YAŞASIN CUMHURİYET, YAŞASIN DERELER
Sarıyer Belediyesi, Cumhuriyet'in 97.yılında İstanbul Üniversitesi ile birlikte 'Uluslararası Balık Göç Günü'nde 'Yaşasın Cumhuriyet, Yaşasın Dereler' sloganıyla farklı bir etkinliğe imza atıyor.
Program uzmanlar ve çevrecilerle birlikte Kilyos Seymenağa Deresi’nin temizlenmesi ve dereye balık bırakılmasıyla başlayacak. Biyoçeşitliliğin korunması için acil önlem alınmasını amaçlayan etkinlik, 24 Ekim Cumartesi 11-00-13.00 saatleri arasında Kilyos Seymenağa Deresi’nde gerçekleşecek.
Balık sayısındaki azalmanın önüne geçmek ve daha üretken nehirler elde etmek için göç eden balıkların ve nehirler üzerindeki göç yollarının önemini hatırlatmak amacıyla nisan ayında kutlanan “Uluslararası Balık Göç Günü” bu sene Covid-19’dan dolayı ekim ayında kutlanacak. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi ve Sarıyer Belediyesi iş birliği ile 29 Ekim haftasına denk gelen etkinlik Kilyos Seymenağa Deresi’nde yapılacak.
KİRLİLİK ÖNLENECEK
Yapılan çalışmalar sonucunda tatlısu kefali balığı, gri balıkçıl ve deniz kefali yavrularının yaşadığı tespit edilen Seymenağa Deresi’nde balık göçlerini engelleyen insan etkinlerinin azaltılmasına yönelik alınacak tedbirler belirlenecek. Programda ayrıca çevrede insan etkisinden kaynaklanan kirliliğin giderilmesine yönelik temizlik çalışması da yapılacak.
SEYMENAĞA’DA İNCELEMELER YAPILDI
Etkinlik öncesinde İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Meriç Albay, Prof. Dr. Devrim Memiş, Doç. Dr. Özcan Gaygusuz, Sarıyer Belediyesi’nden Başkan Yardımcısı Hüseyin Çoşkun, ve Su Ürünleri Mühendisi Dr. İrem Köse Reis’in katılımıyla Seymenağa Deresi’nde çalışması yapıldı. Alınan su örnekleri soğuk şartlarda İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi İçsu Kaynakları ve Yönetimi Anabilim Dalı Laboratuvarı’nda incelendi. Araştırma sonucunda insan baskısının arttığı, daha çok evsel atıkların, belli bölgelerde ise tarımsal kirleticilerin su kalitesi üzerinde baskı yarattığı tespit edildi.