Çöpün Yeniden Doğuşu

Ulvi Taşkın

Ülkemiz inanılmaz güzel. Sanki Tanrı burada cenneti yaratmış gibidir - küçük köyler ve berrak denizler nehirler, vahşi ormanlar ve nefes kesen ovalar. Burası benim güzel memleketim. "Yeryüzü cenneti" .
Çevre koruma, insanlığın en acil sorunlarından biridir. Tüm gezegen, toprak, hava, su risk altında. Bilimsel ve teknik ilerleme, artan araba sayısı, büyük ölçekli endüstriyel üretim, nükleer testler ve nükleer enerji çevreyi kirletmekte ve insan ırkına zarar vermektedir. Doğa bize pek çok fayda sağlamıştır ve biz bunları ne ona ne de kendimize zarar vermemek için kullanabilmeliyiz. Her şeyi hatasız bir şekilde yerli yerinde yarattı - hatalar insan faaliyetinin sonucudur.
Gelecek nesillerin geleceğini düşünenler çok az. Doğanın ihtişamı önünde eğiliyor ve kendime soruyorum: Onunla uyum içinde yaşamak mümkün mü?
Evet, bu mümkün ve birkaç yolu var.
Bu sorunun zincirindeki ilk halka, ancak en az önemli olmayan halka, çevre korumaya yönelik iyi bir müfredat hazırlamaktır. Bu anaokulunda başlamalı ve lise mezuniyetine kadar devam etmelidir. Bugüne kadar, doğanın durumu ve eko-sorunları hakkında bilgi, en hafif tabirle, kıttır.
Diğer bir ana unsur ise atıkların toplanması ve değerlendirilmesi için karmaşık bir program hazırlamaktır. Kirlilik yalnızca teknik devrimin değil, aynı zamanda beceriksiz kullanımının da eseridir, çünkü belirli bir üretimin tüm bileşenlerinden tam olarak yararlanılmaz. Çevre araştırmalarının gelişmeye devam etmesi ve ekolojistlerin, bilim adamlarının ve mühendislerin gözlerinin uzak geleceğe çevrilmesi zorunludur.
Mevzuatımızda etkisiz önlemlerin küçük bir rolü yoktur. Doğayı korumak için bir yasalar paketine ihtiyaç var. Atık hammaddelerin satın alınmasıyla ilgili özel girişim için yasal bir zemin hazırlamak ve ekonomik kolaylıklar getirmek ve ayrıca ikincil işleme için atık satın alma fiyatlarında bir artış gereklidir. Her gün ne serveti çöpe atıyoruz ve bir de çevreyi kirletiyoruz.
Geri dönüştürülmüş atık. Her şey aynı. Hem haklı çıkacaksın hem de haksız. Bu var diyeceksiniz. Evet var ama önemli bir şey eksik, yani müşterileri ikincil hammaddelerden yapılmış bir ürün almaya ikna etmek. Öncelikle ikincil hammaddelerin ne işe yaradığını ve bunlardan üretilen ürünün kalitesini bilmek gerekiyor. Bu doğrudan emtia fiyatı ile ilgilidir. Bundan sonra, müşterinin seçmesi ve satın alması kalır.
Fiyat konusunda da bir ön fikir sahibi olması gerekir. Örneğin, farklı fiyatlara ve aynı kaliteye sahip iki defter satın alırsa, bunu düşünecektir. Özellikle geri dönüştürülmüş kâğıttan yapıldığına dair ilgili damga varsa. Diğer bir önemli bileşen, reklamcılık ve ürün hakkında gerçek bir fikir oluşturmak için sağladığı harika fırsatlardır.
Gerçekten zor ve yavaş olacak, ancak atık malzemelerden üretilen ürünler ne kadar çeşitli olursa, halkın ilgisini o kadar çekecektir.
Doğamın senin için de temiz ve hoş olmasını istiyorum. Sen istiyor musun?