Yunt Dağı'nın Kırsal Kalkınma Potansiyeli Kırsal Kalkınma Çalıştayı'nda Ele Alındı

Yunt Dağı'nın kırsal kalkınma potansiyeli, gerçekleştirilen 'Yunt Dağı Kırsal Kalkınma Çalıştayı'nda geniş kapsamlı bir şekilde ele alındı.

Çalıştay; Yunusemre Kent Konseyi, Ege Derneği, Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi, Yunt Dağlılar Derneği (Yunt-Der) ve OBASYA turizm geliştirme Kooperatifi ortaklığında gerçekleştirildi.

" Çiftçilerimizi ve yerel halkı desteklemeye, kalkınma projeleriyle bölgeyi daha ileriye taşımaya kararlıyız,"
Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban çalıştayın açılış konuşmasında; Yunt Dağı'nın tarım; hayvancılık ve turizm açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, bu potansiyelin ancak doğru planlama ve yatırımlarla bölge kalkınmasına katkı sağlayacağını vurguladı. Bu tür çalıştayların, Yunt Dağı’nın geleceği için atılması gereken adımları belirlemek açısından büyük önem taşıdığını belirten Balaban; belediye olarak, çiftçilerimizi ve yerel halkı desteklemeye, kalkınma projeleriyle bölgeyi daha ileriye taşımaya kararlıyız," dedi.
İlgili kurumlar ve Yunt Dağı Köy Muhtarlarının yoğun katılımıyla gerçekleştirilen çalıştay, Birol Üzmez’in Yunt Dağları ile ilgili “Sessiz Atların Fısıltısı” fotoğraf gösterimi ile başladı. İzmir Büyük Şehir Belediyesi Kültürel Mirasın Yönetimi ve Tanıtımı Şube Müdürü Ayşegül Güngören’in moderatörlüğünü üstlendiği çalıştayda sırası ile; Doç. Dr. Faik Gür, Mustafa Pala ve Prof. Dr. Rasim Akpınar söz alarak bölge ile ilgili tespit ve önerilerini paylaştı. 

Kooperatiflerle Yunt Dağı Daha da güçlenecek…
Bölgenin tarımsal faaliyetleri, hayvancılığı ve doğal kaynaklarının değerlendirilmesine yönelik önemli stratejilerin tartışıldığı çalıştayda, bölgedeki kooperatifleşme, tarımsal ürünlerin pazarlanması, alternatif turizm olanakları ve çevre dostu projelerin hayata geçirilmesi gibi konular da detaylı olarak masaya yatırıldı. Yunt Dağı'nın sürdürülebilir kalkınma modelleriyle tarımsal ve ekonomik anlamda daha da güçleneceğine dikkat çekildi.
Manisa'nin ülkemizin Kooperatif duayenlerinden Mustafa Pala, cumhuriyetimizin Kooperatif birikiminin önemini vurguladı. Manisa'nin bu birikim içinde önemli ve özel bir yeri olduğunu belirtti. yuntdağı köyleri için hayata geçirdikleri OBASYA kopperatifi'nin çalışmalarını özetleyerek kentin kırsalı yutmamasinin yolunun kooperatifler olduğunun altını çizdi.
Doç. Dr. Faik Gür. Değişen dünya koşullarında kooperatiflerin sürdürülebilir kalkınma için olmazsa olmaz olduğunun altını çizdi. Yunt Dağı köylerinin de ancak tarım ve turizm başta olmak üzere kooperatiflerle kalkınabileceğini belirtti.
Geçmişten Günümüze Yunt Dağları’ndaki değişim bilimsel veriler ışığında değerlendirildi.
Prof. Dr. Rasim Akpınar ülkemizin öncü sosyologlarından Behice Boran'ın 1940’lı yıllarda  Yunt Dağı köyleri ile ova köylerini karşılaştırdığı çalışmasını referans alarak yaşanan değişimi verilerle ortaya koydu.


Bu Çalıştay Yunt Dağı için bir başlangıç; tarım, turizm ve hayvancılık gibi alanlarda daha odaklı ve daha güçlü iş birlikleri kurulacak.
Yoğun katılımın gözlendiği çalıştayda Yunusemre Belediyesi yetkilileri tarafından bu çalıştayın bir başlangıç olduğu Yunt Dağları için tematik alanlarda yeni toplantılar düzenlenerek Yunt Dağı muhtarları ile eş güdüm içerisinde yeni projelere hayat verecek iş birliklerinin temellerinin atıldığı; önümüzdeki günlerde muhtarlarımız, üniversitelerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız ve İzmir Büyükşehir belediyemiz ile birlikte faaliyetlere hız verileceği belirtildi.
Moderatörlüğü üstlenen İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültürel Mirasın Yönetimi ve Tanıtımı Şube Müdürü Ayşegül Güngören, İzmir, Manisa iş birliğinin kalkınmada kritik önemde olduğunu belirterek bir Manisalı olarak bunun için çalışacağını belirtti.