Uzundere Karabağlar'ın örnek mahallesine dönüşüyor
Uzundere'de devam eden kentsel dönüşüm projesinin ilk iki etabını başarıyla tamamlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, üçüncü etap kapsamındaki hak sahipleri için kura çekimine hazırlanıyor.
Yüzde yüz uzlaşı ve yerinde dönüşüm anlayışıyla kentsel dönüşüm çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karabağlar’ın Uzundere Mahallesi’ndeki 32 hektarlık kentsel dönüşüm bölgesinde üçüncü etap için kura çekimine hazırlanıyor. Bugüne kadar birinci ve ikinci etapta 817 bağımsız birimi hak sahiplerine teslim eden Büyükşehir Belediyesi, üçüncü etap kapsamında bin 426 bağımsız birim için yapım ihalesine çıkacak. İhale hazırlık çalışmaları süren dördüncü etap kapsamında ise bin 315 bağımsız birimin yapılması planlanıyor.
Proje tamamlandığında 3 bin 800 bağımsız birimin elde edileceği Uzundere’de gençlik merkezi, spor kompleksi, sosyal ve kültürel merkezler, açık pazar alanı, otopark alanları bulunacak ve 67 bin metrekare yeşil alan oluşturulacak.
Uzundere’deki kentsel dönüşüm alanında inşaatına başlanan altyapı galeri sistemiyle de Türkiye'de bir ilke imza atılacak. Galeri sistemiyle atık su, içme suyu, yağmur suyu, elektrik ve veri hatları yer altındaki galeri içinde toplanacak. Böylece herhangi bir arıza durumunda tüm aksaklıklar galeri içine girilerek, asfalt kazılmadan, kaldırımlar bozulmadan tamir edilebilecek. Bu model diğer kentsel dönüşüm alanlarına da entegre edilecek.
“Depreme dayanıklı evlerimiz olacak”
Üçüncü etap için kura çekimini ve tahliye sürecini bekleyen bölgedeki yurttaşlar ise oldukça heyecanlı. Üçüncü etap için sözleşmeyi ilk imzalayanlardan Zöhre Yücel, “2004’ten beri buradayız. Evimizi tek kat olarak almıştık, üst katı biz yaptık. Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm projesi başlayınca belediye güvencesi olduğu için hemen sözleşmemizi imzaladık. Depreme dayanıklı evlerimiz olacağı için çok mutluyuz” dedi. Hüseyin Yücel ve eşi Dudu Yücel de heyecanla binalarının başlamasını bekleyenlerden. Hüseyin Yücel, “1987’de buraya gelerek arsa aldık, gecekondu olarak evimizi yaptık. Bir kat üstüne çıktık. Bütün mahalle böyle. Evler sağlıklı yapılmadı. O nedenle Büyükşehir’in burada kentsel dönüşüm pr ojesi başlatması çok iyi oldu. Şimdi evimizi verip iki daire alacağız. Çok iyi bir yaşam alanına kavuşacağımızı biliyoruz” dedi.
“Bugüne dek yaşamamışız” diyenler oldu
Uzundere kentsel dönüşüm proje ofisinde görev yapan Büyükşehir personeli Ergin Dayı ise mahalle halkıyla artık akraba gibi olduklarını söyleyerek “Üçüncü etap için bölge halkı oldukça heyecanlı. Biz bunu birebir yaşıyoruz. Çünkü kentsel dönüşüm süreci ‘Hadi evinizden çıkın’ şeklinde başlamıyor. Önce kentsel dönüşümü bir kenara bırakıp burada yaşıyormuş gibi mahalleyi ve buradaki insanları tanımaya çalışıyoruz. Vatandaş nasıl yaşıyor, kendimizi onların yerine koyuyoruz. Bir süre sonra onlar da bizi akrabası gibi görmeye başlıyor. İlçe belediyesiyle ya da bir sağlık kuruluşuyla bir işleri olursa yardımcı oluyoruz. Böylece kendini iyi ve güvende hissediyor. Sonrasında da ilişkimiz bitmiyor. Anahtarlarını teslim ettiğimiz, dairelerine yerleşen aileler bile bizi hala arıyorlar. Öte yandan & ccedil;ok kapsamlı bir süreç söz konusu. Proje tanıtımı, uzlaşma, sözleşme imzaları, tapu devirleri, ihale süreci derken burada herkesle komşu gibi oluyoruz” diye konuştu.
Bölgedeki evlerinin hepsinin çok eski ve dayanıksız olduğunu söyleyen Ergin Dayı, şöyle devam etti: “İnsanlar sağlıklı, güvenli konutlarda oturmak istiyor. Örneğin ikinci etabı yeni teslim ettik. Yeni evlerine geçen vatandaşlar ‘Bugüne dek yaşamamışız’ diyorlar. Diğer yandan buradaki mevcut yeşil alan yok denecek kadar az. Ancak projeyle yeşil alan kişi başı 10 metrekarenin üzerine çıkıyor.”