Çevre Felaketi - Mikroplastikler...

Ulvi Taşkın

Mikroplastik terimi, çok heterojen bir parçacık kümesini kapsar. Boyut, şekil, renk, kimyasal bileşim, yoğunluk ve daha pek çok açıdan farklılık gösterirler. Mikroplastiklerin en genel tanımı boyu 5 mm'ye kadar olan sentetik polimer parçacıklarıdır. "Nanoplastik" kavramı giderek daha önemli hale geliyor. Mikroplastiğin 1 μm ile 5 mm arasındaki boyutlarını otomatik olarak belirleyen ≤ 1 μm boyutlarına sahiptir.

Çoğu zaman mikroplastikler iki ana gruba ayrılır: birincil mikroplastikler (birincil mikroplastikler) ve ikincil mikroplastikler (ikincil mikroplastikler). Birincil mikroplastikler, bu boyutlarla bilerek oluşturulur. Plastik peletler şeklinde (2 - 5 mm ebatlarında), plastik eşyaların (torba, şişe, kapak vb.) imalatında hammadde olarak veya peluş ürünlerin imalatında peeling/aşındırıcı malzeme olarak kullanılır. yüz kremleri, duş jelleri veya diş macunu. İkinci durumda, mikro plastiğin boyutu 0,1 mm'den azdır.

İkincil mikroplastikler, plastik nesnelerin daha küçük parçacıklara parçalanmasıyla oluşturulur. Bu, doğal koşulların (rüzgar, UV ışınları, sıcaklık vb.) etkisi altında veya günlük hayatımızdaki aktiviteler - yıkama sırasında sentetik elyafların giysilerimizden ayrılması, uygun olmayan kompostlama, ayakkabı tabanlarımızın aşınması veya aşınması nedeniyle olur. araba lastikleri bizim arabamızda.

Mikroplastik çevreye nasıl karışır ?

Yıkarken, çamaşır başına giysi başına 1900'den fazla sentetik elyaf veya 1 gram tekstil başına 0,1 mg'a kadar elyaf ,atık su yoluyla çevreye girebilir. Az bilinen ve tartışılan bir faktör, yapay yüzeylere sahip spor sahalarıdır, ancak bunlar mikroplastiklerin en büyük kaynağıdır.

Mikroplastik nerede bulunur?

Mikroplastikler her yanımızda. Suda, tuzda, balda, Kuzey Kutbu ve Antarktika'nın buzunda, havada.