü Belediye Başkanı Özlem Becan katıldı.

Toplantıda, her belediye başkanı kendi görev ve sorumluluk sahalarındaki çalışmaları anlatıp, öneri ve görüşlerini dile getirdi.

Toplantının kapanış konuşmasını yapan Fatma Şahin, gelen talepler üzerine, kadın belediye başkanlarının görev yaptığı belediyelere TBB olarak birer hizmet aracı hibe edileceğini duyurdu.

Toplantıya katılan belediye başkanları, açıklamayı alkışlarla kutladı.

Verilecek araçların çeşitlerinin belediyelerin ihtiyaçlarına göre belirleneceği bildirildi.

‘Bir yerel seçim süreci daha tamamlandı. İlçemiz de ilk kadın belediye başkanı olarak beni seçtiniz. Bana bu görevi layık gördüğünüz için tüm halkıma sonsuz teşekkür’ü borç bilirim. Hayata geçireceğimiz projeler, sizlerin mutluluğu, refah içinde yaşaması; daha da ileriye gitmemiz için’ diyen Denizli Büyükşehir’e bağlı Bozkurt ilçesinin sevilen belediye başkanı Birsen Çelik’i tanıtayım:

 

*- Sivil toplum örgütlerinde çalıştı

 

Denizli’de dünyaya gelen Birsen Çelik, ilkokul, ortaokul ve lise eğitimini Denizli’de tamamladı.

Üniversite eğitimini Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesin’de tamamlayan Çelik, 1981 yılında Denizli’nin Bozkurt ilçesinde Hambat Eczanesi’ni açarak mesleğine başladı.

Mesleğine önem veren Çelik, 70’e yakın sertifika almaya hak kazandı. Ayrıca iki dönem Denizli Eczacı Odası yönetim kurulunda çalıştı.

Daha sonra iki dönem Denizli CHP İl Yönetimi’nde çalıştı.

Bu yıllarda Bozkurt Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Yöneticiliği, Hambatlılar Derneği Kurucu Üyeliği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) üyeliği gibi pek çok sivil toplum örgütünde yer aldı.

2007 yılında yapılan genel seçimlerde 3. sıradan Denizli CHP milletvekili adayı oldu.

30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Bozkurt Belediye Başkanı seçildi.

Evli ve 2 çocuk annesi olan Çelik, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde tekrardan CHP Denizli Bozkurt Belediye Başkanı seçilerek görevine devam ediyor.

 

*- Bozkurt’u da size tanıtayım

 

Bozkurt; Ege’yi İç Anadolu’ya bağlayan trenler, ovanın düzlüklerinde ilerliyerek bozkurt istasyonuna ulaşır.

Sarı badanalı kırmızı kiremitle örtülü, nice treni ağırlyan küçük bir istasyon biansıdır bu.

Denizli’nin bu güzel ilçesinin çeperinde yer alan istasyon binasını geçip şehrin merkezine adımınızı attığınızda sizi huzur veren bir sakinlik karşılar.

Sabahın Bozkurt’a özgü o ince serinliğinde kent sakinleri bisikletleriyle sokakları doldurur, pekmez, çörekotu yağı satan tezgahlar dizilir.

Odun sobasının yandığı kahvehanelerde taze çaylar demlenir.

Bozkurt yeni bir güne hazırlanır.

Günlerden cumaysa yörenin taze ürünleriyle dolu bir pazar şenliği yaşanır.

Kentin merkezine doğru ilerlediğinizde karşınıza belediye binasının yanında avlusunda bisikletlerin sıralandığı, nitelikli ahşap işçiliğiyle göze çarpan Bozkurt Çarşı Camisi çıkar.

Kentde küçük bir gezinti yaparsanız üzerinde hala geçmişin soluğunu taşıyan mavi çerçeveli pencere ve kapıları olan kerpiç evleri görebilirsiniz.

Çoğunlukla az katlı olan evlerin bahçelerinde ezan çiçekleri, çiğdemler, ters laleler sizi karşılar.

Bir muhacir eviyse meyva ağaçlarının yanıda bir muhacir fırınını görürsünüz.

Düğün öncesiyse arka arkaya yapılan kolaçların kokusu etrafı sarar. Evde güzel bir telaş yaşanır.

İlçe sınınrına yaklaştığınızda evlerin sona erip bağlar ya da ekilmiş tarlalarla ovaya karıştığını görürsünüz.

 

*- Hambat Ovası’ndaki Kavşak

 

Bozkurt ilçesi, Denizli’nin doğusunda bulunuyor.

İlçe topraklarının büyük bir kısmı Hambat Ovası’nda.

Bozkurt ilçe merkezinin Denizli şehrine uzaklığı 52 kilometre.

Büyük Menderes Vadısi’ni takip eden tarihi güzergahta.

Güneyde Maymun Dağı, kuzeyde Söğüt Dağlaı’yle çevrelenen Hambat Ovası, yöre şairi Ozan Efe’nin deyişiyle yeşil yamalı sofra bezi gibi serilmiştir.

Nice kervanlara geçit olmuş yollarında farklı medeniyetlerin asırlık izlerini taşır.

Bu coğrafya antikçağlardan bu yana bir geçiş yeri.

Efes’ten Pmfilya’ya giden antik Roma yolu; Konya, Beyşehir ve Eğridir’den Laodikea ve Ayasuluk’a giden Bizans yolu buradan geçmiştir. Ova ismini Bozkurt’la aynı ovayı paylaşan komşu Çardak ilçesindeki anadolu Selçukluları tarafından I. Alaaddin Keykubad döneminde 1230 yılında yapılan Han-Abad Kervansarayı’ndan alır.  

Ozan Efe’nin üzerine şiir yazdığı dağ sıralarıyla çevrelenen geniş düzlükleriyle yılın her mevsimi farklı renklere bürünür.

Ovanın topraklarında günü selamlayan güneş, en son komşu coğrafyalardaki dik yamaçlı başı karlı Honaz Dağı’nın ve Efekli Dağları’nın zirvelerinie terk eder.

Bozkurt’da karasal iklim özellikleri ağır basan bir geçiş iklimi kuşağındadır. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlı geçer. Yözölçümü yaklaşık 400 kilometrekare olan Bozkurt ilçesinin toplam nüfusu yaklaşık 12 bin 700.

Dünden Bugüne

Bozkurt ilçesi 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı sırasında Balkanlar’dan göç eden muhacirler tarafından kuruldu.

Kurulduğu yıldan 1955 yılına kadar köy satüsünde bulunan yerleşim, 1955 yılında bucak, 1956 yılında ise belediye oldu.

Bozkurt’un ilçe olması 3644 sayılı kanun ile 1990 yılında gerçekleşti. Ardından İnceler Mahallesi ile Armutalan, Avdan, Alikurt, Başçeşme, Cumalı, Hayrettin, Baklan kuyucak, Mecidiye, Sazköy, İnceler Tekkesi, Tutluca ve Yeni bağlar köyleri Çardak ilçesinden ayırlarak Bozkurt’a bağlandı.

Bozkurt’ ismini veren 1930’lu yıllarda (sözlü kaynaklara göre 1936) ovanın ortasında bu istasyonda konaklayan Atatürk’ün verdiği tahmin ediliyor. Osmanlı salnamelerinde geçen Kurt ve Alikurt köylerinden dolayı bu ismin konulmuş olabileceği yolunda da bir rivayet var.

Bozkurt ismini almadan önce Hamidiye ve Mamudiye isimli iki köyden oluşmaktaydı.

Sultan II. Mahmut zamanında yerleşenlerin köylerinin adına mahmudiye, Sultan II. Abdülhamit zamanında yerleşenlerinde hamidiye olarak adlandırıldığı tahmin ediliyor.

 

*- Kendine özgü bir ilçe

 

Bozkurt Belediye Başkanı Ecz. Birsen Çelik, ‘Denizli ilinin doğal güzellikleri bozulmamış, gelenek ve görenekleri kendine özgü ilçemizin tanınması, doğal ve kültürel değerlerimizin paylaşılması amacıyla yola çıktık.

Hambat Ovası’nın ortasında Ege insanının sıcaklığı, İç Anadolu insanını kararlılığı, muhacir kültürünün misafirperverliği ve yörük insanının çalışkanlığı ile bir arada yaşayan halkımızın mozağinin gün ışığına çıkarılması temel amacımız.

Bu bağlamda sizleri eşsiz doğal güzelliklerimizi görmeye, yöresel lezzetlerimizi tatmaya, insanımızın sıcaklığı ile buluşmaya ve Bozkurt’u keşfetmeye davet ediyorum.

Bozkurt’un doğal tarihi ve kültürel değerlerini derleyerek bu projenin ortaya çıkmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.’ diyor…

Ben de ‘Bu sese kulak verin’ diyorum…

 

*- Önemli görev verdiler

 

Kadın Başkan Çelik, Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği'nin (SODEM) İzmir'de gerçekleştirilen Temmuz Ayı Olağan Yönetim Kurulu Toplantısı'na katıldı.

Toplantıda pandemi sürecinde yapılan çalışmalar ve projeler görüşüldü.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya, SODEM ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile SODEM Yönetim Kurulu Üyesi ve Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel'in yanı sıra; Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz ve Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan katıldı.

Toplantıda SODEM üyesi belediyelerin güncel sorunları ve çözüm önerilerinin yanı sıra, pandemi sürecinde birlikte gerçekleştirdikleri iş birliklerinden bahsedildi.

Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, İzmir Denizliler Derneği Başkanı

Veli Kasap ile yaptığı özel görüşmede, Bozkurt ilçesinin ismini Mustafa Kemal Atatürk’ün koyduğunu ifade etti.

‘Göç alan bir ilçeyiz, hiç göç vermedik.

Muhacir ve Türkmen kültürünün beraber yoğrulduğu bir ilçe. 20 mahallemiz ve 13 köyümüz var.

9 köyümüz Muhacir köyü.

Şirin ve komşuluk ilişkilerinin güçlü olduğu bir ilçe.

Avlulu evlerin olduğu, betonlaşmanın olmadığı, insan ilişkilerinin çok rağbet olduğu küçük bir ilçe.

Ben cennet diyorum kendi vatanıma ve herkesi Bozkurt’a bekliyorum’ dedi.

 

*- Hayvancılıkta da atağa geçtiler

 

‘Bizim ağız tatlarımız ve gezilecek görülecek yerlerimiz var’ diyen Çelik, ‘Dokuz tane tektonik gölümüz var.

Muhacir’in ekmeği de, yemek kültürü de önemlidir.

Türkmenlerin de aynı şekilde kültürü önemlidir.

Bize gelecekler, biz onları doyasıya Bozkurt kültürüyle Bozkurt’un sosyokültürel yapısıyla tanıştıracağız’ diye konuştu.

Denizli’de tek atış poligonunun Bozkurt’ta olduğunu da vurgulayan Çelik, ‘Kuru tarım yapıyoruz, ancak hayvancılık projemizle beraber hayvancılıkla da öne çıkmaya başladık.

Rahat bir toplum olduğumuz için, asayişin her zaman berkemal olduğu bir toplum olduğumuz için göç alan bir toplumuz.

Hemşerilerimiz bizim sadece misafirimiz değil, hemşerimiz.

Sadece gezdirmek değil, sohbet etmek, onlardan fikir almak, öğrenmek bizim için önemli’ şeklinde konuştu.

 

*- Güneş enerjisinden gelir elde ediyorlar

 

Türkiye’nin ilk güneş enerji santraline sahip belediyelerinden olan Bozkurt’un Belediye Başkanı Birsen Çelik, yenilenebilir enerjiyle ilgili de görüşlerini dile getirerek,  ‘Yenilenebilir enerjide 1 kw elektriğin maliyeti yaklaşık 7-8 cent iken, devlet 13.3 cente satın alıyor.

2015 yılında 1 milyon 200 bin euro’ya yapmıştık.

Belediyeden 1 euro bile çıkmadı, çünkü 1 euro bile yoktu.

Olmayan bir işletmenin gelirini temlik göstererek işletme sahibi olduk. Güneşin güzel olduğu bir aydayız.

Kışın gelen gelir, yazın gelen gelir farklı oluyor’ diye konuştu.

 

*- Geçen yıl 55 belediyeyle çalıştık

 

Bozkurt ilçesindeki 800 bin metrekare ormanı da belediyeye de 2014’te kazandırdıklarını ifade eden Çelik, ‘Her yıl 20-40 tır tomruk oluyor. Biz bu tomrukları satmıyoruz. İş atölyesi açtık. Park ve bahçe mobilyası üreterek, Türkiye’deki belediyelere satıyoruz. Aldığımız siparişe göre istihdam sağlıyoruz. Geçen sene 55 belediye ile çalıştık’ dedi.

‘Parasız hizmet olmuyor’ diyen Başkan Çelik, ‘İller Bankası’dan gelen paraya ihtiyacımızın olmaması lazım.

O yüzden göbeğimizi kendimiz kesmemiz gerekiyor.

Üreten belediye yapmaya çalıştık.

2014 yılında Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı ilk belediyeydik.

Oysa biz ekilebilir, biçilebilir toprakların analizini yapmıştık.

Şu an 800 bin metrekarelik alanda tarım yapıyoruz.

Susam, nohut ve kekik ettik.

Ceviz ve bademlerimiz oluyor.

Biz süs bitkisi ekmiyoruz.

Park ve bahçelere de meyve ağaçları ekiyoruz.

Üretiyor ve paylaşıyorsanız belediyecilik yapıyorsunuz’ şeklinde konuştu.

 

*- Belediyelerimiz depremde koşarak geldiler

 

Bozkurt’un yaşadığı depremle ilgili de konuşan Çelik, ‘İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çok büyük katkılar oldu.

Konak Belediyesi iki depremzedeye 2 konut yaptı.

Aydın Büyükşehir Belediyesi 6 tane konut yaptı.

İç Anadolu Belediyeler Birliği 2 tane yaptı.

Derman belediyeciliğini biz Bozkurt’ta gösterdik.

Muğla, Muratpaşa, Konyaaltı Belediyeleri belediyemizin ne ihtiyacı varsa koşarak geldiler.

Yeni Belediye binasının bir ihale süreci olacak.

Sonra belediye binasının temel atma töreni olacak diye düşünüyoruz’ şeklinde konuştu.

 

*- Depremde duvarı çöken ağır hasarlı binada belediyecilik hizmeti

Denizli'nin Bozkurt ilçesinde geçtiğimiz yıl meydana gelen 6,0 şiddetindeki depremde evler yıkılırken, belediye binasının da dahil...

Depremde duvarı çöken ağır hasarlı binada belediyecilik hizmeti verildi.

Depremin yaraları halen sarılmaya devam ederken, belediye başkanının odasında bulunan duvar da çöktü.

Geçici olarak onarılan duvarın önünde ise Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik görev yapmaya devam ediyor.

Denizli'nin Bozkurt ilçesinde geçtiğimiz Ağustos ayında 6,0 şiddetinde Deprem meydana geldi.

Deprem neticesi ilçede yaklaşık 330 ev yıkılırken, kamu binalarının da dahil olduğu birçok yapıda ağır hasarlar meydana geldi.

Ağır hasar alan yapılardan biri ise belediye binasıydı.

Belediye başkanının makam odasındaki duvar, başkanın görevini yaptığı masanın üzerine doğru yıkıldı.

Deprem sonrası yeni binanın yapımı sürerken, belediye hizmetlerine ara vermemek adına Başkan Birsen Çelik, güçlendirme yaptırdığı duvarın önünde çalışmaya devam ediyor.

Duvarın görüntüsü ise görenleri şaşkına çeviriyor.

 

*- TOKİ konutları bitti

 

Yıkılan 330 evdeki vatandaşların kimisi prefabrik konutlara taşınırken, geri kalan vatandaşlardan bir kısmı ise yapımı önümüzdeki ay tamamlanacak olan 152 adet konuta taşınacak.

Deprem sonrası başlatılan çalışmaların halen devam etiğini belirten Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, ‘Depremden sonra hem devlet tarafından hem bizler tarafından pek çok çalışma yapıldı.

Devlet tarafından yapılan TOKİ konutları bitti, sanıyorum gelecek ay 152 adet konut depremzedelere teslim edilecek.

Deprem sonrası fizibilitesini yapıp, rapor hazırlayarak çalışmaya başladım.

İhtiyaçlarımızı tespit ettik.

O arada derman belediyecilik devreye girdi.

Pek çok belediye başkanı arkadaşımız Bozkurt'a ellerini uzattı, gönüllerini verdi.

Belediye binamız ağır hasarlıydı.

Hala içerisinde olsak bile çürük raporu alınan bir bina.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Bozkurt'a yaraşır, 50-100 sene bir daha hizmet binasına ihtiyaç duyulmayacak bir bina yapımı sözü verdi ve belediye meclisinden bunun kararını geçirdi.

Korona virüs nedeniyle ihaleler uzadığı için Mayıs'ta temeli atılacaktı ama yakında başlanır diye düşünüyorum’ demişti.

 

 

 

*- ‘Deprem yaralarının çoğu sarıldı’

 

Deprem sonrası yaraların sarıldığını ifade eden Başkan Çelik, ‘Bu çok ağır hasar gören, evi yıkılan ama maddi olarak olanaksızlar içinde olan vatandaşlarımızı, yine belediyelerimiz sıfır maliyetle prefabrik konut yaptılar.

Tespitini muhtarlarımızın yaptığı fakir vatandaşlarımıza bu evleri yaptılar, şu anda içinde oturuyorlar.

Şu anda deprem yaralarının çoğu sarıldı.

Aç açık hiçbir vatandaşımız yok’ şeklinde konuştu.

 

*- ‘8 Ağustos'ta üzerimize düşen duvarı biraz tamir ettik’

 

Belediye binasının ağır hasarlı olduğunu, tedirginliğe rağmen çalışmalara devam edildiğini dile getiren Çelik, ‘Korku demeyelim bir tedirginlik illaki oluyor.

O kadar da alaycı şövalyelik var demeyelim.

Yapacak bir şey yok, bu hava şartlarında dışarıda çalışamayacağımıza göre yeni binamız yapılıncaya kadar o gün 8 Ağustos'ta üzerimize düşen duvarı biraz tamir ettik.

Hala çalışmaya devam ediyoruz.

Bu duvar üzerimize çökmüştü, o gün toplantıdaydık biz.

Toplantıdan çıktık yapılabilecekleri yaptıktan sonra o duvarı inşaat mühendisi arkadaşlarımız sağlamlaştırdı.

Yerine monte etti.

Bu şekilde idare ediyoruz’ şeklinde konuştu.

 

*- ‘dezenfektan üretiyor, ücretsiz dağıtıyor’

 

Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, koronavirüs ile mücadelede önemli bir yer tutan dezenfektan üretimi yapıyor.

Eczacı Başkan Çelik, ürettiği dezenfektanları 65 yaş üzeri yaşlılara, kronik rahatsızlığı olanlara ve toplu kullanım alanlarına ücretsiz dağıtıyor.

Belediye Başkanı Birsen Çelik, Bozkurt'un Sazköy Mahallesinde ikamet eden 65 yaş üstü yaşlıları yalnız olmadıklarını hissettirmek amacıyla ziyaret etti.

Başkan Çelik ev ev gezerek yaşlıların isteklerini, ihtiyaçlarını sordu ve oluşan taleplerin yerine getirilmesi talimatı verdi.

 

*- Vatandaş alamıyordu

Türkiye'nin ilk ve tek kadın eczacı belediye başkanı olan Birsen Çelik, kendi ürettiği dezenfektan ürünlerini de kendisini arayarak talepte bulunan 65 yaş ve üzeri vatandaşlara ve insanların toplu halde bulundukları dolmuşlar, hastane ve sağlık ocakları ile kamu kurumlarına dağıttı.

Dezenfektan fiyatlarının çok yüksek olması nedeniyle vatandaşın ulaşımının zor olduğunu vurgulayan Çelik, ‘Mesleğimi ve sorumluluğumu birleştirerek böyle bir projeye imza attık. Hem belediyemize hem vatandaşlarımıza yük olmadan ürettiğimiz dezenfektanları, bizleri arayarak ihtiyaç belirten toplu kullanım alanları ile 65 yaş üstü vatandaşlarımıza dağıtıyoruz. Bu zor dönemde dayanışma için 24 saat Bozkurt ve Bozkurtluların hizmetindeyiz’ dedi.

 

*- Farklı yöntem

 

Korona virüs sürecinde İçişleri Bakanlığı belediyelerin yardım toplamasını yasaklayınca Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, farklı bir yöntem buldu.

Çelik, korona virüs sonrası yardıma muhtaç olan aileler ile hayırseverleri buluşturdu.

Sosyal yardım kampanyasından faydalanamayan kişiler için başlatılan 'İyilik Bulaşıcıdır' hareketi büyük ilgi gördü.

Belediye, muhtarlar ve mahallelerin akil adamları aracılığıyla yardıma muhtaç olan kişileri tespit ediyor.

Başkan Birsen Çelik hazırladığı kağıt çekleri yardıma muhtaç olan bu kişilere veriyor.

Başkan Birsen Çelik, çeklerin farklı kullanılmasının önüne geçmek için ise imzasını atmayı ihmal etmiyor.

Çekler ile ihtiyaçlarını alan vatandaşların yaptıkları masraflar ile hayırseverler tarafından ödeniyor.

Projenin amacı ve işleyişini anlatan Bozkurt Belediyesi Başkanı Birsen Çelik, ‘Malum bulaşıcı bir hastalıkla mücadele ediyoruz. Bu karantina ve pandemi döneminde çok mağdur olan vatandaşımız oldu. Devletin yardım ettiği vatandaşlarımız var, sosyal yardımlaşma ve vefa grubu ile yardım edilen vatandaşlar var. Soysal yardımlaşma kapsamında olmayan vatandaşlarda var.

Örneğin karşıda bir kahvehanemiz var. o kahvehanemiz Bozkurt'un en iyi işleyen kahvehanesiydi.

2 tane gündelik çırak çalışırdı.

Günlük yevmiyesi 70 TL ve 3 aydır çalışmıyor.

Günlük 70 TL ile gününü kurtarıyordu o arkadaşımız.

Bu vatandaşların tespitin yaptık.

Dükkanı kapatılan esnaf arkadaşlarımızın çıraklarından sözleşmeli öğretmenlerimizin durumlarına varıncaya kadar hepsinin listesini çıkarttık.

Bu yaptığımız iyilik hareketinden kendi esnafımız yararlansın istedik’ dedi.

 

*- ‘Gıda, manav ve kasap çekleri hazırlıyoruz’

 

Yapılan yardımlara göre manav, kasap ve market çekleri hazırlandığını, ihtiyaç sahibi kişilere nakit ya da kuru gıda yerine bu çekler verilerek ihtiyaca göre alışveriş yapılmasının sağlandığını söyleyen Çelik, ‘Mahallemizdeki bakkalımız, kasabımız ve manavımız ile bir anlaşma yaptık.

Yurt dışından dahi katılan yardımsever arkadaşlarımız yardım etmek istedikleri miktarı gönderiyorlar.

Bizde gönderilen miktara göre çekler hazırlıyoruz.

Gıda, manav ve kasap çekleri hazırlıyoruz.

Sanırım 400'e yakın gıda paketi dağıttık.

Gıda paketleri kuru gıdadan oluşur.

Oysa o evin ihtiyacının ne olduğunu biz bilmiyoruz.

Belki çocuk bezine ihtiyacı var, belki süte ihtiyacı var’ ifadelerini kullandı.

 

*- ‘İyilik hareketi çığ gibi büyüdü’

 

Şu ana kadar yapılan yardımlarda ine yakın vatandaşa yardım sağlandığını belirten Başkan Çelik, ‘O nedenle bu iyilik hareketi çığ gibi büyüdü.

Şu ana kadar bine yakın vatandaşımıza ulaştık.

Muhtarlarımız ya da o mahallenin akil adamları oluyor.

İsim ve bilgileri bizlere ulaştırıyorlar.

O bilgileri derleyip toparladıktan sonra harekete başladık.

1 aydır çok yoğun bir şekilde hareketimiz çığ gibi büyüdü.

Biz sadece belediye olarak yardımsever vatandaşlarla yardım edilecek vatandaşı esnafımızla buluşturuyoruz.

Gönlü yüce, vatansever vatandaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum" şeklinde konuştu.

 

 

*- Bozkurt'a büyükşehir yatırımları

 

Denizli'nin Bozkurt ilçesinde devam eden üst yapı çalışmalarını inceleyen Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, ‘Milletimizin hizmetinde, gece gündüz ihtiyaçları gidermek için çalışıyoruz. İnşallah el ele, gönül gönüle vatandaşlarımız ile birlikte hangi şartlar altında olursak olalım hizmet yürüyüşümüzü devam ettireceğiz’ dedi.

Alt yapı çalışmaları Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DESKİ) tarafından bir süre önce tamamlanan Cumalı Mahallesi'nde devam eden üst yapı çalışmalarını inceleyen Başkan Zolan, çalışanlara kolaylıklar diledi.

Burada bir süre asfalt serme makinesi kullanan Başkan Zolan ve beraberindekiler mahalle sakinleriyle sohbet etti.

Cumalı Mahallesi'nin de bir süre önce içme suyu hatları ile kanalizasyon hatlarını tamamladıklarını söyleyen Başkan Zolan, ‘Sağ olsun, vatandaşlarımız sabrettiler, destek verdiler. Çünkü yapılan işler günlük işler değil 35 yılda kullanıp bitecek işler değil, inşallah torunlarımızın torunlarının kullanacağı yatırımları gerçekleştirdik. Bu yapılan çalışmaların sonrasında asfalt çalışmamıza da başladık. Cumalı Mahallemizin sokaklarını zaten kilit parke taşları ile döşemiştik, hayırlı ve uğurlu olsun’ dedi.

 

*- Bozkurt ile Büyükşehir el ele…

 

Korona virüs sürecinde hemşehrilerinin tedbirli davranmaya devam etmeleri gerektiğini belirten Başkan Zolan, rehavete girmeden uyarılara dikkat edilmesini hatırlattı.

Başkan Zolan, ‘İnşallah bugünler geçtikten sonra eksiksiz buluşabilmek için herkesin tedbirlere kurallara uyması gerekiyor. Onların evde kalması gerekiyor ama biz Büyükşehir Belediyesi olarak milletimizin hizmetinde, gece gündüz ihtiyaçları gidermek için çalışıyoruz. İnşallah el ele, gönül gönüle vatandaşlarımız ile birlikte hangi şartlar altında olursak olalım hizmet yürüyüşümüzü devam ettireceğiz. Mahallemizin bu çalışmalarla birlikte altyapı ve üst yapı ile ilgili hiçbir sorunu kalmayacak. Destekleri için vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyorum’ diye konuştu.

 

*- Et ürünleri fazla kullanılmıyor!

 

Arada yöresel yemeklerden söz ettim…

Bozkurt’un da kendine has yemekleri bulunuyor.

Bunların bir ikisini Kadın Başkan Eczacı Birsen Çelik şöyle özetledi:

‘Muhacir evlerinde geleneksel yemeklerin yapıldığı iki gözlü bir fırının yer aldığı görülür. Fırının mısır koçanından yapılan temizleme fırçası da yanı başında durur.

Yörük Türkmen kültürünün aksine muhacirlerde et ürünleri fazla kullanılmaz.

Başta ‘katık’ denilen kaymak olmak üzere, ağırlıklı olarak süt ve süt ürünleri, ısırgan, labada gibi çeşitli yabani otlar ve sebzeler kullanılır. Adını yapıldığı kabın yatık konmasından ve turşunun sürekli çalkalanmasından alan tekme tokat turşusu da bu kültüre hastır. Armutdan (çoğunlukla ahlat armutundan) turşuda sıklıkla yapılır.

Mayalı bir hamur olan muhacır hamuru, somun ekmeğin yanı sıra cızlama, dolama, peksimet, kiide, düğün kolacı, kiremit örtüsü, pabuç topu, tıktık aşı gibi pek çok yemekte kullanılır.’