Yasadışı avcılıkla mücadelede büyük iş birliği

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunda değişiklik yapan "7191 Sayılı Su Ürünleri Kanununda Değişikliğe ilişkin konuların ele alındığı, Yasadışı Su Ürünleri Avcılığı'na yönelik bilgilendirme ve değerlendirme toplantısı Urla'da yapıldı.

Yasadışı avcılıkla mücadelede büyük iş birliği
 
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunda değişiklik yapan "7191 Sayılı Su Ürünleri Kanununda Değişikliğe ilişkin konuların ele alındığı, Yasadışı Su Ürünleri Avcılığı"na yönelik bilgilendirme ve değerlendirme toplantısı Urla'da yapıldı.
 
İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü koordinatörlüğü ve İzmir Vali Yardımcısı Hulusi Doğan Başkanlığında gerçekleşen toplantıya; Güzelbahçe Kaymakamı Hüseyin Kulözü, Urla Kaymakamı Önder Can, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa ÖZEN, paydaş kurumların temsilcileri, su ürünleri kooperatif başkanları ve üyeleri katıldı.
 
Toplantının açılış konuşmalarını yapan İzmir Vali Yardımcısı Hulusi Doğan; İzmir'de görev yapan kamu kurum temsilcileri ile birlikte bu güne kadar yapılan çalışmaları değerlendirmek ve bundan sonra yapılacak olan çalışmalarla ilgili koordinasyonu sağlamak amacıyla bir araya geldiklerini söyleyerek; balıkçılarımızın yaşadığı sorunları dinleyip, hep birlikte çözüm yolları arayacaklarını belirtti.
 
EL ELE ÇALIŞMALAR YÜRÜTMEK ZORUNDAYIZ!
 
İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen; İl Müdürlüğü olarak barınaklardaki yapısal sorunları çözeceklerini belirterek şunları söyledi: "Bize gelen her ihbar yasal mevzuat çerçevesinde kesinlikle değerlendiriliyor. Sadece 2019 yılında; 7 bine yakın denetim yaptık. Bu denetimlerde 440 cezai işlem uygulandı ve devlete 760 bin Tl girdi sağlandı. 550 km ye yakın sahili olan bir şehirde yaşıyoruz. 4 buçuk milyon nüfusu var ve bunun 500 bini amatör balıkçılık yapıyor. Bin 700 tane de teknemiz var."
 
Sorunların çözümünde hem diğer paydaşlarla hem de balıkçılarımızla beraber el ele çalışma yürütmelerinin zorunlu olduğunu vurgulayan Özen; "Hep birlikte güçlüyüz. Bu masanın etrafındaki herkes üzerine düşen sorumluluğu maksimum uygulayacak diye bir anlaşma yapalım. Herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirirse bütün sorunları hallederiz. " dedi.
 
Balıkçılarımızın yaşadıkları sorunların çözümüne yönelik düzenlenen toplantıda; kaçak avcılık ve kaçak avcılıkta kullanılan araçlara yapılacak müdahale, kaçak deniz patlıcanı avcılığı ve algarna'nın denizde denetiminin arttırılması, balık hal kapılarında ve mezat yerlerinde yapılan nakil belgesi denetimlerinin arttırılması, kesilen idari para cezalarının ödenmemesi ve bununla ilgili çözüm yolları noktasında değerlendirmeler yapıldı.
 
Balıkçı barınaklarında yaşanan sorunlarla ilgili olarak da; kiralı olan barınaklar ve sorumlu kooperatiflerin yükümlülükleri, barınaklardaki güvenlik kameralarının incelenerek daha aktif hale getirilmesi,  özel teknelerin statüleri, , barınaklarda bağlı bulunan sabit ama kaçak avcılık yapıldığından şüphelenilen tekneler ile ilgili neler yapılabileceği gibi konular ele alındı.
 
Kooperatif başkanlarının artık yasadışı avcılık yapan kişilerin örgüt haline gelerek üzerlerine düşen görevleri yapamadıklarının belirtildiği toplantıda; yasak avcılıkla ilgili denetim görevlerini resmi kurumlar ile birlikte yapmak istedikleri, hatta bazı balıkçı gemilerinin ürün boşalttıktan sonra ürün boşaltma yerini terk etmediğini bunlarla dahi baş edemedikleri konuları üzerinde değerlendirmelerde bulunuldu.
 
Son olarak Birlik yetkilileri ve ilgili kurumların yöneticilerinin paylaşımlarından sonra İlgili kurumların ve Birlik Başkanının yer aldığı bir komisyon kurularak, denizlerimizde tedbirlerin en üst düzeye çıkarttırılması ve sorunlara yönelik çözüm yolları konusunda istişare edilmesine karar verildi.