Şehirden Köye Dönüş..
2020 Yılı Kovit-19 salgını ve onun yarattığı, yaratacağı tahribat gün geçtikçe ölümler ve hasta rekorları ile daha belirgin bir hal alıyor. Uzmanların ifadelerine göre, salgın sonrası ne Türkiye, ne de dünya eskisi gibi olmayacak. Hani bu sosyal mesafe ve maske denilen kavram aşı olsak dahi iyice yaşantımıza gireceği gibi,ekonomik anlamda da sosyal mesafe kavramı kendini gösterecek. Şu aralar yeni bir tartışma başladı Çin aşısımı ABD aşısımı ama biz yinede ucuz olanı tercih ettik tabiki Çin aşısı.
Öncelikli olarak ülkeler kendi vatandaşlarının yaşamsal gereksinimlerini göz önünde bulundurarak tarımsal ihracat ve ithalatta daha temkinli bir yol izleyecekler. Bugünden biliyoruz ki, dünyanın dev şirketleri binlerce çalışanına işten çıkarmaya hazırlanıyor. Hatta bugünlerde çalışanlarına mektup göndererek işten çıkarma yoluna gidebilecekleri yönünde ön bilgilendirmeler bile yapıyor. Türkiye'de de şimdiden işten çıkarmalar yasaklanmış olmasına karşın işten çıkarmalar yaşanıyor.
Gelecek altı ay içerisinde işten çıkarmalar giderek artacak ve işsizlik bugünkü rakamların çok çok üzerine ulaşacak. Tüm bunların ışığında arz olsa bile talep olmayacağı için zincirleme bir reaksiyon ile karşı karşıya kalacağımız bir gerçek.
Büyükşehirlerin, özellikle de İstanbul’un ‘taşı toprağı altın’ denilerek göç edilen İstanbul'un ne taşı, ne toprağı artık altın olmaktan çıkacak, yaşanmaz, yaşanamaz bir kent konumuna gelecek. İşte o olasılık aklıma geldikçe de, doksanlı yıllarda çok meşhur olan bir Türkü de aklıma geliyor. Hani şu arabesk sanatçısı Ferdi Tayfur’un okuduğu türkü; Hadi Gel Köyümüze Geri Dönelim.
Umutların bittiği yerde durmanın anlamının kalmayacağı gerçeği ile yüz yüze kalan binlerce Anadolu insanı yaşamını sürdürebilmek adına İstanbul, İzmir, Ankara gibi kentlerden geri dönüş yoluna çıkacak. İşte tam bu noktada devletin çok akılcı bir politika izleyerek toprağı işlemenin daha cazip olduğu bir ortam yaratması gerekiyor. Tarımın yeniden bu ülkenin lokomotif değerlerinden biri olduğu anımsamalı ve tarım, çiftçi, üretici gerçek bir devlet desteği ile desteklenerek ihracata yönelik bir üretim yapılması sağlanmalı.
O zaman şehirden köye dönüş daha kolay ve daha cazip hale gelecektir.